Η μνήμη του Αγίου Νικολάου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου και μαζί με αυτή γιορτάζουν και όσοι φέρουν το όνομά του. Αναφέρεται και ως Νικόλαος των Μύρων ή Νικόλαος του Μπάρι στη Δύση, καθώς στο Μπάρι βρίσκονται τα οστά του.

Θεωρείται ο κατ’ εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος. Για αυτόν τον λόγο, η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη, επίσης, αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

dsc_0361

Με αφορμή την εορτή του συγκεκριμένου Αγίου και όσων φέρουν το όνομά του, συγκεντρώσαμε κάποιες πληροφορίες σχετικά με τον ναό του Αγίου Νικολάου στην Καλαμάτα και την ιστορία του και σας τις παρουσιάζουμε μαζί με εικονική περιήγηση στο εσωτερικό του ναού.

Ο Βυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο κέντρο της Καλαμάτας, σε περίοπτο ύψος και με μαρμάρινες σκάλες να βρίσκονται στο πλάι. Το ιδιαίτερο χρώμα του στις αποχρώσεις του γαλάζιου τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ναούς της πόλης.

dsc_0351

Παλαιότερα, υπήρχε στο σημείο αυτό ο μικρός Ναός Αγίου Νικολάου των Ξένων που συνέβαλε στην Επανάσταση του 1821. Και αυτό γιατί είχε παραχωρηθεί στον φιλέλληνα Γάλλο Στρατηγό Μαιζώνα για να καλύπτονται οι θρησκευτικές ανάγκες των 1000 στρατιωτών του που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη γύρω περιοχή από τον Ιμπραήμ.

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου, όπως είναι σήμερα, θεμελιώθηκε το 1859 και εγκαινιάστηκε μετά από 6 χρόνια. Χαρακτηρίζεται από τα κλασικά ξυλόγλυπτα και τις περίτεχνες αγιογραφίες.

“Περπατήστε” στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Εικονική περιήγηση Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Καλαμάτας >

360-agios-nikolaos

Εάν χρησιμοποιείτε συσκευή που δεν υποστηρίζει αρχεία flash, όπως smart phone ή tablet, επιλέξετε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Εικονική περιήγηση για iphone / ipad >

dsc_0345

Elladiko