Την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1972, για να θυμίζει σε όλους την προστιθέμενη αξία που έχει για την ανθρωπότητα η Διάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης θα βραβεύσουν στις 4 Ιουνίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την καλύτερη επίδοση στον τομέα της ανακύκλωσης. Ανάμεσα σε αυτούς που θα βραβευτούν βρίσκεται και ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση μαζί με άλλους δύο Δήμους.

Γιατί ακριβώς βραβεύεται ο Δήμος μας όμως;

Το ποσοστό του όγκου των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται στην Καλαμάτα φτάνει το 25%, αντανακλώντας τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτός είναι ο βασικός παράγοντας του βραβείου, το ποσοστό του όγκου των απορριμμάτων που παράγονται και διαχειρίζονται με ανακυκλώσιμο τρόπο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλαδή.

Βασικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίτευξη του παραπάνω είναι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, το προσωπικό της οποίας, μάλιστα,  ήταν μειωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, όπως επίσης και όλοι οι εθελοντές και ιδιαίτερα οι μαθητές, τα σχολεία και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση γενικά, που προωθούν και στηρίζουν έμπρακτα τέτοιες διαδικασίες και δράσεις.

Πέραν όμως από αυτά, ο Δήμος μας έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα σε θέματα ανακύκλωσης και περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια, κατορθώνοντας τελικά να διακρίνεται για τις επιδόσεις πανελλαδικά.

Ο Δήμος μας, σήμερα, είναι ένας από τους πρώτους στην περιφέρεια που έκλεισε τη χωματερή και προσπάθησε μέσα από πιλοτικά προγράμματα να διαχειριστεί τα απορρίμματά του. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που στην Ελλάδα παράγονται 4,8 εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών απορριμμάτων, καθιστώντας την καθαριότητα ένα από τα πλέον σύνθετα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

ο Δήμος Καλαμάτας αντιμετωπίζει το πρόβλημα των απορριμμάτων μέσα από τη διαδικασία της Εναλλακτικής Διαχείρισής τους. Είναι ήδη ενεργά εννέα διαφορετικά ρεύματα Ανακύκλωσης, που αφορούν: υλικά συσκευασίας,  ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, φορητές μπαταρίες, μπαταρίες αυτοκινήτων, λιπαντικά έλαια και συσκευασίες λιπαντικών ελαίων, αυτοκίνητα, ελαστικά οχημάτων, τηγανέλαια και αναλώσιμα εκτυπωτών.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια προώθησης της Κομποστοποίησης Οργανικών Απορριμμάτων μέσα από το πρόγραμμα Οικιακής Κομποστοποίησης σε συνεργασία με δημότες εθελοντές. Η Κομποστοποίηση, η διαλογή στην πηγή, είναι μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία. Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους ή εδαφοβελτιωτικό. Η διαδικασία αυτή είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.

Πρόσφατα, μάλιστα, αποφασίστηκε η στήριξη και η ενίσχυση της οικιακής κομποστοποίησης με μείωση στα δημοτικά τέλη καθαριότητας κατά 20%. Οι αιτήσεις στην αρμόδια Υπηρεσία είναι ήδη αρκετές, σύμφωνα με αρμόδιους του Δήμου.  Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: ο ενδιαφερόμενος κάνει την αίτηση, η υπηρεσία πιστοποιεί τη διαδικασία,  βγάζει φωτογραφίες, αξιολογεί την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι εκείνη τη στιγμή και τέλος, στέλνεται ο ενδιαφερόμενος στην Οικονομική Υπηρεσία, η οποία διαμορφώνει την έκπτωση που του δικαιούται.

Στο παρελθόν έχουν προβληθεί σποτάκια από το Δήμο Καλαμάτας, τα οποία προωθούσαν την ενίσχυση της ανακύκλωσης στην πόλη μας. Προς την ίδια κατεύθυνση, ο Δήμος σχεδιάζει και για φέτος την προβολή δύο προωθητικών σποτ με θέματα που αφορούν την ανακύκλωση.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες έχουν φέρει την πόλη μας σε μία από τις πρώτες θέσεις στην ανακύκλωση στη χώρα μας. Ας ελπίσουμε η βράβευσή της να κινητοποιήσει περαιτέρω τους πολίτες και τους φορείς της πόλης ώστε να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση στην ανακύκλωση.

Ελλαδικό