Έχετε ακούσει για το “Προσεχώς”;

Παραδοσιακό παντοπωλείο, καφενείο, εντευκτήριο… όπως θα έχετε καταλάβει πρόκειται για έναν ιδιαίτερο χώρο με συγκεκριμένη ενέργεια, ύφος και φιλοσοφία.

Όταν επισκεφτείτε το «Προσεχώς», θα παρατηρήσετε πως έχει μια ιδιαίτερη διακόσμηση. Η διαμόρφωση του χώρου έχει γίνει αποκλειστικά σχεδόν με επανάχρηση υλικών. Θα σας εντυπωσιάσουν τα χρώματα, τα παλιά αντικείμενα, οι συνθέσεις και το παρεΐστικο κλίμα που εκπέμπει.

Εδώ μπορείτε να απολαύσετε ροφήματα, αλκοόλ, καφέ, μεζεδάκια, αναψυκτικά, γλυκά, να συμμετάσχετε σε εργαστήρια κατασκευών, δημιουργικής απασχόλησης, κηπουρικής, μαγειρικής, αλλά και να δανειστείτε βιβλία. Ακόμα, στο χώρο του καφενείου φιλοξενούνται μουσικές συναυλίες, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις και θεματικές βραδιές που θα κερδίσουν την προσοχή σας!

Μπείτε στην ιδιαίτερη φιλοσοφία του χώρου διαβάζοντας την συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι συντελεστές αυτής της προσπάθειας:

  • Ποια είναι ακριβώς η ταυτότητα του «Προσεχώς»;

Η τυπική απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ότι το «Προσεχώς» είναι μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με σκοπό την κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία, δηλαδή μία επιχείρηση που διοικείται ισότιμα από τα μέλη της, η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους κοινωνικά και περιβαλλοντικά και ενώ τα μέλη μπορούν να είναι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα στα κέρδη αν δεν εργάζονται σε αυτό.

Πέρα όμως από αυτό, ως παρέα και ομάδα επιλέξαμε να λειτουργήσουμε χωρίς εργοδότες και εργαζομένους, χωρίς διαφορετικές ταχύτητες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους και με συνθήκες εργασίας που θέλουμε για τον εαυτό μας και όχι μόνο. Η ταυτότητά μας, από επιλογή, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη ταμπέλα, αλλά μέσα από τη στήριξη συγκεκριμένων ομάδων και ιδεών, την ανοιχτή έκφραση των απόψεών μας και τον τρόπο που λειτουργούμε, εύκολα ο καθένας μπορεί να καταλάβει όσα πρεσβεύουμε να μας κρίνει, να μας προσεγγίσει ή και να μας αγνοήσει, όπως είναι άλλωστε υγειές για κάθε εγχείρημα.

  • Ποιου πρωτοβουλία ήταν και με τι σκοπό ανοίξατε το «Προσεχώς»;

Χμ… ούτε εμείς έχουμε καταλάβει πως ξεκίνησε ακριβώς….

Το δαιμόνιο το έβαλε η Παναγιώτα, αλλά χωρίς να υπάρχει αρχικά κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Έτσι, πέρσι τον χειμώνα ξεκινήσαμε μια χαλαρή κουβέντα για να ανιχνεύσουμε τις διαθέσεις μας. Τον περασμένο Απρίλη, με αφορμή ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, διασχίσαμε τη λεπτή γραμμή από το ονειροπόλημα και περάσαμε απέναντι στην “πραγματικότητα”. Σκιαγραφώντας την πραγματικότητα άρχισε να συνδέεται το παζλ.   Προσπαθήσαμε να συνδυάσουμε πράγματα που άρεσαν στον καθένα και την καθεμία μας και θεματικές που είχαμε ήδη ασχοληθεί και είχαμε κάποιες εμπειρίες. Έτσι βρεθήκαμε να συνδυάζουμε την αγάπη για την αγροτική παραγωγή και τους ανθρώπους της, το ενδιαφέρον μας για τα συλλογικά συνεταιριστικά εγχειρήματα ανά την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες γωνιές του κόσμου, την ανάγκη μας για επικοινωνία με ανθρώπους από άλλες χώρες και διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα και φυσικά την αγάπη μας για να στήσουμε ένα χώρο φιλόξενο και οικείο κρυμμένο στα σοκάκια του κέντρου. Ο σκοπός, πιο ποιητικά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι να μαζέψουμε και τα υπόλοιπά κομμάτια του πάζλ και πιστέψτε μας, λείπουν πολλά κομμάτια ακόμα.

