Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, μετά τις 20:00, στο εστιατόριο – wine bar ”η καντοίνα”, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, η σεφ κα. Αγγελική θα θυμηθεί τα χρόνια της στη Μασσαλία και θα μας μαγειρέψει γαλλική κουζίνα. Ειδικά για τη βραδιά, ”η καντοίνα” θα σερβίρει γαλλικό κρασί ”σπάζοντας”  τον κανόνα που σερβίρει μόνο ελληνικές ποικιλίες.

Στον απόηχο της επίθεσης στο Παρίσι – και στο πλαίσιο μιας συμβολικής αλληλεγγύης – επιλέξαμε να αντιτάξουμε κομμάτι του πολιτισμού (γαστρονομία) καθώς και την αγάπη του δυτικού κόσμου για τη ζωή και τις απολαύσεις της απέναντι στη βαρβαρότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων. Εξ’ άλλου, έχουμε και συμπολίτες μας που έχουν επιλέξει να ζουν εκεί.

Kαλαμάτα και Γαλλία έχουν μακρά ιστορική σχέση. Οι Φράγκοι Ηγεμόνες του Μεσαίωνα (Βιλλεαρδουίνοι) με το κάστρο τους, οι στενές εμπορικές σχέσεις του 18ου αι. και η ίδρυση υποπροξενείου στην πόλη (1714), οι Γάλλοι περιηγητές που τη λάτρεψαν, η παραμονή των γαλλικών στρατευμάτων εδώ του στρατηγού Μαιζών (Μaison), η Γαλλική Σχολή Ουρσουλινών Μοναχών (εκεί που βρίσκεται σήμερα η ”Ηλέκτρα”), ο Αλέξανδρος Φουρνέρ (ο ιδρυτής της πρώτης μεταξοβιοχανίας της πόλης), ο Ιωσήφ Κεκ, ο Ν. Πασκάλ (διάσημος λιμενολόγος της εποχής που έφτιαξε το λιμάνι μας), τα τοπωνύμια (Φραγκοπήγαδο, Φραγκόλιμνα), τα επώνυμα (Δούκας, Δουκάκης, Φράγκος), το καλύτερο εστιατόριο στην ιστορία της πόλης με το όνομα ”Γαλλία” που έφαγαν όλοι οι Καλαματιανοί της εποχής (υπήρχε στην οδό Σφακτηρίας), και τέλος η ισχυρή παρουσία του Γαλλικού Ινστιτούτου για σχεδόν 50 χρόνια στην πόλη σηματοδοτούν σχέσεις κοινής ιστορικής σύνδεσης.

Το μενού θα περιλαμβάνει:

– παραδοσιακή σούπα Μασσαλίας (bouillabese) με όστρακα, πετρόψαρα και λαχανικά.

– μοσχάρι Βουργουνδίας (boeuf bourguignon)

– ένα ποτήρι κρασί beaujolais nouveau του διάσημου Domien Coquelet.

Tιμή: 13 ευρώ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με κράτηση (μέχρι Δευτέρα βράδυ) στο 6936 518550

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.