Την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019 προβάλλεται από τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας η ταινία Ζ του 1969, στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας στις 21:30.

Το Ζ ακολουθεί έναν πολιτικό κατά την διάρκεια ενός φλογερού λόγου του ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που ασκεί η μιλιταριστική κυβέρνηση της χώρας. Όμως, καθώς ο ομιλητής φεύγει από την αίθουσα, πέφτει νεκρός από χτυπήματα «αγνώστων», και η ταινία ακολουθεί το πλήθος των επιπτώσεων που δημιουργεί αυτή η επίθεση.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, και με έντονες επιρροές από την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη το 1963, ο Κώστας Γαβράς δημιουργεί μια ταινία-κριτική στο ελληνικό πολιτικό κλίμα της εποχής, ενώνοντας αρμονικά την κινηματογραφία του με την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Η ταινία έχει βραβευτεί με 2 Όσκαρ (Καλύτερου Μοντάζ και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας), 2 βραβεία στο Φεστιβάλ των Καννών (Α’ Αντρικού Ρόλου και το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής) και ήταν υποψήφια για 3 ακόμα Όσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Σεναρίου)

ΠΕΜΠΤΗ 31 IANOYAΡΙΟΥ
Z
50 χρόνια μετά – από το ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού
Crime, Drama, History | 1969 | Fr | 127΄
Σκηνοθεσία: Costa-Gavras
Σενάριο: Vasilis Vasilikos (novel), Jorge Semprún (dialogue)
Παίζουν: Yves Montand, Irene Papas, Jean-Louis Trintignant
21:30 | Αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας

Είσοδος 4 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18

Προλογίζει ο Βασίλης Μπαζάνης Vasileios Bazanis, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας

Ελλαδικό