Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» τους τελευταίους δύο μήνες μας «ξεναγεί» στην πόλη, σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τις «άγνωστες» γωνιές της, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα μνημεία, τα μουσεία, τα κτίρια της βιομηχανικής ιστορίας, τα στέκια, τις γειτονιές και τα σημεία αναφοράς της. Έως τώρα μας έχει «ξεναγήσει» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, στα παλιά καλντερίμια της Βέργας, στο Κάστρο της Καλαμάτας, στους προσφυγικούς συνοικισμούς της πόλης στην περιοχή του Κορδία, στις βυζαντινές εκκλησίες, στο Ναό του Αγίου Δημητρίου και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο στις Τούρλες.

Πολλές ακόμα δράσεις προγραμματίζονται και μία από αυτές είναι και η βόλτα στο Μεσσηνιακό κόλπο με το σκάφος ROTA II. Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου και η αναχώρηση με το σκάφος θα γίνει στις 8 μ.μ. από τη «θέση 30» του λιμανιού της Καλαμάτας, ενώ η επιστροφή έχει οριστεί στις 10 μ.μ. στον ίδιο χώρο. Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων (46) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και για την πραγματοποίησή της απαιτείται ελάχιστος αριθμός κρατήσεων (25). Για κρατήσεις μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 6976-856885. Το κόστος είναι 15 ευρώ.

Εμείς μιλήσαμε με το Σωτήρη Θεοδωρόπουλο, ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Πάμε Βόλτα», ο οποίος μας βοήθησε να την γνωρίσουμε καλύτερα.

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» αποτελεί μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία που έχει στόχο να μας «ξεναγήσει» στην πόλη, να γνωρίσουμε καλύτερα την περιοχή μας και να διασκεδάσουμε. Πώς ξεκίνησε ως ιδέα;

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» αποτελεί μια ιδέα, ένα όνειρο δικό μου που έγινε πραγματικότητα με την αμέριστη βοήθεια φίλων και την άμεση ανταπόκριση του κόσμου. Μου άρεσε πάντα να εξερευνώ, να μαθαίνω, να προσεγγίζω στοιχεία πολιτιστικής, κοινωνικής, ιστορικής σημασίας και στόχος μου είναι να διοχετεύσω την ενέργεια και τη διάθεσή μου αυτήν σε όλους εσάς, ώστε μαζί να «ανακαλύψουμε» την περιοχή όπου ζούμε. Ήθελα αυτές τις γνώσεις που είχα για την πόλη μου και το πάθος μου να ανακαλύπτω, να το μοιραστώ με τους φίλους μου.

Ποια είναι η ομάδα «Πάμε Βόλτα» και ποιες οι εντυπώσεις από την πρώτη σας δράση;

Η ομάδα «Πάμε Βόλτα» είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία. Στην αρχή η ομάδα απαρτιζόταν από στενούς μου φίλους και όταν έστειλα το δελτίο τύπου για την πρώτη μας βόλτα, δεν ήξερα πραγματικά ποια θα ήταν η ανταπόκριση του κόσμου. Εκείνη τη μέρα, που επισκεφτήκαμε τις βυζαντινές εκκλησίες, συγκεντρώθηκαν 50 άτομα! Ο κόσμος μας αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή. Η μεγάλη αυτή συμμετοχή του κοινού ξεπέρασε κάθε μας προσδοκία και μας ώθησε να προχωρήσουμε και σε άλλες προγραμματισμένες βόλτες.

Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιο το σύνθημα της ομάδας σας;

Η ομάδα μας έχει σύνθημα «Ζήσε την πόλη σαν τουρίστας» και αυτό ακριβώς έχουμε στόχο. Σαν να είμαστε τουρίστες να εξερευνήσουμε από την αρχή την περιοχή μας, να γνωρίσουμε «άγνωστες» πτυχές της πόλης, την αρχιτεκτονική κληρονομιά, τα μνημεία, τα μουσεία, τα στέκια, τις γειτονιές και τα σημεία αναφοράς της. Είναι μια προσπάθεια να μάθουμε την πόλη και τα κρυμμένα μυστικά της. Θέλουμε να  κάνουμε τα άγνωστα, γνωστά σημεία.

Η ανταπόκριση του κοινού, όπως μας είπατε, είναι θετική. Πόσα άτομα συμμετέχουν στις δράσεις σας;

Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την ομάδα μας. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στις δράσεις,  μας ρωτάνε συνέχεια πόσο καιρό θα συνεχίσουμε να οργανώνουμε εκδρομές στην πόλη. Στόχος μας είναι να γίνει θεσμός αυτή η ομάδα και πραγματικά υπάρχουν πάρα πολλά όμορφα μέρη της πόλης μας, με ιστορική, κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολιτιστική σημασία και η ομάδα μας θα έχει πλούσιο υλικό για βόλτες για πολύ καιρό ακόμα.

Σε κάθε βόλτα μας συγκεντρώνονται, συνήθως, 40 με 50 άτομα, αριθμός αρκετά ικανοποιητικός, ενώ η κάθε «ξενάγηση» κρατάει περίπου 2 ώρες. Η ομάδα μας, όμως, είναι ανοιχτή προς όλους και ελπίζουμε ο αριθμός των μελών της να μεγαλώσει.

Στο έργο σας αυτό έχετε την υποστήριξη φορέων και επαγγελματιών της περιοχής; Τα μελλοντικά σας σχέδια ποια είναι;

Ανάλογα με τη δράση που σκοπεύουμε να κάνουμε, ζητάμε βοήθεια και από τους αντίστοιχους ανθρώπους. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί όλοι όσοι κλήθηκαν να βοηθήσουν (όπως από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων), το έκαναν με χαρά και πολλή διάθεση.

Όσον αφορά στα μελλοντικά μας σχέδια, ετοιμάζουμε πολλές βόλτες σε στέκια της πόλης, γειτονιές, θεματικές δράσεις γύρω από τους παλιούς τρόπους διασκέδασης και πολλά άλλα τα οποία δε θα ήθελα να αποκαλύψω ακόμα! Θα ήθελα να τονίσω, όμως, ότι η ιστορία της πόλης δεν είναι μόνο τα γεγονότα, αλλά και όλα όσα έχουν να μας διηγηθούν οι μεγαλύτεροι. Οι «φιγούρες» αυτές της πόλης κρύβουν τα μυστικά της και τις άγνωστες πτυχές της και στις εξερευνήσεις μας στις γειτονιές της Καλαμάτας, θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε τις γνώσεις που διαθέτουν.

 

Ελλαδικό
Χαρά Κουλοπούλου
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.