Τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, η χρήση ποδηλάτου έχει εξελιχθεί σε έναν πολύ δημοφιλή τρόπο μετακίνησης. Το ποδήλατο, σε μια επίπεδη πόλη όπως η Καλαμάτα, μπορεί να αποβεί ένα πολύ ευχάριστο, οικολογικό και φτηνό μέσο μεταφοράς, αφού έχει ελάχιστο κόστος συντήρησης. Χρησιμοποιώντας το κάποιος, μπορεί να αποφύγει το άγχος της κίνησης και την αγωνία του να βρει να παρκάρει στο κέντρο της πόλης.

Η χρήση ποδηλάτου αποτελεί αερόβια δραστηριότητα αφού μέσα από αυτήν, γυμνάζονται μεγάλες μυικές ομάδες μέσα από πολλές και ρυθμικές επαναλήψεις. Η πρόσληψη του οξυγόνου αυξάνεται στο σώμα μας, το ίδιο και οι χτύποι της καρδιάς μας. Πέρα όμως, από τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει η συστηματική αερόβια άσκηση για το σώμα μας, η ποδηλασία μας επηρεάζει θετικά και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Έρευνες υποστηρίζουν, πως η καθημερινή βόλτα με το ποδήλατο ακόμα και αν διαρκεί μόλις τριάντα λεπτά, έχει θεραπευτικές ιδιότητες, για την ψυχική μας υγεία. Δυναμώνει τον εγκέφαλο μας και καλυτερεύει τις γνωστικές μας ικανότητες και λειτουργίες. Οι ενδορφίνες που παράγει ο οργανισμός μας από την άσκηση, μαζί με τα ανεβασμένα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε πιο αισιόδοξοι. Το άγχος μειώνεται και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να βρούμε λύσεις για αυτά που μας απασχολούν. Με κατεβασμένα τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), σίγουρα μπορούμε να σκεφτούμε πιο καθαρά. Επιπλέον, καταπολεμά την κατάθλιψη, βοηθώντας μας να γίνουμε πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητα μας.

Το να κάνουμε ποδήλατο, για κάποιον λόγο, καλυτερεύει την αυτοεικόνα μας και ανεβάζει την αίσθηση της αυταξίας μας. Ίσως γιατί, μαθαίνουμε να εκτιμάμε και να εμπιστευόμαστε το σώμα μας και τις λειτουργίες του. Επιπλέον, με την καθημερινή αερόβια άσκηση, γρήγορα βλέπουμε το σώμα μας να δυναμώνει και να αλλάζει προς το καλύτερο. Σαν αποτέλεσμα νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Τέλος το ποδήλατο, μας επιτρέπει να έρθουμε σε αμεσότερη επαφή με τη φύση. Ο φρέσκος αέρας που μας χτυπά στον πρόσωπο, μας δίνει μια αίσθηση ελευθερίας, η εγρήγορση που χρειάζεται να έχουμε ενώ το οδηγούμε, αναζωογονούν το μυαλό και το πνεύμα μας. Το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης, μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο να παρατηρήσουμε γύρω μας πράγματα, που δεν θα παρατηρούσαμε ποτέ, αν ήμασταν με το αυτοκίνητο. Έτσι συνειδητοποιούμε τελικά πως, όπως όλα τα τοπία, το ίδιο και οι καταστάσεις που μας απασχολούν, έχουν διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το μόνο που μας μένει, λοιπόν, είναι να επιλέξουμε με τι τρόπο θέλουμε να δούμε την καθημερινότητα μας!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.