Είναι η πλατεία στη συμβολή των οδών Φαρών και Μελετίου, κάτω από την πλατεία Υπαπαντής.

Η πλατεία Φραγκόλιμνας, νότια της σημερινής Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, σχηματίστηκε το 1859. Αρχικά στη συγκεκριμένη θέση υπήρχε λίμνη, η οποία, κατά την επικρατέστερη άποψη, δημιουργήθηκε από την απόληψη χωμάτων από τους Φράγκους για το κτίσιμο του Κάστρου. Φράγκικη λίμνη λοιπόν… Φραγκόλιμνα! Έκτοτε, για αιώνες, ο χώρος μεταβλήθηκε σε βόθρο.

Η πλατεία σχηματίστηκε στα μέσα του 19ου αι. από τον φρούραρχο της πόλης (Κουμουνδουράκη). Η τελευταία παρέμβαση έγινε το 2000.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ έγιναν το 1896 οι προκριματικοί αγώνες των Μεσσήνιων αθλητών για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα είναι εμφανές και ένα τμήμα του κουλουάρ των τότε αγώνων!

Το 1924 τοποθετήθηκαν παραπήγματα που στέγασαν προσωρινά πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Σήμερα είναι χώρος συγκέντρωσης παιδιών και νέων. Ένα «πράσινο κομμάτι» της πόλης με ιστορία, που φιλοξενεί εκδηλώσεις, φεστιβάλ και παρέες παιδιών που παίζουν και αθλούνται.

Ακολουθούν φωτογραφίες:

plateia-fragkolimnas-kalamata (10) plateia-fragkolimnas-kalamata (9) plateia-fragkolimnas-kalamata (8) plateia-fragkolimnas-kalamata (7) plateia-fragkolimnas-kalamata (6) plateia-fragkolimnas-kalamata (5) plateia-fragkolimnas-kalamata (4) plateia-fragkolimnas-kalamata (3) plateia-fragkolimnas-kalamata (2) plateia-fragkolimnas-kalamata (11)

 

Δείτε και μία παλιά φωτογραφία της πλατείας:

plateia-fragkolimnas-kalamata (12)

 

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον Σωτήρη Θεοδωρόπουλο από την Ομάδα «Πάμε Βόλτα»

Ελλαδικό