Στον λόφο στα νότια του χωριού Κακαλέτρι έχουν βρεθεί λείψανα οχυρώσεων και οικισμού, με τους αρχαιολόγους να πιθανολογούν ότι εκεί βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας Είρας, της πόλης που είχαν ιδρύσει οι επαναστατημένοι Μεσσήνιοι με αρχηγό τον Αριστομένη.

Στη διάρκεια του Β’ Μεσσηνιακού πολέμου 685-668 π.Χ. έγιναν σφοδρές μάχες μεταξύ Μεσσηνίων και Σπαρτιατών με τους τελευταίους να την καταλαμβάνουν μετά από 11 χρόνια πολιορκιών.

Η Ομάδα “πάμε βόλτα” διοργανώνει εκδρομή την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 προκειμένου να δούμε σπαράγματα της ιστορικής τοποθεσίας με τη βοήθεια του φιλόλογου Βασίλη Μαστραγγελόπουλου.

Η μετακίνηση θα γίνει με Ι.Χ. αυτοκίνητα. Συμμετοχές έως το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 5μμ.

Για όσους δεν έρθουν στην εκδρομή, θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης Μαθήματος Τοπικής Ιστορίας για το ίδιο θέμα το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Καφέ-Σινέ στις 21:00 με ομιλητή το ίδιο πρόσωπο.

Για πληροφορίες : Σωτήρης Θεοδωρόπουλος, 6936-518550

Ο Βασίλης Κ. Μαστραγγελόπουλος σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελληνική και Αγγλική φιλολογία και ολοκλήρωσε την επιστημονική και εκπαιδευτική του συγκρότηση με επιμορφωτικές σπουδές (όπως π.χ. Σ.Ε.Λ.Μ.Ε. Τρίπολης, από την οποία αποφοίτησε με άριστα) και με πλήθος επιμορφωτικών σεμιναρίων. Τελείωσε τη Σχολή Δημοσιολογίας και «εκρίθη άξιος του δημοσιολογείν» από το Μετεκπαιδευτικόν Κέντρον Ελευθέρων Δημοσιολογικών Σπουδών και Ερευνών, κατά το Ακαδημαϊκό έτος 1971- 1972.

Το 1972 διορίστηκε ως φιλόλογος καθηγητής και υπηρέτησε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία. Για ένα διάστημα 4 περίπου ετών υπηρέτησε ως διοικητικό προσωπικό και προϊστάμενος της Γραμματείας της τότε διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης Μεσσηνίας. Το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβρη 1986 έως Μάιο 2002 υπηρέτησε ως Διευθυντής του Γυμνασίου Πεταλιδίου (1 έτος), Διευθυντής Λυκείου Πεταλιδίου (8 έτη), Διευθυντής του 2ο Λυκείου Καλαμάτας (6 έτη) και ενδιάμεσα μετεκπαιδεύτηκε (1991). Συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 30 έτη υπηρεσίας στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση στο τέλος Μαΐου 2002 από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας, στο οποίο ήταν διευθυντής, προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ασχολήθηκε με τη Λαογραφία, την Τοπική Ιστορία και τη Δημοσιογραφία. Από την περίοδο των φοιτητικών χρόνων μέχρι σήμερα δημοσιογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και περιοδικά με ποικίλα θέματα, όπως λαογραφικού, εκπαιδευτικού, ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου (εφημερίδες: «Αμπελιώνα», «Βάσσες», «Αντίλαλοι του Πάνα», «Νέος Ορίζων», «Ελευθερία», «Θάρρος», «Φωνή», «Σημαία», «Παρατηρητής», περιοδικά: «Καλαμάτα», «Ιθώμη»). Κατά τη δεκαετία 1993-2002 εξέδιδε μαζί με τη σύζυγό του Αγγελική τη μηνιαία Μεσσηνιακή εφημερίδα «Βάσσες», έντυπο πολιτισμού και ανάπτυξης που είχε τεθεί στην υπηρεσία του τόπου, κυρίως με σημείο αναφοράς την περιοχή των χωριών της Είρας.

Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε πολλά συνέδρια, όπως εκείνα που οργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών ορεινής Τριφυλίας με θέματα και προβλήματα της περιοχής, η ΟΛΜΕ και ο Σύλλογος για την Προστασία του Ελληνικού Πολιτισμού. Την τετραετία 2003-2006 διετέλεσε Δήμαρχος Είρας. Εξέδωσε σημαντική συλλογή Δημοτικών τραγουδιών με τίτλο «Δημοτικά Τραγούδια της Άνω Μεσσηνίας» (Δεκέμβριος 1997), μνημειώδη έκδοση, την οποία παρουσίασε στο περιοδικό «Λαογραφία» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μιχάλης Μερακλής.

Το Υπουργείο Παιδείας συμπεριέλαβε το βιβλίο αυτό στον κατάλογο των εγκεκριμένων βιβλίων για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Επίσης, εξέδωσε ηλεκτρονικά τα βιβλία: «Το Θρησκευτικό Δίκαιο στην Αθήνα των Κλασσικών Χρόνων (Ιερό Δίκαιο – Αθεΐα)», «Πολιτικοί και Κοινωνικοί Υπαινιγμοί στην Κωμωδία ‘Ιππής’ του Αριστοφάνη». Δημοσίευσε μελετήματα με λαογραφικό περιεχόμενο στις ετήσιες περιοδικές εκδόσεις «Μεσσηνιακό Ημερολόγιο>>. Υπό έκδοση έχει τα βιβλία : «Η οικιακή οικονομία στα χωριά της Είρας κατά το 19ο και 20ο αιώνα», «Ξενοφών Π. Παπαδάμ (ο Αντιστασιακός, ο Επιστήμονας και ο Άνθρωπος)», «Παραδόσεις του λαού μας», «Γλωσσάριο στα Απομνημονεύματα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη».

Ελλαδικό