Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Brown από τις ΗΠΑ, όπως δημοσιεύεται στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό “Cell”, η αποσιώπηση ενός και μόνο γονιδίου μπορεί να επιμηκύνει την ανθρώπινη ζωή κατά 12 χρόνια χαρίζοντας παράλληλα στα ηλικιωμένα άτομα καλή φυσική κατάσταση.

Ο λόγος γίνεται για το γονίδιο Myc, το οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τους γενετιστές μιας και είναι ζωτικής σημασίας για την κυτταρική διαίρεση και ανάπτυξη, τον κυτταρικό θάνατο, αλλά και την πρόκληση καρκίνου.

Οι ερευνητές πειραματιζόμενοι στα ποντίκια ανακάλυψαν ότι το μπλοκάρισμα του εν λόγω γονιδίου τα βοήθησε να επιβιώσουν 15% περισσότερο χωρίς προβλήματα υγείας. Μάλιστα τα ποντίκια όχι μόνο έζησαν περισσότερο αλλά δεν εμφάνισαν προβλήματα που συνδέονται με την ηλικία και είχαν καλύτερη φυσική κατάσταση. Ακόμη τα ζώα διέθεταν παράλληλα πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο η μόνη εμφανής διαφορά τους από τα φυσιολογικά ποντίκια ήταν πως είχαν μικρότερο μέγεθος.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να βελτιώσει την υγεία και το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων. Η αύξηση της τάξεως του 15% στο προσδόκιμο ζωής που κατεγράφη στα ποντίκια μπορεί να μεταφραστεί σε 12 επιπλέον ανθρώπινα χρόνια.

prosdokino-zwhs-2

Ο Τζον Σεντιβάι, καθηγητής Ιατρικών Επιστημών δήλωσε αισιόδοξος για τα ευρήματα για το Myc, τονίζοντας ότι μπορούν να βελτιώσουν την ανθρώπινη υγεία και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής. Ενώ ήδη φαρμακευτικές εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς αυτή τη στιγμή πάνω στην ανάπτυξη φαρμάκων τα οποία θα μπλοκάρουν τη δράση το γονιδίου ώστε να υπάρξουν οφέλη ενάντια στον καρκίνο, την οστεοπόρωση, αλλά και ως προς την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος καιεν δυνάμει την επιμήκυνση της ζωής.

Ελλαδικό