Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε καθημερινά σχετικά με το θέμα του κορoνοϊού είναι άπειρες. Είναι λογικό να γεννιούνται πολλές ερωτήσεις με αρκετές από τις απαντήσεις όμως να είναι αβέβαιες. Μέσα στα πολλά ερωτήματα είναι αν ο κορoνοϊος επιβιώνει στα ρούχα.

Η απάντηση είναι πως είναι πιθανό τα ρούχα και οι πετσέτες να διαδώσουν μικρόβια. Όμως το πλύσιμο ελαχιστοποιεί την ύπαρξη του ιού. Βέβαια πόσο καιρό μπορεί να επιβιώσει είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  αναφέρει ότι μπορεί να είναι από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Υπάρχουν 3 κύριοι τρόποι με τους οποίους τα μικρόβια μεταδίδονται με ρούχα και πετσέτες:

   -όταν πετσέτες ή κλινοσκεπάσματα χρησιμοποιούνται από περισσότερα από ένα άτομα τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ τους.

    -όταν κάποιος χειρίζεται βρώμικα ρούχα, μπορεί να μεταφέρει μικρόβια στα χέρια του.

    -όταν πλένονται τα ρούχα, τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ των αντικειμένων που πρόκειται να πλυθούν.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αναφέρει πώς να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ρούχα, πετσέτες, κλινοσκεπάσματα και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο.

-Να φοράς γάντια μιας χρήσης όταν χειρίζεσαι βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο και να τα πετάς τα μετά από κάθε χρήση.
-Αν χρησιμοποιείς επαναχρησιμοποιήσιμα γάντια, αυτά πρέπει να προορίζονται αποκλειστικά για καθαρισμό και απολύμανση ρούχων κι επιφανειών από τον COVID-19 και όχι για άλλους σκοπούς οικιακής χρήσης.
-Να πλένεις τα χέρια σου αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Αν δεν χρησιμοποιείς γάντια σε αυτή τη διαδικασία, φρόντισε να πλύνεις καλά τα χέρια σου αμέσως μετά.
-Μην τινάζεις τα βρώμικα ρούχα, αν αυτό είναι εφικτό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τη διασπορά του ιού μέσω του αέρα.
-Να πλένεις τα ρούχα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά αν είναι εφικτό σε όσο πιο ζεστό νερό γίνεται -χωρίς να καταστραφούν. Στη συνέχεια πρέπει να στεγνώσεις τα ρούχα πλήρως.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα βρώμικα ρούχα από έναν άρρωστο μπορούν να πλυθούν μαζί με εκείνα άλλων ανθρώπων χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Tip of the week: Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να φροντίσουμε την υγιεινή των ρούχων μας και φυσικά δε ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό
Η Μαρία Χρυσαϊδη αγαπά τη μόδα και το στυλ! Οι πρώτες της σπουδές ήταν στη Φιλοσ/κή στο τμήμα Φ.Π.Ψ., ο χώρος της μόδας όμως ήταν αυτός που την κέρδισε. Σκοπός της από τη στήλη "Style My Day" είναι να γνωρίσουμε τη μόδα και το στυλ και να εμπνευστούμε!