Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπά τις γυναίκες δημιουργούς και το αποδεικνύει και έμπρακτα, προβάλλοντας μια επιλογή ξεχωριστών ταινιών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε εννέα πόλεις της Ελλάδος, μεταξύ αυτών βρίσκεται και η Καλαμάτα, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού “Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει”.

Το αφιέρωμα, που τιτλοφορείται «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα», θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα στις 8 Μαρτίου 2020, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ, Μπενάκη 11, στις 19:00, με ελεύθερη είσοδο, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Eκτορας Μαλό: Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου (25’), «Ουρανία» της Δέσποινας Κούρτη (16’), «Αννα και Φαίδρα» της Ελίνας Πάνικ (20’), «Η Τελευταία Κόρη» της Εύης Καραμπάτσου (21’), «Τesting Greta» της Αμπι Λούκας (11’) και «Υπνοβατώντας» της Μελίσσας Αναστάση (19’). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τη Δράμα, με ένα διήμερο προβολών που περιλαμβάνει ακόμα τις ταινίες «Το Μαύρο Κουτί» της Ανθής Τσιρούκη (12’) και «Ράγες» της Ελίνας Φέσσα (12’).

Αντιπροσωπευτικές των θεματικών τάσεων που τα τελευταία χρόνια απασχολούν τους δημιουργούς ταινιών μικρού μήκους, οι ταινίες του αφιερώματος θίγουν θέματα όπως η μοναξιά, ο έρωτας, η γυναικεία κακοποίηση, τα παιδιά ως τραγικά θύματα της φτώχειας, η οικογένεια ως ασφυκτικός μηχανισμός καταπίεσης, ο φανατισμός. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο αριθμός των σκηνοθετριών που τα τελευταία χρόνια συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Δράμας, το εθνικό φεστιβάλ κινηματογράφου για τη μικρού μήκους ταινία, ολοένα και αυξάνεται. Και φέτος περίπου το 1/3 των διαγωνιζομένων ήταν γένους θηλυκού.

Elladiko