Πολύ συχνά ακούμε τη λέξη DJ, ξέρουμε όμως τι σημαίνει;

Η λέξη DJ είναι συντομογραφία για τον deejay και αντιπροσωπεύουν τις λέξεις Disc Jockey. Ουσιαστικά, DJ ονομάζεται το άτομο που επιλέγει και παίζει ηχογραφημένα μουσικά κομμάτια για κάποιο συγκεκριμένο ή ακαθόριστο κοινό. Ένας DJ μπορεί να παίζει στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, σε κάποιο νυχτερινό κέντρο ή σε κάποιο κλαμπ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά το hip hop, ο DJ επιλέγει, παίζει και δημιουργεί μουσική hip hop χρησιμοποιώντας μεγάλα πικ-απ και δίσκους. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για την μίξη και το «ανακάτεμα» ηχογραφημένων μουσικών κομματιών όπως το cueing, το scratching, το equalization και η μίξη ήχου από διαφορετικές πηγές (κονσόλες).

Στην Καλαμάτα υπάρχουν πολλοί νέοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του djing. Ένας από αυτούς, που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και εκτός Καλαμάτας, είναι ο Τάκης Σπηλιόπουλος, γνωστός στο χώρο της μουσικής ως Pete Cave.

pete

Δημοφιλής παραγωγός και dj, γνωστός για τη συμμετοχή του στη συλλογή του Αλέξανδρου Χριστόπουλου «La Suite8» με το κομμάτι «Believe», αλλά και για τα hits «Suck it Off», «I Want U» (Νο 8 του iTunes Dance Chart), το bootleg στο «Try Again» της Aaliyah και τα φετινά «Confessions» και «Breathe» (Νο 2 του iTunes Dance Chart). Πρόσφατα μάλιστα συμμετείχε και  στο Dreamland Festival, ένα ελληνικό Tommorowland προσαρμοσμένο στα πλαίσια της χώρας μας που πραγματοποιήθηκε στην αρχαία Ολυμπία δίπλα στον ποταμό Αλφειό.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Πώς ήταν η εμπειρία σου από τη συμμετοχή σου στο Dreamland;

Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και αν και έχω ξαναπαίξει σε διάφορα φεστιβάλ, κανένα δεν ήταν αντίστοιχο της Dreamland.

Ποια η γνώμη σου για το φεστιβάλ;

Αρχικά οφείλω να πω ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις μόνο καλό μπορούν να κάνουν στην ηλεκτρονική dance μουσική αρά η γνώμη μου είναι πολύ θετική εξ αρχής απέναντι σε ένα φεστιβάλ όπως η dreamland. Όσον άφορα την οργάνωση μπορώ να σας πω ότι παρόλα τα λάθη και τις ελλείψεις κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για ολιγωρία τους διοργανωτές μιας και δεν είχαν την εμπειρία να κάνουν κάτι τόσο μεγάλο και να τα καταφέρουν στο 100%. Είμαι πεπεισμένος ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα υπάρχουν τόσα λάθη και θα είναι όλα super!

Τι θα έλεγες γι αυτό σε κάποιον που δεν το ξέρει;

Ότι θα πρέπει να πάει οπωσδήποτε τον επόμενο χρόνο διότι δεν είναι και τόσο εύκολο να έχεις την ευκαιρία να ακούσεις τόσους djs μαζεμένους σε ένα χώρο ο οποίος μάλιστα διαθέτει τον κατάλληλο ήχο και φωτισμό.

pete cave.

Θα μπορούσε να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη Μεσσηνία;

Νothing is impossible…

Έχει ειπωθεί πως αν είχε ξένους djs το φεστιβάλ αυτό, θα ήταν καλύτερο. Εσένα ποια η γνώμη σου γι αυτά τα σχόλια;

Σίγουρα κάποια μεγάλα ονόματα θα προσέλκυαν περισσότερο κόσμο

αλλά νομίζω ότι το budget θα ανέβαινε αρκετά ψηλά και φαντάζομαι ότι κανείς που κάνει κάτι τέτοιο για πρώτη φόρα θέλει να πάρει ένα τόσο μεγάλο ρίσκο. Υποθέτω ότι του χρόνου θα γίνει κάποια τέτοια κίνηση εκ μέρους της διοργάνωσης. Άλλωστε και πολλοί από τους συμμετέχοντες του φετινού φεστιβάλ αντιμετωπίζουν στα ίσια μεγαθήρια του εξωτερικού…(βλ Cambas, G Siras, Dousk)

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική;

Ακούω μουσική φανατικά από πολύ μικρός. Ξεκίνησα το djing για πλακά σε κάποια σχολικά parties. Αυτό που ένιωθα όταν ο κόσμος αντιδρούσε θετικά σε μια επιλογή μου ήταν κάτι το εθιστικό για έμενα. Έτσι αποφάσισα να γίνω επαγγελματίας dj. Έπειτα ήρθε και η μουσική παράγωγη την οποία και θεωρώ πλέον το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μου.

Για σένα μουσική είναι…

η θεραπεία μου, η δουλεία μου, η διασκέδαση μου και σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.

Τι σημαίνει να είσαι dj;

Σίγουρα κάτι πολύ βαθύτερο από κάποιον που απλά ψυχαγωγεί τον κόσμο…

Πες μας δυο λόγια για τη δουλειά σου και το καινούριο κομμάτι που παρουσίασες στο Winland

Η νέα μου δουλεία θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και θα έχει τιτλο ” Βipolar express”.

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.