Ο Πάρης Κωστόπουλος, Executive chef του υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων Langley Resort Buca Beach που βρίσκεται στην Μπούκα Μεσσηνίας, είναι ένας από τους μεσσήνιους chef που έχουν ξεχωρίσει για τα κατορθώματα και τις διακρίσεις του στο παρελθόν και αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την ανάδειξη της μεσσηνιακής γαστρονομίας στο μέλλον.

Ο Μεσσήνιος chef, ύστερα από πενταετή φοίτηση στην “Escuela De Hosteleria De Girona Sant Narcis” στην Ισπανία, δούλεψε σε πολυτελή ξενοδοχεία σε Ελλάδα και Γαλλία, καθώς και σε εστιατόρια της Ισπανίας, με αποκωρύφωμα το πέρασμά του, το 2012-2013, από ένα από τα καλύτερα εστιατόρια στον κόσμο, το ‘El Celler De Can Roca. Με διακρίσεις σε πανελλήνιους και πανευρωπαϊκούς διαγωνισμούς και πολυετή εμπειρία στο χώρο της γαστρονομίας και της μαγειρικής, ο Πάρης Κωστόπουλος επιδιώκει σήμερα την ανάδειξη αλλά και την εξέλιξη της Μεσσηνιακής κουζίνας, με κεντρικό άξονα τον μεγάλο πλούτο σε τοπικά προϊόντα που διαθέτει η περιοχή μας.

Ο chef  Πάρης Κωστόπουλος μίλησε στο “Kalamata IN” για την Μεσσηνιακή γαστρονομία, τα τοπικά μας προϊόντα, τις διακρίσεις του σε Ελλάδα και εξωτερικό και την προσπάθειά του για την ανάδειξη της Μεσσηνιακής κουζίνας με την σύσταση της ομάδας “Gefsis Team”.

Έχετε αρκετές διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς. Ποιες είναι οι σημαντικότερες από αυτές;

Οι συμμετοχές μου σε διεθνείς διαγωνισμούς ήταν πολλές, αλλά σίγουρα είμαι πολύ ικανοποιημένος διότι σε τρεις από αυτές κατάφερα να καταλάβω από τις πιο αξιόλογες θέσεις. Η πρώτη μου συμμετοχή ήταν στον πρώτο Eθνικό διαγωνισμό νέων μαγείρων κάτω των 30 ετών στην Καλαμάτα το 2001, στον οποίο κατέκτησα την πρώτη θέση με το χρυσό βραβείο. Την ίδια χρονιά στην εκπροσώπηση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο Bari της Ιταλίας, κατέλαβα την τέταρτη θέση από 18 συμμετέχοντες. Την επόμενη χρονιά, το 2002, πάλι στην εκπροσώπηση της Ελλάδας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο Bari της Ιταλίας, κατάφερα να κατακτήσω την τρίτη θέση.

Πως πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει η διάδοση της Ελληνικής γαστρονομίας;

Η ελληνική κουζίνα τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μεγάλη ανάπτυξη. Έχουν αναδειχθεί αρκετοί μάγειροι με εμπειρία στο χώρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η διάδοση αυτής της κουζίνας είναι απαραίτητη για να προωθήσουμε τα προϊόντα μας και φυσικά χρειάζεται μεγάλη οργάνωση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η προβολή των προϊόντων και του κρασιού – αν και είναι γνωστά στην Ελλάδα – είναι απαραίτητη γιατί χρησιμοποιούνται με έναν μοναδικό τρόπο για την δημιουργία των πιάτων, που είναι τα βασικά τους στοιχεία.

Η έντονη διαφημιστική τους προβολή θα τα αναδείξει και θα τα προωθήσει με τον καλύτερο τρόπο. Θα πρέπει να γίνονται πολλές κινήσεις μάρκετινγκ από ειδήμονες, οι οποίοι έχουν τα μέσα και τις γνώσεις για τον σκοπό αυτό.

Τέλος, οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας είναι απαραίτητες για την δοκιμή της νέας αυτής κουζίνας, η οποία περιέχει πολλά από τα προϊόντα της ελληνικής γης σε ένα μόνο πιάτο. Οι κινήσεις αυτές, πιστεύω, είναι οι πιο βασικές για την διάδοση της καινούριας αυτής προοπτικής.

