Η συγγραφέας Αθηνά Πάνου ξεκίνησε να παρουσιάζει το νέο της βιβλίο Cookies με πρώτο της σταθμό την Καλαμάτα. Εμείς βρεθήκαμε στα public, ακούσαμε τα μικρά μυστικά ζαχαροπλαστικής της οικοδέσποινας και δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά, κατά γενική ομολογία όσων μικρών και μεγάλων παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, μπισκότα της. Στη συνέχεια η συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Αθηνά, έχεις σπουδάσει πολιτικός μηχανικός. Μπορείς να μας περιγράψεις πως η πολιτικός μηχανικός στρέφεται αρχικά στη δημιουργία ενός blog ζαχαροπλαστικής και στη συνέχεια στην έκδοση βιβλίων;

Η ζαχαροπλαστική στην αρχή ήταν χόμπι και στη συνέχεια, όταν έβλεπα ότι με ελκύει και την αγαπώ, ασχολήθηκα και επαγγελματικά. Το blog www.sugarbuzz.gr προέκυψε σαν ένα είδος χαλάρωσης για να μοιράζομαι κάποιες συνταγές. Όταν ξεκινάς κάτι δεν έχεις από την αρχή στο μυαλό σου που θα καταλήξει. Έτσι κι εγώ στην πορεία άρχισα να πηγαίνω σε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και φωτογραφίας και σταδιακά κατέληξα να ασχολούμαι επαγγελματικά και με τη φωτογράφιση του φαγητού. Τα βιβλία προέκυψαν θέλοντας να κάνω κάτι το χειροπιαστό. Το ότι μικρότερη δεν πήγα στη σχολή καλών τεχνών αλλά στο πολυτεχνείο με έκανε να θέλω να διοχετεύσω κάπου όλη μου την ενέργεια και την φαντασία και κάπως έτσι ξεκίνησα να δουλεύω το πρώτο μου βιβλίο.

 

Τι σημαίνει για σένα η ζαχαροπλαστική;

Για μένα η ζαχαροπλαστική είναι ψυχοθεραπεία. Και σε ένα δεύτερο στάδιο είναι ένας τρόπος έκφρασης, αλλά και ένας τρόπος να προσφέρεις στους άλλους χαρά. Το ότι η ζαχαροπλαστική δίνει χαρά το συνειδητοποιούσα όταν έβλεπα φίλους να δοκιμάζουν τα γλυκά μου και να τους αρέσουν και να χαίρονται με αυτά, πρωτίστως όμως η ζαχαροπλαστική είναι ψυχοθεραπεία.

 

Τι πιστεύεις ότι θα προσφέρει το βιβλίο σου στους επικείμενους αναγνώστες;

Όπως γράφω και στον πρόλογο, το να πάρει κάποιος στα χέρια του το βιβλίο μου είναι ένα μικρό έναυσμα για να βγάλει από μέσα του κάτι δημιουργικό που μπορεί να μην ήξερε καν ότι το είχε. Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει κανείς να δημιουργεί απλώς για να περάσει καλά. Είναι ευκαιρία, παραδείγματος χάρη, για μια κοπέλα με τις φίλες της ή για μια μαμά με τα παιδάκια της να ασχοληθούν με τη ζαχαροπλαστική και να βγάλουν κάτι όμορφο. Αυτή την ομορφιά του αποτελέσματος προσπαθεί να προβάλει και το γραφιστικό κομμάτι του βιβλίου, να βγει κάτι παραμυθένιο και χαρούμενο.

 

Μέχρι τώρα έχουμε δει από σένα cupcakes και μπισκότα, ποια άλλη γλυκιά θεματική υπάρχει στα σχέδιά σου;

Μπορεί η επόμενη θεματική μου να μην είναι γλυκιά. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω, αυτή τη στιγμή ψήνω μπισκότα.

 

Είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεσαι τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα;

Ήμουν και πέρσι στην Καλαμάτα για να παρουσιάσω σε τοπικό βιβλιοπωλείο το βιβλίο μου «Cupcakes» και είχα κάνει και σεμινάρια ζαχαροπλαστικής, οπότε και φέτος ήταν πάλι χαρά μου να έρθω. Έρχομαι κάθε χρόνο στην Καλαμάτα για κάποιο σαββατοκύριακο, για διακοπές γιατί έχω και γνωστούς εδώ.

 

Δοκίμασες τα παραδοσιακά γλυκά της Καλαμάτας; Αντλείς στοιχεία από την παράδοση για τις συνταγές σου;

Μου αρέσουν πολύ οι δίπλες. Είναι το καλύτερό μου. Εγώ είμαι από τα Γιάννενα και εμείς εκεί δεν τις φτιάχνουμε δεν τις ξέρουμε, γι’ αυτό και πάντα παίρνω μαζί μου πριν φύγω. Σέβομαι και αγαπώ την παράδοση γιατί μεγάλωσα με αυτή. Από αυτή ξεκινάς και μετά την εξελίσσεις και την προσαρμόζεις ίσως στα πιο νέα δεδομένα.

 

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε στην Αθηνά να είναι καλοτάξιδο το καινούριο της βιβλίο και σε όσους το αγοράσουν ευχόμαστε να είναι, μα τι άλλο… “καλοφάγωτο”!

 

 

Γεωργία Πολιτάκη

 

Ελλαδικό