Από σήμερα και μέχρι το Σάββατο 26 Απριλίου πραγματοποιείται το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην πόλη μας από τον Δήμο, τη “Φάρις”, το Δημοτικό Ωδείο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Σχολών της “Φάρις”. Το Φεστιβάλ αυτό περιλαμβάνει και τον 3ο Διαγωνισμό Κιθάρας, αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα κιθαρίστα Γεράσιμο Μηλιαρέση. 

Περισσότερα για το Φεστιβάλ μάθαμε από τον Αλέξανδρο Μπουφέα, Πρόεδρο στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Σχολών της “Φάρις”. Όπως μας είπε:

“Ήταν ιδέα του κυρίου Διονύση Μαλλούχου, διευθυντή στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Σκέφτηκε πως ήταν ευκαιρία μετά την εβδομάδα του Πάσχα που τα σχολεία είναι κλειστά και εκδηλώσεις δε γίνονται, να πραγματοποιηθεί μια καλλιτεχνική εκδήλωση. Μια εκδήλωση στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν και τα παιδιά αφού δε θα έχουν μαθήματα.

Τα δύο προηγούμενα Φεστιβάλ Κιθάρας πήγαν πάρα πολύ καλά. Ξεκινήσαμε δειλά και επιφυλακτικά το πρώτο Φεστιβάλ.  Όλοι εκπλαγήκαμε με την επιτυχία της πρώτης αυτής απόπειρας που κάναμε. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος στην κριτική επιτροπή και έδωσαν και ρεσιτάλ κιθάρας έμειναν κατενθουσιασμένοι. Έτσι, πήραμε το θάρρος να συνεχίσουμε και με το δεύτερο Φεστιβάλ. Διοργάνωση η οποία πήγε ακόμα καλύτερα από την πρώτη, χάρη και στην κάποια εμπειρία που αποκτήσαμε από την πρώτη προσπάθειά μας.

festival-kitharas-kalamatas

 

Με τη βοήθεια και των χορηγών, που μας ενισχύουν οικονομικά είτε επικοινωνιακά, πιστεύουμε ότι και το 3ο Φεστιβάλ θα πάει εξίσου καλά.

Το κέρδος είναι μεγάλο για τα παιδιά που συμμετέχουν. Η κιθάρα είναι ένα πολύ διαδεδομένο όργανο και αρέσει στον κόσμο. Πολλά παιδιά, και στο Δημοτικό Ωδείο αλλά και στα άλλα ωδεία της περιοχής, ασχολούνται με την κιθάρα και η διοργάνωση αυτή είναι κάτι πρόσθετο για όλα αυτά τα παιδιά πέρα από τη βασική τους εκπαίδευση. Είναι μεγάλη εμπειρία η συμμετοχή αλλά και η παρακολούθηση του Φεστιβάλ, αφού σε αυτό ως κριτική επιτροπή μετέχουν  καλλιτέχνες κιθάρας, σολίστ και δάσκαλοι κιθάρας οι οποίοι είναι πολύ μεγάλου βεληνεκούς και πέραν του διαγωνισμού, «διδάσκουν» τα παιδιά, “κάνουν μαθήματα” στους μαθητές της κιθάρας. Τα παιδιά έχουν τη ευκαιρία να τους ακούσουν να παίζουν σε ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας οπότε το κέρδος είναι τεράστιο.

Στόχος μας είναι η διάδοση της κιθάρας και παρά το γεγονός ότι είναι ευρέως διαδεδομένη, θέλουμε να γίνει ακόμα περισσότερο γνωστή και να έρθουν σε επαφή με φεστιβάλ κιθάρας όσοι θέλουν να ακούσουν καλή μουσική από κιθάρα, γιατί είναι ένα μουσικό όργανο πολυφωνικό, με πάρα πολλές δυνατότητες. 

3os-diagwnismos-kitharas-kalamata-2

 

Γίνονται πάρα πολλά φεστιβάλ αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα που συμμετέχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Γιατί να μην έχει και η Καλαμάτα το δικό της Φεστιβάλ, μέσα από το οποίο μπορούμε να διαφημίζουμε και την πόλη μας;

Η Καλαμάτα είναι πόλη του πολιτισμού. Γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις. Υπάρχουν πολλά θεατρικά σχήματα, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, χορωδίες, χορευτικά δρώμενα. Αλλά και το Δημοτικό Ωδείο κάνει συνέχεια εκδηλώσεις, στις οποίες βοηθάμε και εμείς, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ως αρωγοί και χορηγοί σε πολλές εκδηλώσεις. Ήδη είναι σε εξέλιξη και προς τη λήξη του είναι η «Άνοιξη των πλήκτρων» με πληθώρα ρεσιτάλ πιάνου και καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς που έρχονται στην πόλη μας δωρεάν – εμείς τους καλύπτουμε μόνο τη διαμονή και την μετακίνησή τους…

Γίνονται πολλά στην Καλαμάτα και μένει να τα μάθει ο κόσμος, να τα παρακολουθήσει, να ενημερωθεί και να τα αγκαλιάσει.

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.