Είστε Executive chef σε ένα πολυτελές και απαιτητικό ξενοδοχείο αυτή τη στιγμή. Πως κάνετε την επιλογή των προϊόντων για τη σύνθεση του μενού;

Η επιλογή των προϊόντων για τη σύνθεση του μενού θα μπορούσα να πω πως δεν μας δυσκόλεψε ιδιαίτερα, διότι η ελληνική γη έχει μεγάλη ποικιλία προϊόντων να μας προσφέρει. Κυρίαρχο ρόλο έχει φυσικά το ελαιόλαδο που είναι απαραίτητο για τη δημιουργία όλων των πιάτων και η ποιότητα του είναι εξαιρετική. Μεγάλη ποικιλία υπάρχει και στο ελληνικό κρασί, που επίσης χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε αρκετά πιάτα. Πρέπει επίσης, να αναφέρουμε τις ελιές Καλαμών, οι οποίες φημίζονται για την γεύση τους και έχουν γίνει γνωστές σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Άριστης ποιότητας είναι τα άφθονα οπωροκηπευτικά, τα φρέσκα μυρωδικά καθώς και τα φρέσκα θαλασσινά, όπως επίσης και ο κρόκος Κοζάνης που είναι μοναδικός στον κόσμο. Όλα αυτά, που είναι τα πιο σημαντικά και βασικά στοιχεία για τη δημιουργία ενός πιάτου, προσφέρουν μοναδικές γαστρονομικές συνταγές.

Πόσο σημαντική είναι η προμήθεια των υλικών από τοπικούς παραγωγούς;

Για την πραγματοποίηση αυτής της νέας κουζίνας, το πιο βασικό είναι η προμήθεια των υλικών τα οποία θα έχουν άμεση αντανάκλαση στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει καθημερινή παραγωγή, η οποία θα αυξάνεται συνεχώς για την άμεση προμήθεια και ενίσχυση των πιάτων αυτής της κουζίνας, τα οποία πρέπει να είναι φρέσκα και αυτό θα έχει και την άμεση κατανάλωση τους. Αυτές οι παραγωγές θα προσφέρουν μεγαλύτερη εισφορά στους παραγωγούς, οι οποίοι θα έχουν άμεσα κέρδη εφόσον τα προϊόντα τους θα διακρίνονται για την άριστη ποιότητα τους αλλά ως απόρροια αυτού, οι καταστηματάρχες που θα “χρησιμοποιούν” αυτού του είδους την κουζίνα θα έχουν περισσότερους πελάτες, διότι ένα μενού που αποτελείται από φρέσκα και αγνά προϊόντα τοπικής παραγωγής θα έχει περισσότερη θελκτικότητα και άμεση κατανάλωση. Οι παραγωγές αυτές, όμως, θα μπορούσαν να εξαχθούν και σε άλλα μέρη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, σε ακόμα πιο μεγάλες ποσότητες που είναι και αυτός ένας παράγοντας για την αύξηση της τοπικής οικονομίας. Άρα, λοιπόν, η τοπική οικονομία θα αυξάνεται διαρκώς διότι αποτελεί μια αλυσίδα της οποίας ο πρώτος κρίκος θα είναι η άριστη προμήθεια των τοπικών υλικών.

Η Μεσσηνιακή γαστρονομία έχει τις προοπτικές να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο;  

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η μεσσηνιακή γαστρονομία έχει όλες τις προοπτικές και όλα το φόντα να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένας προορισμός που όλο τον χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι έχει άφιξη πολλών τουριστών από όλο τον κόσμο και κατά προτίμηση η Καλαμάτα που συνδυάζει βουνό και θάλασσα  είναι γνωστή σε πολλούς, όχι μόνο για την ομορφιά της αλλά και τα προϊόντα της.

Η ομάδα μας, που αντιπροσωπεύει ακριβώς την προώθηση των μεσσηνιακών προϊόντων, λόγω της μεγάλης και άρτιας παραγωγής μας προσφέρει την εγγύηση για την γνησιότητα των προϊόντων αυτών για την ποικιλία και την απαλή γεύση τους. Δοκιμάζοντας, λοιπόν, διάφοροι λαοί όλες αυτές τις τοπικές γεύσεις που διακρίνονται για την άριστη καλλιέργεια και την “απαλή” μαγειρική τους, σίγουρα θα μείνουν εντυπωσιασμένοι και η προώθηση αυτής της κουζίνας είναι μάλλον δεδομένη.

Πως κρίνετε τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την ανάδειξη της Μεσσηνιακής κουζίνας από φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του κλάδου;

Θα μπορούσα με τεράστια ευχαρίστηση και ευγνωμοσύνη να τονίσω ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την ανάδειξη της μεσσηνιακής κουζίνας είχαν άμεση ανταπόκριση από διάφορους επιχειρηματίες αλλά και επαγγελματίες του κλάδου. Αρχικά, στον τομέα της μαγειρικής, πολλοί αναγνωρισμένοι και καταξιωμένοι chef προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν πολλά gourmet πιάτα χρησιμοποιώντας όλα αυτά τα τοπικά προϊόντα και βάζοντας κάθε φαντασία τους πραγματικά να “οργιάσει” για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής της νέας προοπτικής.

Συνεχίζοντας, το ενδιαφέρον πολλών από τους καταστηματάρχες για την πρόσθεση αυτής της κουζίνας στο μενού  των εστιατορίων τους ήταν εντυπωσιακό και η συνεργασία μας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Είναι σημαντικό να προωθείς μια νέα κουζίνα μέσα από μεγάλα και διάσημα, αλλά και μη, εστιατόρια τα οποία έχουν ήδη δημιουργήσει και σαφώς έχουν καταφέρει να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των πελατών τους για την οργάνωση και την μαγειρική τους στο πέρασμα του χρόνου.

