Οποιοσδήποτε Έλληνας διαβάσει και μάθει με λεπτομέρειες την ιστορία της Ελλάδος μας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, θα αισθανθεί πέρα από υπερηφάνεια και λατρεία για κάθε γωνιά της μαγευτικής χερσονήσου μας, της μεγαλύτερης στη χώρα μας, αυτή της Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα, θα θελήσει να επισκεφθεί μεταξύ άλλων τη Νέδουσα και την Πολιανή, το Διαβολίτσι και τον Κατσαρό, τη Στούπα και την Καρδαμύλη, το Ραμβοβούνι και τη Μάνη, τον Άγιο Νικήτα Σελλά και την Τριπύλα, το Μανιάκι και το Λουτρό, τα Ζερμπίσια και τον Άγιο Ανδρέα, το Δυρράχιο και το Νεοχώρι, το Άνω Ψάρι και τη Σχινόλακκα για να καταλήξει εκεί που όλα πήραν σάρκα και οστά για την Ελληνική Επανάσταση στον Όρμο του Ναυαρίνο, στον Όρμο της Ελευθερίας για εμάς τους Έλληνες.

Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν παρά τις όποιες αντικειμενικές αντιξοότητες (πανδημία, κλειστά ξενοδοχεία, εστιατόρια) να μην πραγματοποιήσουμε αυτή την ιστορική δρομική διαδρομή μέσα από όλους αυτούς του δοξασμένους τόπους. Τόπους που πρέπει να μάθει ο κόσμος, μνημεία που πρέπει να επισκεφθούν όλοι. Δεν το οφείλουμε μόνο στους 8 Δήμους της Πελοποννήσου που στάθηκαν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή με ότι μέσα διέθεταν, μα κυρίως με γνήσια ελληνική ψυχή, ούτε μόνο στους Έλληνες δρομείς υπέρ-αποστάσεων που αλλάζαν το πρόγραμμα προπονήσεων τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις δύσκολες διαδρομές. Το οφείλουμε στη χώρα μας. Στη χώρα που στάθηκε όρθια από την αρχαιότητα έως σήμερα, στη χώρα που δεν έσκυψε κεφάλι, γονάτισε για λίγο αλλά σηκώθηκε πριν 200 χρόνια και στάθηκε πάλι στα πόδια της.

Η τελική ημερομηνία διεξαγωγής των 10 συνολικά μαραθωνίων σε 10 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στις 2-11 Οκτωβρίου 2021. Το Run Messinia θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου από τη Μάνη και θα τερματίσει στην Πύλο στις 11 Οκτωβρίου 2021. Το κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει στην ιστορική πόλη της Πύλου και θα συνοδευτεί από ποικίλες δράσεις.

Η πολύτιμη στήριξη των Δήμων

Οι συνεργαζόμενοι Δήμοι που υποστηρίζουν το Run Messinia και συμβάλλουν στην ομαλότερη τέλεση της διοργάνωσης είναι κατά αλφαβητική σειρά οι: Δήμος Ανατολικής Μάνης, Δήμος Δυτικής Μάνης, Δήμος Καλαμάτας, Δήμος Μεγαλόπολης, Δήμος Μεσσήνης, Δήμος Οιχαλίας, Δήμος Πύλου-Νέστορος, Δήμος Τριφυλίας.

Ελλαδικό