Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κάθε πόνος μεγάλης έντασης που διαρκεί πάνω από 3-4 μέρες, θα πρέπει να μας «στέλνει» στο ιατρείο του γιατρού μας. Σίγουρα, θα έχετε δει και στην πράξη πως είναι καλύτερα να μη διαγνωστούμε με τίποτα, παρά να διαγνωστούμε καθυστερημένα με ένα μη αναμενόμενο πρόβλημα υγείας.

Το γόνατο είναι μία από τις περιοχές του σώματος που, όταν συνοδεύονται από πόνο, αγνοούνται σε μεγάλο βαθμό. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να μας παρακινήσουν να επισκεφθούμε τον γιατρό μας ή τον ορθοπεδικό https://www.grigoriosavramidis.gr/.

Πόνος ακριβώς κάτω από το γόνατο
Αν είμαστε σίγουροι ότι δεν χτυπήσαμε το γόνατό μας και, ξαφνικά, αισθανόμαστε έναν συνεχή πόνο, τότε, ίσως και να μιλάμε για τενοντίτιδα. Η τενοντίτιδα δεν «αγαπά» μόνο τον καρπό μας, αλλά και το γόνατο. Αθλητές, και ειδικά ποδηλάτες και δρομείς ταλαιπωρούνται συχνότερα από το συγκεκριμένο είδος τενοντίτιδας, που ονομάζεται τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα. Η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία και χρήση ειδικού νάρθηκα, αν δεν μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες δραστηριότητες που καταπονούν το γόνατό μας.

Πόνος κατά την κάμψη του γονάτου, μαζί με πρήξιμο και δυσκαμψία
Ο συχνότερος τραυματισμός που προκαλεί το παραπάνω σύμπτωμα είναι η ρήξη μηνίσκου. Το γόνατο διαθέτει δύο μηνίσκους, δηλαδή «μαξιλαράκια» σε σχήμα μισοφέγγαρου που απορροφούν κραδασμούς, και φροντίζουν για τη λίπανση των οστών. Η ρήξη μηνίσκου «χτυπά» αθλητές, αλλά και ηλικιωμένα άτομα. Για την αντιμετώπισή της, επιστρατεύονται ασκήσεις φυσικοθεραπείας, ενώ για πιο «βαριές» περιπτώσεις προτείνεται και η χειρουργική παρέμβαση.

Πόνος και δυσκαμψία του γονάτου, αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα

Αν είστε πάνω από 60 και ξυπνάτε τα πρωινά με πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία στο γόνατο, τότε επιβάλλεται να επισκεφθείτε τον ορθοπεδικό σας. Οι πιθανότητες είναι υπέρ τις οστεοαρθρίτιδας, μιας νόσου που αφορά πολλούς από εμάς. Αρχικά, προσβάλλεται ο χόνδρος των αρθρώσεων, ο οποίος εμφανίζει ρωγμές, σκίζεται και καταστρέφεται. Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, αν αυτή δεν διαγνωστεί εγκαίρως, γίνεται με την αρθροπλαστική γόνατος
https://www.grigoriosavramidis.gr/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81 %CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF% 82- %CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%AF%CE% B5%CF%82/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE
%BB%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%BF%
CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-
%CE%B1%CF%81%C
E%B8%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%B
1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE- %CE%B3%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82 .

Λόγω του ότι πρόκειται για επέμβαση, η αρθροπλαστική γόνατος προσφέρει μόνιμη απαλλαγή από τα επίπονα συμπτώματα.

Πρήξιμο και θερμότητα στην περιοχή του γονάτου
Αν αισθανόμαστε το γόνατό μας ζεστό, και το βλέπουμε αρκετά πρησμένο,τότε ίσως είναι υπεύθυνη η θυλακίτιδα. Οι θύλακες που βρίσκονται στην περιοχή του γονάτου εξασφαλίζουν τη λίπανση της άρθρωσης και παράλληλα λειτουργούν σαν προστατευτικά «μαξιλάρια» για τα οστά. Η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή των θυλάκων, και προκαλείται συνήθως από τραυματισμό ή συνεχή χρήση του γονάτου για στήριξη. Αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμονώδη φάρμακα, φυσικοθεραπεία και παγοθεραπεία, σύμφωνα με τις εντολές του ορθοπεδικού μας.

Η έγκαιρη επίσκεψη στον ορθοπεδικό μας φέρνει κι έγκυρη διάγνωση. Όποια κι αν είναι η διάγνωση, εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες που μας δίνονται.

Ελλαδικό