Την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία της Ελένης Παπαδάκη από την ”λαική αστυνομία” (ΟΠΛΑ) του ΚΚΕ κατά τα Δεκεμβριανά.

Η Ελένη Παπαδάκη (1903-1944) ήταν η κορυφαία ελληνίδα ηθοποιός του Μεσοπολέμου. Χαρακτηριζόταν διάδοχος της Κοτοπούλη.

Μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς, το ΕΑΜ εξαπέλυσε κυνηγητό κατά καλλιτεχνών – εκτός των άλλων – που υπετίθετο ότι συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) που ελεγχόταν απ’ το ΚΚΕ προχώρησε σε διαγραφές ηθοποιών που δεν ήταν αρεστοί στο κόμμα.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα τρομοκρατίας, καλλιτέχνες όπως η Κυβέλη, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Βάσω Μανωλίδου, ο Δημήτρης Χορν, ο Χρήστος Ευθυμίου, ο Νίκος Δενδραμής, η δολοφονηθείσα κ.ά. υπέστησαν πολεμική.

Το ΣΕΗ διέγραψε (20-10-1944) την Ελένη Παπαδάκη με την κατηγορία ότι υπήρξε ερωμένη του κατοχικού πρωθυπουργού Ιωάννη Ράλλη. Η ηθοποιός χρησιμοποίησε τη σχέση και έσωσε ανθρωπους από την φυλακή και το εκτελεστικό απόσπασμα. Αντίθετα, δε χρησιμοποίησε τις γνωριμίες της για προσωπικό όφελος στο θέατρο. Στη διαγραφή πρωτοστάτησαν γνωστοί αριστεροί καλλιτέχνες όπως ο Σπύρος Πατρίκιος, ο Δήμος Σταρένιος, ο Λ. Δαρζέντας, η Ολυμπία Παπαδούκα και η Καίτη Ντιριντάουα.

Την συνέλαβε η Πολιτοφυλακή του ΕΑΜ (21-12-1944) και την οδήγησαν για ”ανάκριση”. Ύστερα, την μετέφεραν στα διυλιστήρια της ΟΥΛΕΝ. Μετά από διαταγή του καπετάν – του ΕΛΑΣ(Ανδρέας Μούντριχας) να εκτελεστεί με τσεκούρι, την παρέλαβε ο δήμιος της ΟΠΛΑ Βλάσης Μακαρώνας.

Το ντοκιμαντέρ (διάρκειας 52′) του Ηλία Γιαννακάκη θα προβληθεί την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου στις 9.30μμ στο ”καφέ-σινέ” (1ος όροφος)  στη δυτική παραλία Καλαμάτας για να φωτιστεί η ζωή, το έργο και η άδικη και βάναυση εκτέλεση της μεγάλης ηθοποιού.

Θ’ ακολουθήσει κουβέντα για την μεγάλη ηθοποιό καθώς και για το πως οι ιδεολογικές συγκρούσεις της εποχής οδηγησαν σε σφαγές με τον δημοσιογράφο Θανάση Παντέ και τον δικηγόρο Δημήτρη Καούνη.

Ηθικός αυτουργός της εκδήλωσης είναι ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος!

Μεσσηνία χωρίς αδέσποτα