Ευχάριστη εντύπωση, επίσης, προκαλεί και το ενδιαφέρον των media είτε μέσω τοπικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών καναλιών είτε μέσω των σταθμών στο internet αλλά και των τοπικών εφημερίδων, για την προώθηση αυτής της νέας “επιχείρησης” που σίγουρα θα είναι ωφέλιμη και δημιουργική για την περιοχή μας. Μέσω διάφορων συνεντεύξεων, άρθρων και post κατάφεραν να προσελκύσουν το κοινό και να αυξήσουν το ενδιαφέρον για τη δοκιμή μιας νέας και ανερχόμενης κουζίνας.

Δυστυχώς όμως, οι φορείς της Καλαμάτας, ο Δήμος και το Επιμελητήριο δεν έχουν συνεισφέρει αρκετά για την ανάδειξη αυτής της κουζίνας. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια stands στην πλατεία αλλά και σε άλλα σημεία, στα οποία έχουν έλευση αρκετοί πολίτες, που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα πιάτα αυτής της κουζίνας και έτσι να έχουν μια πρώτη επαφή με τις νέες αυτές δημιουργίες και σίγουρα θα ήταν και αυτό μια προώθηση της μεσσηνιακής κουζίνας. Θα μπορούσαν επίσης, να δώσουν άδειες στους αρμόδιους ώστε να κάνουν εκδηλώσεις και συνεστιάσεις με κύριο χαρακτηριστικό την ανάδειξη αυτής της κουζίνας. Το πιο βασικό από όλα, όμως, θα ήταν η οικονομική ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης της Καλαμάτας, που θα βοηθούσε με τον καλύτερο τρόπο να προωθήσει και να αναδείξει τα προϊόντα που προσφέρει η γη της. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα όλοι αυτοί οι φορείς να δείξουν το ενδιαφέρον τους, ώστε να έχουμε καλυτέρα αποτελέσματα από αυτά που είχαμε μέχρι τώρα.

Φυσικά, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους καταστηματάρχες, τους επιχειρηματίες και όλα τα media για την μέχρι τώρα προσπάθειά τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη νεοσύστατη “Gefsis Team”

Οι GEFSIS TEAM  είμαστε μια πρωτοποριακή ομάδα που ασχολούμαστε καθαρά και μόνο με την ανάδειξη των Μεσσηνιακών προϊόντων. Είμαστε τρία νέα άτομα, εγώ μαζί με τους καθηγητές Μαγειρικής Τέχνης του ΙΙΕΚ ΟΡΙΖΩΝ Πέτρο Βρυώνη και Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, όντας από την Καλαμάτα και έχοντας πολλά χρόνια εμπειρίας στο χώρο της μαγειρικής, δημιουργήσαμε  αυτή την ομάδα για να αρχίσει σιγά σιγά η μεσσηνιακή κουζίνα να γίνεται γνωστή και σε άλλα μέρη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σκοπός μας είναι να τολμήσουμε να επαναπροσδιορίσουμε την τοπική Μεσσηνιακή κουζίνα, μέσα από την έρευνα και τον πειραματισμό, με νέες τεχνικές της γαστρονομίας που χρησιμοποιούνται σήμερα παγκοσμίως. Πιστεύουμε στην αυθεντική Μεσσηνιακή κουζίνα, με υγιεινές και φρέσκες πρώτες ύλες, δίνοντας έμφαση στην εξαιρετική γεύση. Με βάση την διεθνή και εγχώρια εμπειρία μας , οι δημιουργίες μας αντανακλούν τον πλούτο και την αφθονία των Μεσσηνιακών προϊόντων. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της εποχής, καθώς επίσης και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη και την διάδοση της Μεσσηνιακής κουζίνας. Αυτοί είναι οι στόχοι, οι βάσεις και οι άξονες που έχουμε θέσει. Ευχόμαστε μέσα από την καρδιά μας η Μεσσηνιακή κουζίνα να προσελκύσει μεγάλο αριθμό ατόμων που θέλουν να την γευτούν και να καθιερωθούν τα Μεσσηνιακά προϊόντα σε όλα τα εστιατόρια, γιατί πραγματικά τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικά, με λεπτές γεύσεις οι οποίες διακρίνονται εύκολα και αποτελούν μια μεγάλη παράδοση για τον τόπο μας.

Δείτε βίντεο από εκδήλωση που πραγματοποίησαν οι “Gefsis Team” και το “Kalamata IN”

Ελλαδικό
Παύλος Παύλου
Ο Παύλος Παύλου είναι απόφοιτος του Πολιτικού τμήματος της Νομικής Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στον Τουρισμό. είναι εμπνευστής του Kalamata IN και γράφει άρθρα ποικίλης θεματολογίας.