Πρωτοεμφανίστηκε στα μουσικά δρώμενα επαγγελματικά το 2000 και έκτοτε δεν έχει σταματήσει να μας ταξιδεύει με τη φωνή της. Το 2006 βρήκε συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι τον Θάνο Μικρούτσικο, αναπτύσσοντας μαζί του μια σχέση που, όπως η ίδια χαρακτηρίζει, είναι πλέον σχέση ζωής.

Ο λόγος γίνεται για τη Ρίτα Αντωνοπούλου, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, την οποία θα έχουμε τη χαρά να απολαύσουμε την Πέμπτη 24 Μαρτίου στις 22:30 στην Καλαμάτα και συγκεκριμένα στο Yachting Club σε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Το ένα φέρνει τ’ άλλο».

Με αφορμή, λοιπόν, αυτήν την εμφάνισή της, η Ρίτα Αντωνοπούλου μάς μίλησε μεταξύ άλλων για τη σχέση της με τη μουσική αλλά και τον Θάνο Μικρούτσικο, τα όνειρά της και φυσικά δεν παρέλειψε να πει δυο λόγια και για την Καλαμάτα.

Πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι με τη μουσική;

Νομίζω πως το ταξίδι είχε ξεκινήσει ερήμην μου…απλά η μουσική ήταν μέσα μου από την αρχή, έτσι νιώθω. Κι ίσως όντως κάποια πράγματα να είναι γραμμένα. Πάντα εκφραζόμουν μέσα από το τραγούδι, από μικρό παιδάκι ήταν μάλλον ο μοναδικός μου τρόπος έκφρασης. Το τραγούδι κι η ζωγραφική. Ήταν νομίζω μονόδρομος για μένα να ασχοληθώ και με τα δύο αφού έχω σπουδάσει και γραφιστική. Από το 2000 που ξεκίνησα να δουλεύω επαγγελματικά στον χώρο του τραγουδιού όλα πήραν το δρόμο τους με την πορεία να με φέρνει κοντά στον Θάνο Μικρούτσικο το 2006…τα υπόλοιπα απλά μας φέραν στο να μιλάμε σήμερα εδώ.

Και πώς αυτό συνεχίζεται ή θα θέλατε να συνεχιστεί; Όνειρα και στόχοι. Συγκλίνουν ή διαφοροποιούνται για εσάς;

Συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο. Παρουσιάζω αυτά που αγαπώ στον κόσμο που με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια με αγάπη κι έχω δίπλα μου εξαιρετικούς συνεργάτες με τους οποίους μοιραζόμαστε τη σκηνή. Το όνειρό μου ήταν πάντα να κάνω αυτό που αγαπώ με συνέπεια, να το μοιράζομαι με αυτή τη μαγική σχέση με τον κόσμο και να μπορώ να ζω από αυτό. Δεν έχει αλλάξει αυτό μέσα στο χρόνια. Το ίδιο ζητώ και τώρα.

Πρόσφατα σας απολαύσαμε στη μουσική παράσταση «Ταξίδι στον Σταυρό του Νότου», μια ακόμη συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο. Πώς θα περιγράφατε τη σχέση αυτή;

Ε νομίζω πια πως είναι σχέση ζωής, είναι οικογένεια για μένα. Έχω ταυτιστεί με το έργο του και αυτό είναι σπουδαίο. Είναι ένας εξαιρετικός συνθέτης, μεγάλη προσωπικότητα και υπέροχος άνθρωπος. Είμαι πολύ τυχερή που βρέθηκε στον δρόμο μου αν και με οδήγησε το ένστικτό μου νομίζω. Ήθελα πολύ να συνεργαστούμε γιατί ένιωθα βαθιά ότι ταιριάζω στη μουσική του. Μετά από 10 χρόνια συνεργασίας πια ξέρω πως είχα δίκιο. Τον ευχαριστώ θερμά και θα τον ευγνωμονώ πάντα. 