Περιηγηθείτε στον χώρο του “Προσεχώς ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”:

  • Τελικά το Προσεχώς είναι ένα «παραδοσιακό παντοπωλείο, καφενείο, εντευκτήριο… ή μήπως κάτι παραπάνω»;

Μπορεί το όνομα μας να ακούγεται κάπως ιδιόρρυθμο αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίο. Παρμένο από ένα διήγημα του Λένου Χρηστίδη, μας θυμίζει πως ό,τι «είμαστε» προς το παρόν είναι μόνο ένα σημείο σε μια πορεία με αρκετή ιστορία αλλά ακόμα περισσότερο μέλλον.

Βλέπουμε το «Προσεχώς» πέρα από τα στενά όρια του χώρου και του χρόνου (είμαστε ρομαντικοί). Είναι για μας όλες μας οι προηγούμενες αποσπασματικές, ατομικές ή συλλογικές προσπάθειες. Είναι οι ομάδες, οι οργανώσεις, οι οργανισμοί που συμμετείχαμε, συμμετέχουμε και συνεργαζόμαστε. Είναι οι ατελείωτες συζητήσεις μας για τα όνειρα μας και την κοινωνία μας. Είναι ο χώρος μας που, με την βοήθεια πολλών μας φίλων και συγγενών, έγινε πραγματικότητα με πολύ προσωπική δουλειά, από τις καρέκλες και την ταμπέλα ως το site. Είναι ο χώρος που προβάλουμε τους παραγωγούς μας, ο χώρος που μαζεύονται οι πελάτες του καφενείου και οι φίλοι μας, ο χώρος που κάνουμε τα εργαστήρια μας για μικρούς και μεγάλους, ο πεζόδρομος της Πολυβίου που θέλουμε, τόσο πολύ, να ομορφύνει. Είναι οι εισηγητές των εργαστηρίων που φιλοξενούμε. Είναι τα προγράμματα μη τυπικής εκπαίδευσης του Erasmus Plus. Είναι οι άνθρωποι από όλα τα μέρη του κόσμου που μας επισκέπτονται, μας αγαπάνε και που αφήνουν κάτι πίσω τους φεύγοντας. Το «Προσεχώς» είναι οι παραγωγοί μας, η συμβουλευτική μας δράση από τα λίγα που γνωρίζουμε για όποιον την χρειάζεται. Είναι η ενέργεια που βάζουμε, η αγάπη και η υπομονή που δείχνουμε στο εγχείρημα μας. Είναι και όλα αυτά που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί. Είναι τα όνειρα μας. Μπορεί να είναι μια ανοιχτή, μικρή λαϊκή αγορά, ένας ξενώνας, ένα αγρόκτημα… Ότι θελήσουμε και μπορέσουμε να κάνουμε. Είναι τα μέλη του συνεταιρισμού που υπάρχουν και αυτά που θα υπάρξουν για να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, να αλλάξουν το «Προσεχώς».

Συνοπτικά, ελπίζουμε το «Προσεχώς» να μην είναι τίποτα παραπάνω αλλά και τίποτα λιγότερο από όλα όσα μπορεί ο νους μας να φανταστεί και η ενέργεια μας (των μελών του) να πραγματοποιήσει.

  • Τι είδους εκδηλώσεις – δραστηριότητες φιλοξενείτε;

Κάτι πολύ σημαντικό για εμάς, τα μέλη και τους εργαζομένους του «Προσεχώς», είναι η ψυχαγωγία, τόσο των επισκεπτών μας όσο και η δική μας. Έτσι, γίνεται μία συνεχής προσπάθεια να μπαίνουν στο πρόγραμμά μας δραστηριότητες και εκδηλώσεις που με ευχάριστο τρόπο προωθούν και στηρίζουν ιδέες και ομάδες, ενημερώνουν πάνω σε θέματα που μας ενδιαφέρουν ή και απλά βοηθούν να περάσουμε καλά κάπως… διαφορετικά. Σε αυτή τη λογική έχουμε οργανώσει ή φιλοξενήσει στο χώρο μας θεματικά εργαστήρια για παιδιά και για ενήλικες (όπως ζαχαροπλαστικής αλλά και τσίρκου για παιδιά, ζογκλερικών για μεγάλους, stop motion για μικρούς και για μεγάλους, εργαστήριο γνωριμίας με τα αιθέρια έλαια και τα βότανα, κατασκευών με επανάχρηση υλικών, σεμινάριο κατασκευής κούκλας…), αφηγήσεις παραμυθιών, μουσικά αφιερώματα , προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους… και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει.

