Σαν πας στην Καλαμάτα και ‘ρθεις με το καλό φέρε μου ένα μαντήλι… μάς λέει το παραδοσιακό άσμα και εμείς είπαμε να παραλλάξουμε λίγο τον γνωστό αυτόν στίχο και να σας δώσουμε μερικά tips για το τι θα μπορούσατε να κάνετε σαν… πάτε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Έτσι, επειδή η περίοδος είναι άκρως καλοκαιρινή και τουριστική, είπαμε να συγκεντρώσουμε σε ένα άρθρο όλα όσα “πρέπει” – κατά τη γνώμη μας – να κάνει όποιος επιλέξει την Καλαμάτα τους καλοκαιρινούς μήνες.

1. Μπάνιο ή μάλλον μπάνια πολλά, πρωινά – μεσημεριανά – απογευματινά – βραδινά, στις παραλίες της Μεσσηνίας και, φυσικά, στην παραλία της Καλαμάτας. Εντάξει, δεν χρειαζόταν να σας το πούμε εμείς αυτό, αλλά είπαμε να αρχίσουμε με τα βασικά.

2. Διαλέξτε μία ή δύο ή όσες θέλετε τέλος πάντων παραστάσεις και συναυλίες που πραγματοποιούνται σε διάφορους ανοιχτούς χώρους της πόλης και γίνετε ένα με το πολιτιστικό καλοκαίρι της περιοχής. Αν είστε Καλαμάτα μεταξύ 14 – 23 Ιουλίου, μην χάσετε το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το οποίο φέτος πραγματοποιείται για 23η χρονιά.

3. Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο. Η καλύτερη ώρα είναι η νυχτερινή μετά από μια παράσταση στο Κάστρο, εκεί κατά τις 11 το βράδυ. Περπατήστε, βέβαια και γενικά την πόλη. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τη γνωρίσετε και να βρείτε αυτό που ψάχνατε.

4. Κάντε βόλτα στην παραλιακή το βράδυ… πάρτε μια μπύρα, ένα παγωτό ή ό,τι άλλο θέλετε και καθίστε σε κάποιο σημείο της παραλίας είτε μόνοι είτε με την παρέα σας και ταξιδέψτε μέσα από τη θάλασσα.

5. Νοικιάσετε ένα ποδήλατο και δείτε την πόλη διαφορετικά και πιο γρήγορα.

6. Πηγαίνετε στη Βέργα και στον Αλμυρό είτε για ποτό είτε όχι. Η νυχτερινή ζωή της πόλης χτυπάει και εκεί, όπως και στην παραλιακή.

7. Δοκιμάστε παραδοσιακά προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα. Οι επιλογές είναι πολλές… σε διάφορους χώρους.

8. Επισκεφθείτε το πάρκο σιδηροδρόμων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ταξιδέψτε στην ιστορία του σιδηροδρόμου της Ελλάδας, μιας και αποτελεί το μοναδικό στο είδος του ανοιχτό μουσείο στη χώρα μας.

9. Μουσεία! Ναι, υπάρχουν και εκεί κάποιες επιλογές.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας (Μπενάκη & Αγίου Ιωάννη, Τηλ: 27210 83485, 27210 26209 – Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 08:00-20.00)

Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας (Μητροπολίτου Μελετίου 10, Τηλ: 27210 21219 – Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 9:00-14:00, Τετάρτη: 18:00-20:00, Κυριακή: 11:00-14:00)

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας ( Αγίου Ιωάννου 12 & Κυριακού, Τηλ: 27210 28449 – Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστό , Τρίτη-Σάββατο: 09:00 – 13:00, Κυριακή: 10:00-13:00).

10. Για τέλος αφήσαμε έναν εκθεσιακό χώρο που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο περίπου και κλέβει τις εντυπώσεις. Είναι το μουσείο παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας που στεγάζει τη συλλογή ελληνικών ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Ο συγκεκριμένος χώρος για το φετινό καλοκαίρι “ανοίγει” … την αυλή του, “ζωντανεύει” και φιλοδοξεί να υποδεχτεί εκδηλώσεις, ομιλίες και πολλές πολιτιστικές δράσεις, αποδεικνύοντας πως ένας τέτοιος χώρος πολιτισμού «οφείλει» να αλληλεπιδρά με τον κόσμο με κάθε τρόπο…

Σαν πάτε στην Καλαμάτα, λοιπόν, φεύγοντας, μπορείτε να πάρετε ως αναμνηστικό το μαντήλι για το οποίο κάνει λόγο το τραγούδι. Αν όχι, την επόμενη φορά που θα ξανάρθετε, γιατί αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Ελλαδικό