Αυτήν την περίοδο το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που γεννά προβληματισμούς. Ποια θέση πιστεύετε πρέπει να έχουν οι καλλιτέχνες σε τέτοια θέματα;

Δεν χρειάζεται να έχουμε κάποια ειδική θέση με βάση την ιδιότητά μας. Ο ανθρωπισμός μας μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε δυνάμεις κάνοντας συναυλίες για να μαζέψουμε τρόφιμα και να προσφέρουμε βοήθεια. Ήδη η μια μας παράσταση με το Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου έγινε για αυτόν το σκοπό και ήταν απόλυτα επιτυχής. Το ίδιο θα κάνω και σε προσωπικό επίπεδο σε λίγο καιρό με τους συνεργάτες μου, θα κάνουμε δηλ. μια συναυλία για να μαζέψουμε τρόφιμα. Κατά τα άλλα είμαστε άνθρωποι κι ό,τι κάνει ο καθένας μόνος του μετράει επίσης, δεν χρειαζόμαστε τον καλλιτεχνικό τίτλο. Όποιος θέλει να βοηθήσει το κάνει έτσι κι αλλιώς.

Έχετε ξαναέρθει στην Καλαμάτα. Αλήθεια, πώς σας φαίνεται η πόλη και το κοινό;

Η πόλη μου είναι πολύ γνώριμη γιατί είχα θείο αγαπημένο από Καλαμάτα κι εγώ έχω καταγωγή από Πύργο από τον πατέρα μου οπότε όλα αυτά τα μέρη μου είναι πολύ οικεία. Η Καλαμάτα είναι πανέμορφη και ειλικρινά σας λέω πως όλες τις φορές που έχω έρθει έχω περάσει υπέροχα με τον κόσμο της. Είναι ωραίο κοινό πραγματικά!

Τι ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

Θα συνεχίσουμε να ταξιδεύουμε αυτήν την παράσταση με τον τίτλο «Το ένα φέρνει τ’ άλλο» όσο περισσότερο μπορούμε…ακόμη δεν έχω σχέδια για το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει κάτι να ανακοινώσω. Επικεντρωνόμαστε προς το παρόν στην επόμενη στάση μας στην πόλη σας και μετά στους επόμενους σταθμούς μας μέχρι και το Μάιο…ύστερα βλέπουμε.

Μια τελευταία ερώτηση κλείνοντας, ποιος στίχος σάς εκφράζει περισσότερο από τα τραγούδια σας;

”…για μένα το λοιπόν το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο, είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν αν βαδίζει, είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε”

 ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ(Ναζίμ Χικμέτ-Θάνος Μικρούτσικος)

Η μουσική παράσταση με τίτλο «Το ένα φέρνει τ’ άλλο» έχει σαν βάση της τραγούδια που αγαπά η ίδια. Τραγούδια από την πορεία της στο μαγικό χώρο της μουσικής, που τη σημάδεψαν ή που σημάδεψε, που ήθελε πάντα να πει από το ελληνικό αλλά και το διεθνές ρεπερτόριο, τραγούδια που ο κόσμος έχει μέσα του, που το ένα θα φέρνει το άλλο συνδεόμενα με ένα πολύχρωμο νήμα λόγου και συναισθημάτων είτε προσωπικών είτε αποφθεγμάτων και ποιημάτων.

Μια μουσική ιστορία που στόχο έχει στο τέλος της παράστασης να φύγουμε όλοι νιώθοντας ότι τα είπαμε όλα, ότι μιλήσαμε ουσιαστικά, ότι ταξιδέψαμε. Ότι φτάσαμε λίγο πιο κοντά στον προορισμό μας, ο καθένας στον δικό του. Μαζί της δυο καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί: ο σπουδαίος σολίστ και συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης στις κιθάρες, στην ενορχήστρωση και ο Θύμιος Παπαδόπουλος στα πνευστά.

Ελλαδικό