Η ομάδα “πάμε βόλτα” θα επισκεφτεί την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 τους Δολούς (Άνω και Κάτω).

Οι Δολοί παρουσιάζουν προϊστορική κατοίκηση. Σε σπήλαιο στη θέση “Κότουλας” έχουν βρεθεί νεολιθικά και πρωτοελλαδικά όστρακα.

Κατά το Μεσαίωνα, η περιοχή των Δολών συγκέντρωνε μεγάλο πληθυσμό με απλωμένα τα χωριά σε οχυρούς λόφους και σημαντική καλλιεργήσιμη έκταση, ενώ έχουν ακόμα το πλεονέκτημα να εποπτεύουν τη θάλασσα χωρίς να φαίνονται από αυτή.

Στην περιοχή των Δολών, το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία (κάποια από τα οποία θα επισκεφθεί η ομάδα) τα εξής: Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Θεοτόκου, Ιερό Ναό Κοίμησης Θεοτόκου, Ιερά Μονή Αγίου Νικήτα, Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου, Γεφύρι στους Κάτω Δολούς, Τμήμα του παλαιού καλντεριμιού των οικισμών Δολών – Κιτριών, Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Πύργο Κετσέα, το Κτιριακό συγκρότημα ιδιοκτησίας οικογένειας Κετσέα, Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, καθώς και την Κρήνη στη θέση «Μέρνο» στους Κάτω Δολούς.

Στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού δίδαξε ο συνεργάτης του Ρήγα Φεραίου και μέλος της Φιλικής Εταιρείας Χριστόφορος Περραιβός κατά τη διαμονή του στο χωριό στα πλαίσια των επαφών του με καπεταναίους της περιοχής για την επανάσταση του 1821.

Στην περιοχή σώζεται και ο πύργος του Σαράβα.

Εκεί γεννήθηκε ο καθηγητής και Ακαδημαϊκός Σωκράτης Κουγέας (1877-1966).

Ώρα αναχώρησης: 10πμ
Η μετακίνηση θα γίνει με ΙΧ αυτοκίνητα
Κόστος συμμετοχής (εκτός από τους οδηγούς): 4 ευρ.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 6936 518550

Ελλαδικό