Η Αδελφοποίηση είναι η προσέγγιση δύο κοινοτήτων που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν με μια προοπτική ενότητας, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζεται από τις αξίες της φιλίας, της συνεργασίας και της αμοιβαίας ευαισθητοποίησης μεταξύ των λαών.

Μια επιτυχημένη συνεργασία αδελφοποίησης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις κοινότητες και τους δήμους. Ενώνοντας τους ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, αποτελεί μια ευκαιρία για από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων, ανταλλαγή απόψεων και κατανόηση διαφορετικών αντιλήψεων που αφορούν οποιοδήποτε θέμα, για το οποίο υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον ή ανησυχία.

Ο Δήμος Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αδελφοποίησης, έχει αδελφοποιηθεί με τις παρακάτω πόλεις: Αγλαντζιά της Κύπρου, Μπιζέρτα της Τυνησίας και Σιάν της Κίνας.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς άπτεται του Δήμου Λευκωσίας, της πρωτεύουσας της Κύπρου. Είναι ακριτικός δήμος με έκταση 31 τετραγωνικά χιλιόμετρα (τ.χ.), από τα οποία τα 14 είναι γεωργική γη (κατεχόμενη από τα τουρκικά στρατεύματα από το 1974 και μετά).

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγλαντζιάς θεωρεί το θεσμό των αδελφοποιήσεων με πόλεις του εξωτερικού επωφελή και χρήσιμο και με βάση την αρχή αυτή προχώρησε στην αδελφοποίηση της Αγλαντζιάς με διάφορους Δήμους, ένας από τους οποίους είναι και ο Δήμος Καλαμάτας.

Η τελετή αδελφοποίησης με το Δήμο Καλαμάτας έγινε στην Καλαμάτα στις 19 Νοεμβρίου 1993 και ολοκληρώθηκε στην Αγλαντζιά στις 24 Ιουνίου 1994.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς είναι ένας Δήμος με ξεχωριστή παρουσία ως προς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει. Έχει βραβευτεί για τα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζει και αναγνωρίζει ιδιαίτερα τη σημασία ανάδειξης και προστασίας του περιβάλλοντος, διαθέτοντας τα περισσότερα πάρκα σε οικιστικές περιοχές και τα περισσότερα δασικά πάρκα στις αστικές περιοχές. Ακόμα, έχει ανεπτυγμένη ποδηλατική κουλτούρα και αρκετά κοινά στοιχεία με το Δήμο μας.

Για την αδελφοποίηση των δύο Δήμων, για τις ενέργειες  που έχουν γίνει στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας και τις ομοιότητες των δυο πόλεων μας μίλησε ο Δήμαρχος του Δήμου Αγλαντζιάς κ. Κώστας Κόρτας:

Πώς και πότε προέκυψε ως ιδέα η αδελφοποίηση των Δήμων Αγλαντζιάς και Καλαμάτας;

Η ιδέα αδελφοποίησης των δύο Δήμων ξεκίνησε από τον τότε Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Αγλαντζιάς κ. Γιώργο Καλλή, το Σύνδεσμο Κυπρίων Καλαμάτας και τον Πρόεδρό του Γιάννη Βούρκο και μέσα από τη συνεργασία που είχαν με το Δήμο Καλαμάτας και τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία της Αγλαντζιάς στις κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας, επί Δημαρχίας Παναγιώτη Κουμάντου.

Ποιος ήταν ο αρχικός στόχος αυτής της ενέργειας;

Πρωταρχικός στόχος ήταν η ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασίας σε όλους τους τομείς που άπτονται του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών / δημοτών της Αγλαντζιάς και της Καλαμάτας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα παιδιά και στη νεολαία.

Μέσα από το πρωτόκολλο της συνεργασίας, σε επίπεδο διδυμοποίησης, τομείς όπως Κυπριακό πρόβλημα, πολιτισμός, υγεία, κοινωνικά θέματα, αθλητισμός, περιβάλλον ήταν στο επίκεντρο των στόχων για αξιοποίηση και πραγματοποίηση σχετικών προγραμμάτων.

Μπορείτε να μας πείτε ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της αδελφοποίησης;

Ως πριν μερικά χρόνια, μπορώ να πω ότι σε κάποιους τομείς υπήρχε δραστηριότητα, ανταλλαγή εμπειριών, αλληλοστήριξη. Μπορούσαν να πραγματοποιηθούν πολύ περισσότερα, αλλά πιστεύω ότι οργανωτικές αδυναμίες, τόσο στην Αγλαντζιά, όσο και στην Καλαμάτα δεν μας επέτρεψαν να έχουμε τα αποτελέσματα που θέλαμε.

