Η Λέσχη Ανάγνωσης του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, το βιβλιοπωλείο Βιβλιόπολις και οι εκδόσεις Κέδρος μάς προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου “Γιάννης Ρίτσος. Πρώιμα ποιήματα και πεζά”. Εισαγωγική μελέτη και έκδοση κειμένων Γιώργος Ανδρειωμένος.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:00, στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας (Αριστομένους 33).

Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Μαρία Τσαγκαράκη, επίτιμος Πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας και η Μαρίνα Γρηγοροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε ένας από τους πολυγραφότερους και διασημότερους δημιουργούς των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων. Μολονότι έχουν δημοσιευθεί πολυάριθμες εργασίες για τη ζωή και το έργο του, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς ἡ πρώιμη περίοδος της λογοτεχνικής δημιουργίας του, εντός της δεκαετίας του 1920 και στα πρώτα έτη της επομένης, ώστε να διαφανεί με ευκρίνεια ἡ διαμόρφωση της ποιητικής του ιδιοσυγκρασίας κατά τα μαθητικά και νεανικά του χρόνια, ήτοι πριν αποφασίσει να εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή Τρακτέρ, στα 1934.

Στόχος, επομένως, της παρούσας εργασίας είναι να συγκεντρώσει και να συζητήσει τα πρώτα δημοσιευμένα (και μόλις δύο αδημοσίευτα) δείγματα γραφής του Ρίτσου, συνδέοντάς τα, παράλληλα, με τις ποικίλες περιπέτειες του βίου του και εντάσσοντάς τα στη σύγχρονή τους πολιτική και πολιτιστική συγκυρία. Ακόμη, πέρα από το σύνολο των οικείων ποιητικών και πεζών κειμένων του Ρίτσου που έχουν εντοπιστεί, θα εξεταστεί ἡ σχετική με αυτόν κριτικογραφία της περιόδου 1924-1934, ώστε να διαφανούν οι πρώτες δια του Τύπου αντιδράσεις απέναντι στα νεανικά γραπτά του.

Ελλαδικό