Στην Αρχαία Ελλάδα γίνονταν καλλιστεία τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Τα πρώτα – πρώτα καλλιστεία διεξήχθησαν κατά τη μυθολογία στην Πελοπόννησο. Σε αυτόν τον τόπο που λατρεύτηκε και υμνήθηκε η ομορφιά όσο πουθενά αλλού, οι διαγωνιζόμενες ήταν τρεις Θεές: η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη. Ο Πάρις, γιος του βασιλιά της Τροίας ήταν ο πρώτος κριτή και το έπαθλο που πήρε η νικήτρια ήταν απλά ένα μήλο!

Ωστόσο τους πρώτους πραγματικούς γυναικείους αγώνες ομορφιάς είχε οργανώσει στην Κόρινθο ο τύραννος  «Κύψελος» (657 – 627 π.Χ.), στους οποίους το βραβείο το πήρε η γυναίκα του, η Ηροδίκη. Τα καλλιστεία συνεχίστηκαν σε όλη την Ελλάδα και στα χρόνια του Βυζαντίου, ήταν ο πιο σύνηθες τρόπος επιλογής συζύγου για τον αυτοκράτορα… Η Ωραία Ελένη υπήρξε η πιο γνωστή όμορφη γυναίκα της παγκόσμιας ιστορίας.

Στον 20ο αιώνα τα καλλιστεία πήραν παγκόσμια μορφή! Έτσι έχουμε το 1930 την Αλίκη Διπλαράκου που εκλέχτηκε Μις Ευρώπη και το 1964 την Κορίννα Τσοπέη που εκλέχτηκε Μις Υφήλιος. Και οι δυο πανέμορφες γυναίκες ήταν Πελοποννήσιες. Με αφορμή, λοιπόν, ότι η Πελοπόννησος έχει παράδοση στην ομορφιά και την καλαισθησία, το 1983 ο Τάκης Παπαπαναγιώτου διοργάνωσε τα πρώτα Πελοποννησιακά Καλλιστεία. Μετά από μια παύση 9 ετών επιστρέψανε το 1992 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Τα Πελοποννησιακά Καλλιστεία στηρίζονται σε αρχές και δίνουν μεγάλη σημασία στο ωραίο, το απόλυτα αρμονικό σύνολο και στο ήθος. Με αυτό το σκεπτικό συνεχίζουν την πορεία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι 40 κορίτσια που έκαναν δειλά τα πρώτα τους βήματα στα Πελοποννησιακά Καλλιστεία διακρίθηκαν στα Εθνικά καλλιστεία και κέρδισαν τίτλους σε Διεθνής Διαγωνισμούς.

Μπορείτε να κάνετε αναδρομή στις νικήτριες του θεσμού στον παρακάτω σύνδεσμο: www.kallisteia.gr

«Πελοποννησιακά Καλλιστεία» 2014

Τα φετινά «Πελοποννησιακά Καλλιστεία» θα ξεκινήσουν, όπως κάθε χρόνο, με προκριματικούς διαγωνισμούς στις 23 Αυγούστου στην Καλαμάτα. Στον τελικό θα προκριθούν 15 κοπέλες που θα προετοιμαστούν 1 εβδομάδα και θα διαγωνισθούν για τους τίτλους STAR & MISS ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 2014. Οι δυο πρώτες θα μας εκπροσωπήσουν σε παγκόσμιους διαγωνισμούς ομορφιάς.

Ο ημιτελικός θα γίνει το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014 στην Καλαμάτα, στο Ξενοδοχείο ELITE City Resort και θα μεταδοθεί από το «Μεσόγειος TV»  της Καλαμάτας. Το βράδυ της εκδήλωσης guest θα είναι ο Μανώλης Αυγουστινάτος, ένας καλλιτέχνης με καταγωγή από τη Σκάλα Μεσσηνίας ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό ως μουσικός, τραγουδιστής, συνθέτης. Ώρα προσέλευσης στις 9 το βράδυ – είσοδος ελεύθερη.

Το event στο fabook: www.facebook.com

Τα χτενίσματα των  κοριτσιών που θα συμμετάσχουν στον ημιτελικό θα επιμεληθεί το κομμωτήριο «George Blekos», Βασ. Αμαλίας 1 Καλαμάτα.

Χορηγοί: Μεσόγειος TV & Mesogeios Radio 95.7

Παρουσιάζει η ραδιοφωνική παραγωγός του Mesogeios Radio, Γιώτα Νέζη.

Πριν από τον ημιτελικό, την Παρασκευή 22 Αυγούστου, θα διεξαχθεί το «Meet The Finalists» party, στο Etoile deluxe στη Βέργα.

Το event στο fabook: www.facebook.com

Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014 στο Club Hotel Casino Loutraki.

Η επίσημη σελίδα των «Πελοποννησιακών Καλλιστείων»: www.kallisteia.gr

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.