Προβολή της ταινίας “Χωρίς Αγάπη” από την Κινηματογραφική Λέσχη

Την Πέμπτη 22 Μαρίου προβάλλεται από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας η Ταινία ΧΩΡΙΣ ΑΓΑΠΗ – NELYUBOV [2017].

Η Ζένια και ο Μπόρις βρίσκονται στα πρόθυρα του διαζυγίου. Οι συνεχείς καβγάδες επηρεάζουν τη σχέση με τον 12χρονο γιο τους Αλιόσα, ο οποίος μια μέρα εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Ο Andrei Zvyagintsev δεν χρειάζεται συστάσεις. Από το “The Return” μέχρι το “Elena” και από εκεί στο συγκλονιστικό “Leviathan” του 2014, ο Zvyagintsev έχει καθιερωθεί πια ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες σκηνοθέτες του σύγχρονου σινεμά.

Ο Ρώσος σκηνοθέτης και σε αυτήν την ταινία του, μιλάει για τη χώρα του βαθιά και κριτικά, ξετινάζοντας τα πάντα, από τον χριστιανισμό και τον νεοπλουτισμό, ως τον άρρητο καπιταλισμό και τη σκιά του κομμουνισμού, ασκώντας σκληρή κριτική στη σύγχρονη ρωσική πραγματικότητα και στις αδιέξοδες σύγχρονες σχέσεις, σε επίπεδο προσωπικό, οικογενειακό και βαθιά πολιτισμικό.

Στην ταινία μπορεί να εντοπίσει κανείς εύκολα τις επιρροές του Χίτσκοκ αλλά και του Χάνεκε, ενώ οι «μπεργκμανικοί» τόνοι είναι διάχυτοι. Η μελαγχολική βροχή, τα ψυχρά χρώματα, οι κρύοι εσωτερικοί χώροι, ένα μακάβριο χιούμορ και μια ζοφερή εικόνα του έξω κόσμου που φτάνει μέχρι την οικογενειακή εστία, ζωντανεύουν στην οθόνη μια κοινωνία διαβρωμένη ως το κόκαλο, στην οποία κάθε θεσμός και ιδεολογία έχουν χρεοκοπήσει πλήρως.

Η ταινία κέρδισε το βραβείο της επιτροπής στις Κάνες και είναι υποψήφια για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Σκηνοθεσία: Andrey Zvyagintsev
Παίζουν: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov
Διάρκεια: 127 λεπτά
Χώρος Προβολής — Αμφιθέατρο Θεόδωρος Αγγελόπουλος – Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Ελλαδικό