Σημάδεψε μια εποχή με τη φωνή του και τα τραγούδια του, τα χρόνια της χούντας, την αντίσταση σε αυτήν, αλλά και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μιλάμε για τον μεγάλο Έλληνα τραγουδιστή, Νίκο Ξυλούρη (Ανώγεια Ρεθύμνου, 7 Ιουλίου 1936 – Πειραιάς, 8 Φεβρουαρίου 1980).

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με τη λύρα, την αξεπέραστη μέχρι σήμερα δισκογραφία του, τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο, την Κρήτη… Ποια η σχέση του, όμως, με την Καλαμάτα; Είναι γεγονός πως το όνομά του δεν έχει συνδεθεί  – μέχρι σήμερα –  καθόλου με την περιοχή της Μεσσηνίας.

Παρόλα αυτά, ρίχνοντας μια σχετικά γρήγορη ματιά στα βίντεο τα οποία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τον Νίκο Ξυλούρη, κάποια από τα πλάνα μάς φάνηκαν οικεία! Είναι από τη Μεσσηνία, την Καλαμάτα, τη Μεθώνη και την Κορώνη συγκεκριμένα (από όσο μπορούμε να διακρίνουμε). Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή λόγο που γυρίστηκαν σε αυτές τις περιοχές, εικάζουμε, όμως, ότι είναι από οδοιπορικά τα όποια έγιναν τη δεκαετία του 1970 με τη συμμετοχή του γνωστού μουσικού. Και σίγουρα αποδεικνύουν ότι όλο και κάποια σχέση θα υφίστατο για να τις επιλέξει!

Το παρακάτω βίντεο είναι γυρισμένο στην Καλαμάτα από όπου ξεχωρίζουμε ορισμένες οικείες της πόλης μας.

Και ίσως το πιο γνωστό τραγούδι του Νίκου Ξυλούρη “ζαβαρακατρανέμια”, έχει γυριστεί στη Μεθώνη Μεσσηνίας…

Τους στίχους και τη μουσική του συγκεκριμένου τραγουδιού έχει γράψει ο Γιάννης Μαρκόπουλος στα χρόνια της Χούντας και το μήνυμά του ήταν αντιδικτατορικό. Τα λόγια του ακούγονται ακαταλαβίστικα με πολλές εκδοχές να δίνονται για το τι μπορεί να σημαίνουν. Ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος πολλά χρόνια αργότερα λύνει το μυστήριο εξηγώντας τα παρακάτω:

«αλληλούια» = αλληλουχία, «ζάβαρα» = λάβαρα, «κάτρα» = μαύρα, «νάμα» = βάπτισμα, «λάμα» = το μαχαίρι, «νέμια» = Ανέμισαν, «ίλεος» = Έλεος. (Πληροφορίες από τη “Μηχανή του Χρόνου”).

Δυστυχώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεση του Νίκου Ξύλουρη με τη Μεσσηνία κι αν όντως αυτή υπήρξε. Αν, βέβαια, κάποιος που διαβάζει το συγκεκριμένο άρθρο γνωρίζει κάτι, με χαρά περιμένουμε το σχόλιό του.

Elladiko