Παράλληλα, πέρα από τις παραπάνω εκδηλώσεις που γίνονται μέσα στο χώρο ή στον πεζόδρομο της Πολυβίου, και προσπαθώντας να παραμένουμε ενεργοί και εκτός του χώρου μας, στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε φεστιβάλ της περιοχής και όχι μόνο, όπως το 8ο φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας, τη Μουσική Σύναξη Ταϋγέτου, το 3ο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ Καλαμάτας και το 3ο Εναλλακτικό φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας .

Τέλος, πεπεισμένοι για τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου και της ανάλογης ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών συμμετέχουμε ή και οργανώνουμε σεμινάρια, «ανταλλαγές» και «πρωτοβουλίες» με συμμετοχές νέων από διάφορες χώρες (μέσω του Προγράμματος Νέα Γενιά σε Δράση και Erasmus plus) στην Καλαμάτα ή και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης.

prosexws-epiloges-cover

  • Τι είναι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο;

“Ιστορικά τη δεκαετία του ’60, μέσα σ’ ένα κλίμα αναζήτησης ενός άλλου μοντέλου εμπορικών σχέσεων μεταξύ «αναπτυγμένων» και «αναπτυσσόμενων» χωρών, γεννιέται στην Ευρώπη το κίνημα του Δίκαιου Εμπορίου: ένα κίνημα με στόχο την αλληλεγγύη προς τους μικροπαραγωγούς του Νότου, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών του Βορρά, και παράλληλα την καταγγελία των επιθετικών προς τον «Τρίτο Κόσμο» πολιτικών που ασκούν κυβερνήσεις, πολυεθνικές και διεθνείς οργανισμοί. Η ιδέα της έμπρακτης αλληλεγγύης είναι σχετικά απλή – αν είχε σχήμα θα ήταν μια αλυσίδα με τρεις κρίκους: τον παραγωγό, τον καταναλωτή και μια οργάνωση που τους συνδέει. Και πώς λειτουργεί; Η οργάνωση αγοράζει απευθείας το προϊόν από τον παραγωγό και το διαθέτει σε σημεία πώλησης, όπου έρχεται σε επαφή με τον καταναλωτή και του εγγυάται ότι αυτό πληροί τα λεγόμενα κριτήρια του δίκαιου εμπορίου, δηλαδή την προέλευση, τις συνθήκες παραγωγής (αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σεβασμός στο περιβάλλον, κ.λπ.) και την ποιότητά του, καθώς και το ότι αγοράστηκε σε τιμή «δίκαιη» για τον παραγωγό..” Σπόρος (www.sporos.espiv.net)

  • Ποια η ανταπόκριση του κόσμου;

Όπως θα έχετε καταλάβει, είμαστε ένας ιδιαίτερος χώρος με συγκεκριμένη ενέργεια και ίσως κατά κάποιους και «παραξενιές». Από τη διακόσμηση/διαμόρφωση του χώρου αποκλειστικά σχεδόν με επανάχρηση υλικών και την ύπαρξη ωραρίου και “last call”, έως την απόφασή μας να μην καπνίζουμε μέσα και τον self service χαρακτήρα μας, ο χώρος σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος σε όποιον τον επισκεφθεί. Σίγουροι, όμως, για τις ιδιοτροπίες μας, αφού είτε προέρχονται από ανάγκη ή αποτελούν και αυτές ένα κομμάτι της άλλης ματιάς στην οποία στοχεύουμε, είμαστε χαρούμενοι για την υπομονή και την αγάπη που δεχόμαστε από εκείνους που έρχονται για πρώτη φορά και ενθουσιάζονται με την ιδέα και το χώρο, από κάποιους φανατικούς πλέον επισκέπτες μας, από όσους συμμετέχουν στα εργαστήρια και τις δραστηριότητές μας, αλλά και από εκείνους που εμπνευσμένοι έρχονται με πολλές ιδέες και προτάσεις για τη συνέχεια.