Στον πολιτισμό, είχαμε συμμετοχή της Αγλαντζιάς στα Ανθεστήρια στην Καλαμάτα με άρμα και συμμετοχή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας στο Φεστιβάλ του Δήμου Αγλαντζιάς. Όσον αφορά στο κυπριακό ζήτημα, υπήρξε αμφίδρομη συμμετοχή των δύο Δήμων στις εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του 1974.

Παρουσίαση στην Καλαμάτα από το Θέατρο του Δήμου Αγλαντζιάς ενός έργου που το σενάριό του αναφερόταν στους αγνοούμενους της Κύπρου και Ελλάδας, με τον τίτλο “ΕΛΠΙΔΑ”.

Αναφορικά με το περιβάλλον, οι εμπειρίες της Καλαμάτας από το Βιοτεχνικό Πάρκο βοήθησαν την Αγλαντζιά στην κατασκευή της δικής της Βιοτεχνικής Περιοχής, ώστε να αποσυρθούν από την οικιστική περιοχή οι οχληρίες.

Είχαμε, επίσης, συμμετοχή του Δήμου Καλαμάτας σε διεθνές διαδημοτικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αγλαντζιά.

Στον Κοινωνικό Τομέα, όπως αναφέρθηκε, υπήρχαν οι ανταλλαγές παιδιών στις κατασκηνώσεις και οι εμπειρίες από τη λειτουργία των Κέντρων Απασχόλησης Ανθρώπων Προχωρημένες Ηλικίας (Κ.Α.Α.Π.Η.) στην Καλαμάτα.

Ακόμα, πρόσφατα οι δημότες Αγλαντζιάς, με πρωτοβουλία του Δήμου, απέστειλαν ως ένδειξη συμπαράστασης μια συμβολική βοήθεια σε είδος στους αδελφούς Καλαματιανούς, ενώ αντίστοιχη προθυμία υπήρξε και από το Δήμαρχο Καλαμάτας όταν η κρίση άγγιξε και την Κύπρο.

Τι σημαίνει αδελφοποίηση δύο Δήμων; 

Αδελφοποίηση Δήμων είναι η ανάπτυξη συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ανάπτυξη προγραμμάτων μεταξύ των ίδιων των Δήμων ή μεταξύ Οργανώσεων ή Οργανισμών των δύο πόλεων, ανταλλαγές μεταξύ των πολιτών ή ομάδων των δύο πόλεων σε διάφορα θέματα, όπως προβλέπονται και από το πρωτόκολλο ή ακόμη και σε θέματα τα οποία στην πορεία θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον αξιοποίησης.

Ακόμη, μέσα από τις διδυμοποιήσεις Ευρωπαϊκών πόλεων, υπάρχουν / δίδονται ευκαιρίες, όταν συνεργαστούν τουλάχιστον τρεις πόλεις από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, ανάπτυξης επιχορηγημένων προγραμμάτων στον πολιτισμό, τους νέους, το περιβάλλον και ιδιαίτερα τώρα στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές.

Οι συνεργασίες και οι σχέσεις πρέπει να είναι τέτοιες που να υποδηλώνουν και βεβαιώνουν τον όρο αδελφοποίηση. Θέλω όμως να τονίσω ότι οι αδελφοποιήσεις πρέπει να τεθούν πάνω σε μια πιο παραγωγική και τεχνοκρατική βάση.

Έχουν πραγματοποιηθεί οργανωμένες ενέργειες ανταλλαγής δημοτών για τουριστικούς ή άλλους σκοπούς μεταξύ Αγλαντζιάς και Καλαμάτας;

Στο παρελθόν, με τα παιδιά στις κατασκηνώσεις, όπως έχω αναφέρει και σε άλλο ερώτημα, θεατρικές ομάδες δημοτών, θεατρικές ομάδες σχολείων. Όμως τα τελευταία χρόνια λόγω και των τραγικών οικονομικών εξελίξεων που επικρατούν σε Ελλάδα και Κύπρο έχει αδρανοποιηθεί η συνεργασία ή έχουν ανασταλεί κάποιες δραστηριότητες.

