Η ιδέα για το συγκεκριμένο άρθρο γεννήθηκε σήμερα το πρωί, όπου είχε έρθει επίσκεψη η γιαγιά μου στο σπίτι και νοσταλγούσε την εποχή που ήμουν μικρός και τα πράγματα που έκανα τότε. Ας θυμηθούμε, λοιπόν, παρέα, τι κάναμε όλοι εμείς που μεγαλώσαμε τη δεκαετία του 90.

Ας ξεκινήσω από το ανεκδιήγητο ντύσιμο μας, τα πολύχρωμα φουσκωτά μπουφάν, τα χαρακτηριστικά κίτρινα μποτάκια που τα έβλεπες παντού, σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, τα αυτοκόλλητα τατουάζ και τα κάθε λογής αξεσουάρ όπως μπαντάνες και βραχιόλια.

Να θυμηθούμε το ατέλειωτο παιχνίδι στη γειτονιά, τα ματωμένα γόνατα παίζοντας μπάλα, κρυφτό και κυνηγητό μέχρι να μας φωνάξουν οι μανάδες μας μέσα γιατί εμείς μπορεί να το τραβούσαμε μέχρι τα μεσάνυχτα. Τις βόλτες και τις κόντρες με τα ποδήλατα που αργότερα έγιναν μηχανάκια, τα θρυλικά στρογγυλοφάναρα, τους μπόμπους και τα glx.

Τις τηλεφωνικές φάρσες μιας και δεν είχαμε ιδέα τι πάει να πει αναγνώριση κλήσεων. Τις φάρσες με τα κουδούνια και τους πολέμους με νερόμπομπες και αεροβόλα με τις άλλες γειτονιές, τα καθημερινά μπάνια στη θάλασσα όπως και το μέτρημα τους παρέα με τα παγωτά. Το βράσιμο του αυτοκινήτου από τη ζέστη αφού για air condition ούτε λόγος.

Να θυμηθούμε, επίσης, τα μπαλώματα στα ρούχα και τις ζελατίνες που ντύναμε τα βιβλία μας. Τις κασέτες που γράφαμε τραγούδια και τις αφιερώσεις στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Τα ιδιαίτερα τραγούδια του Λιβιεράτου, του Ρόκκου και των Ζιγκ Ζαγκ (στο ασανσέρ που συναντιόμαστε, θα τα βάλω όλα μπουρλότο κ.λ.π) Τα θρυλικά σίριαλ που παίζονται ακόμα και σήμερα… Δυο ξένοι, Κωνσταντίνου και Ελένης, Dolce vita και άλλα πολλά.

Να θυμηθούμε το μουντιάλ του 94, όπου συμμετείχε και η Ελλάδα, αργότερα τη θρυλική Βραζιλία του Ρονάλντο και του Ρομπέρτο Κάρλος, όπως και τη Γαλλία του Ζιντάν. Τα αμέτρητα πρωταθλήματα του Ολυμπιακού και την καλή ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, όπως επίσης και τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στο μπάσκετ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από αυτή τη δεκαετία; Σίγουρα μου ξέφυγαν πολλά, αλλά και αυτά ήταν αρκετά για να μας κάνουν να νοσταλγήσουμε τα παιδικά μας χρόνια.

Ελλαδικό
Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Λογιστικής στην Καλαμάτα. Έχει γράψει άρθρα διαφόρων θεμάτων για το Kalamata IN, ήταν υπεύθυνος της στήλης "στους δύο τροχούς", ενώ συνέγραφε μαζί με την Κάλλι Κολόζη τη δημοφιλή στήλη "Εκείνη κι Εκείνος".