Πέρα όμως από την ανταπόκριση των «πελατών– επισκεπτών» του χώρου, μας έχει συγκινήσει ιδιαίτερα και η αγάπη και στήριξη που έχουμε δεχθεί από τους επαγγελματίες της γειτονιάς και τους περίοικους που μας αγκάλιασαν, με τον δικό του τρόπο ο καθένας, από το στήσιμο κιόλας του χώρου λέγοντας ότι φέραμε στην μικρή μας γειτονιά έναν διαφορετικό αέρα. Υπάρχουν βέβαια και αντιδράσεις που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, όπως η άφιξη της αστυνομίας 23.05 για την ένταση της μουσικής σε μία από τις μουσικές εκδηλώσεις που κάνουμε σπανιότερα από μια φορά τον μήνα ή η μήνυση από επαγγελματία του άλλου τετραγώνου για τη διαμόρφωση του πεζοδρόμου της Πολυβίου με ζαρντινιέρες (σε συνεννόηση με τον δήμο). Γνωρίζοντας, όμως, ότι οι περιπτώσεις αυτές αποτελούν εξαιρέσεις, είμαστε χαρούμενοι να είμαστε μέλη μιας τόσο αλληλέγγυας γειτονιάς όπου ο κάθε ένας από τα άτομα που την απαρτίζουν έχει τόσο ξεχωριστή προσωπικότητα και ιδιαίτερο ρόλο για τους άλλους που οι σχέσεις μοιάζουν βγαλμένες σχεδόν από άλλη εποχή.

Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και την ενέργεια και αγάπη που έχουμε δεχθεί και δεχόμαστε ακόμα από αυτούς που πλέον θεωρούμε φίλους και στηρίγματα του Προσεχώς, αφού χωρίς αυτούς δεν θα ήταν σίγουρα αυτό που είναι. Φίλοι, συγγενείς, άνθρωποι που γνωρίζαμε περισσότερο ή λιγότερο από προηγούμενες δράσεις μας, αλλά και άτομα που προσεγγίσαμε ή συναντήσαμε πρώτη φορά μέσα από το Προσεχώς, είτε κατανοώντας πλήρως τι είμαστε και τι πρεσβεύουμε, είτε απλά γιατί τους το βγάλαμε, μας αγκάλιασαν και βοήθησαν το Προσεχώς να γίνει και να εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα. Σε όλα τα βήματά μας, από τη διαμόρφωση κιόλας της πρότασης χρηματοδότησης και το στήσιμο του χώρου με το σχεδόν ανύπαρκτο κεφάλαιό μας, έως τη σημερινή λειτουργία και όλες τις παράλληλες δράσεις μας, έχουμε δεχθεί, από φίλους αλλά και επαγγελματίες που μόλις γνωρίσαμε, απίστευτη στήριξη που μας επιβεβαίωσε κάθε ρομαντική μας σκέψη για την κοινωνία.

  • Ποιοι οι στόχοι σας για το μέλλον, ως ομάδα, ως συνεταιρισμός, ως φίλοι;

Ωραία, αλλά δύσκολη ερώτηση! Από τη στιγμή που το εγχείρημα ήταν ένα μακρινό όνειρο έως σήμερα, οι ανάγκες και οι εξελίξεις είναι έντονες και πολύ γρήγορες και κατ’ επέκταση οι αντιδράσεις σχεδόν αυτόματες. Δεν έχουμε καταφέρει να συνειδητοποιήσουμε πλήρως τι συμβαίνει και χρειαζόμαστε… διακοπές! Χωρίς φυσικά να μεταβληθούν οι βασικές του αξίες, το Προσεχώς ως ζωντανός οργανισμός χρειάζεται σε ηρεμία να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του και τα επόμενα βήματά του.

Σας υποσχόμαστε βέβαια ότι θα είμαστε εδώ και τα καλύτερα έρχονται… Προσεχώς ;D

Που θα βρείτε το Προσεχώς

[mapsmarker marker=”383″]

Στοιχεία επικοινωνίας

Προσεχώς Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)

Τηλέφωνo: 2721 402442

Διεύθυνση: Σφακτηρίας 10 & Πολυβίου, Καλαμάτα

www.facebook.com

www.prosexws.org

Ελλαδικό