Έχετε οργανώσει κάποιες κοινές κινήσεις με το Δήμο μας σε θέματα όπως είναι η ανακύκλωση, το πράσινο και τα ποδήλατα;

Πρόσφατα όχι δεν έχουμε οργανώσει από κοινού δράσεις στους τομείς που αναφέρετε. Όμως είναι κάτι που πρέπει να δούμε σύντομα και να ανασυνταχθούμε.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης για τα οποία έχει βραβευτεί, διαθέτει τα περισσότερα πάρκα σε οικιστικές περιοχές και τα περισσότερα δασικά πάρκα στις αστικές περιοχές, ενώ είναι ενταγμένος στη Διαδημοτική Εταιρεία Ποδηλάτων των Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας. Έχουμε προς το σκοπό τούτο, ως Δήμος, αναπτύξει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων 17 χιλιομέτρων.

Έχετε επισκεφθεί την Καλαμάτα; Έχει κάποια κοινά στοιχεία με την Αγλαντζιά;

Έχω επισκεφθεί την Καλαμάτα τρεις φορές με την ευκαιρία των Ανθεστηρίων επί Δημαρχίας Παναγιώτη Κουμάντου, Χρήστου Μαλαπάνη και Γεώργιου Κουτσούλη. Πρώτο στοιχείο που μας συνδέει είναι οι πεσόντες Καλαματιανοί κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, τη θυσία των οποίων μας υπενθυμίζουν οι οδοί που έχουν το όνομα τους. Αυτό καταγράφει, πέρα της κοινής εθνικής καταγωγής και έναν ισχυρό κρίκο της αδελφοποίησης. Αδέλφια, τα οποία θυσιάστηκαν για την Κύπρο μας είναι οι Κουρούπης Παύλος, Κατούντας Νικόλαος και Μασούρας Θεόδωρος.

Η ποικιλία μορφολογικών και υψομετρικών στοιχείων που αναπτύσσονται οι δυο πόλεις είναι ένα κοινό στοιχείο. Πόλεις με αμφιθεατρικό χαρακτήρα ανάπτυξης. Πόλεις με υποδομές αθλητικές. Πόλεις πολιτισμού που προσπαθούν μέσα από διάφορες δράσεις να διατηρήσουν την κοινωνική συνοχή. Είναι πόλεις με αναπτυξιακές υποδομές που συμβάλλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής για τους δημότες τους.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την τελετή αδελφοποίσης με το Δήμο μας (19 Νοεμβρίου 1993) σχεδιάζετε κάποια εκδήλωση / κίνηση για τον εορτασμό αυτής;

Έχουμε συνομιλήσει με το φίλο Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και συμφωνήσαμε, καταρχάς, ότι αυτή την περίοδο αδυνατούμε να πραγματοποιήσουμε κάποιες τελετές αντίστοιχα λόγω της τραγικής οικονομικής κατάστασης. Συμφωνήσαμε, όμως, ότι θα δημοσιοποιήσουμε το γεγονός και με την πρώτη ευκαιρία θα προχωρήσουμε σε κάποια εκδήλωση.

Τελικά, ποια τα συμπεράσματα και ο απολογισμός από την αδελφοποίησή μας;

Άρχισε μια προσπάθεια ουσιαστική και η οποία για σειρά ετών εξελικτικά απέδιδε σημαντικά αποτελέσματα στις σχέσεις των πόλεων μας και στους πολίτες αντίστοιχα. Όμως για αντικειμενικούς λόγους (κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και οργανωτικών αδυναμιών και από τις δυο πλευρές) οι σχέσεις αυτές και οι προσπάθειες έχουν ατονήσει.

Πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να ανασυνταχθούμε και να προσπαθήσουμε να βάλουμε στόχους εφικτούς σε τομείς που θα ιεραρχήσουμε από κοινού, στοχεύοντας και στην εμπλοκή άλλων πόλεων ευρωπαϊκών και κυρίως Μεσογειακών που έχουν κοινά με μας στοιχεία και προβλήματα.

Ό,τι κτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να πάει χαμένο . Πάνω σ’ αυτά πρέπει να κτίσουμε και να αντικρίσουμε το μέλλον, με δύναμη και αισιοδοξία. Να δώσουμε προοπτική στην κοινωνία μας και κυρίως στους νέους μας και τα παιδιά.

Ίσως μια νέα αρχή μέσα από την αδελφοποίηση σχολείων των πόλεων μας να είναι, σε πρώτο βήμα, το πιο εφικτό.

Καταλήγω λέγοντας ότι πρέπει να αντιδράσουμε παραγωγικά, πρέπει να ανασηκωθούμε και να δημιουργήσουμε. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα αποκρούσουμε τις οποιεσδήποτε αντίξοες συνθήκες και πιέσεις που ασκούνται στην ίδια την κοινωνία και κυρίως στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ελλαδικό