Στο πλαίσιο του 19ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νεφρολογίας που διοργανώνεται φέτος στην Καλαμάτα κατά το διάστημα 11 – 14 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί εναρκτήρια διάλεξη από τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντή των ανασκαφών για την αναστύλωση της αρχαίας Μεσσήνης, Πέτρο Θέμελη, με θέμα: “Αρχαία Μεσσήνη. Πρόσφατες έρευνες”.

Η τελετή έναρξης θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, στις 19:45.

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή: 

Ο Πέτρος Θέμελης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936 και πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης και διδακτορικό δίπλωμα το 1971 από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Μονάχου. Μέχρι το 1984 εργάστηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης, όπως Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών 1977-1980. Το 1984 εκλέχθηκε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, διετέλεσε Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών.

Το 1986 η Αρχαιολογική Εταιρεία, του ανέθεσε το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη, που συνεχίζεται ως σήμερα. Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και μεταφράσεις. Επιφυλλίδες του δημοσιεύονται στον ημερήσιο αθηναϊκό και τοπικό τύπο. Είναι μέλος Επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού. Το 2005 τιμήθηκε με το χρυσό Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του.

Δείτε επίσης:

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νεφρολογίας στην Καλαμάτα

Ελλαδικό