Την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 21:30 η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας θα προβάλει την ταινία “Mr. Smith Goes to Washington” στο Αμφιθέατρο “Θεόδωρος Αγγελόπουλος” στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Για να καλύψουν τις βρόμικες δουλειές τους, ένας πολιτικός και ο ιδιοκτήτης μιας τοπικής εφημερίδας βοηθούν τον αρχηγό των προσκόπων της περιοχής να εκλεγεί γερουσιαστής. Όμως, όταν ο αφελής και ιδεαλιστής κύριος Σμιθ έρθει σε σύγκρουση με τις «συνήθεις πρακτικές» των συναδέλφων του, θα δρομολογήσουν την πολιτική και την ηθική του εξόντωση.

Η πολιτική αυτή κομεντί, που καθιέρωσε τον Τζέιμς Στιούαρτ ως αστέρα πρώτου μεγέθους, διαθέτει όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν τις δουλειές του Κάπρα (ουμανιστική διάθεση, αισιοδοξία, αλαφράδα, εκπληκτικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες). Δεν παραλείπει όμως να καυτηριάσει τους συμβιβασμούς των πολιτικών, την αναλγησία της Γερουσίας, τον συχνά διφορούμενο ρόλο του δήθεν ελεύθερου Τύπου.

Η ταινία προτάθηκε για 11 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου, κερδίζοντας όμως μόνο το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου αφού «έπεσε πάνω» στο Όσα Παίρνει ο Άνεμος. Το 1989 η ταινία επελέγη να φυλαχθεί για διατήρηση στο Εθνικό Αρχείο Κινηματογράφου των ΗΠΑ, ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική, ενώ το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 29η θέση της λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Ελλαδικό