Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της τζαζ σχολής CIM του Παρισιού. Διετέλεσε βοηθός καθηγητού στην σχολή CIM και ταυτόχρονα δίδαξε  στην σχολή τζαζ της Vernon για τρία χρόνια, στην σχολή τζαζ της Limay για τρία χρόνια και στην σχολή τζαζ της Bonnieres για τρία χρόνια. Συμμετείχε σε πολλά τρίο και κουιντέτα στην Παρισινή μουσική σκηνή.

Στην Ελλάδα δίδαξε στο τζαζ τμήμα του Δημοτικού Ωδείου Πειραιά, στο RSI και το 1998 ίδρυσε στο Ωδείο Athenaeum το τμήμα Swinging Jazz Athenaeum, στο οποίο είναι μέχρι και σήμερα υπεύθυνος σπουδών.

Μετά την επιστροφή του απο το Παρίσι συμμετείχε πολύ ενεργά στην ελληνική τζαζ σκηνή και το 1999 ίδρυσε το “Sylvios Trio” με μόνιμο συνεργάτη του στα τύμπανα το Ν. Σιδηροκαστρίτη, όπου και περιόδευσε για μια πενταετία σε όλη την Ελλάδα.

Ο λόγος για τον Σύλβιο Σύρρο, ο οποίος έρχεται στην Καρδαμύλη και το Jazz Mani Academy, όπου θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε μουσικούς όλων των επιπέδων και όλων των ηλικιών, με σκοπό να έρθουν σε επαφή οι τζαζ αυτοσχεδιαστικές ικανότητες και προοπτικές της ανθρώπινης φύσης με το φυσικό περιβάλλον όπου αυτή είναι προορισμένη να λειτουργεί. Το Summer Jazz Academy ξεκινά στις 3 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 9 του ίδιου μήνα.

Ήρθαμε, λοιπόν, σε επικοινωνία με τον Σύλβιο Σύρρο, ο οποίος μας απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με τη μουσική και πως ο δρόμος σας σάς έφερε στο σαξόφωνο και τη jazz μουσική;

Απο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έχω την εικόνα του πατέρα μου να ακούει με τις ώρες κλασική μουσική. Αυτό πιστεύω έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μέτεπειτα εξέλιξή μου.

Στην συνέχεια, από τα 6-11 κλασικό πιάνο, μια εμπειρία όχι και τόσο ευχάριστη. Προφανώς δεν έφταιξε η μουσική γι’αυτό, αλλά μάλλον οι εκπαιδευτικές δομές. Στα 16 μου ασχολήθηκα με την τρομπέτα και το σαξόφωνο και γοητεύτηκα απο την τζαζ μουσική. Στη συνέχεια, στα 19 μου βρέθηκα στο Παρίσι στην CIM να σπουδάζω τζαζ σαξόφωνο.

Από τη μία μεταλαμπαδεύετε τις γνώσεις σας σε μαθητές και από την άλλη παρουσιάζετε τη μουσική σας σε κοινό. Ποιο θεωρείτε ότι σας εκφράζει καλύτερα;

Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι πρωτίστως με την διδασκαλία της μουσικής. Οι μαθητές μου ως επί των πλείστων είναι ενήλικοι και πολύ συχνά ώριμοι μουσικοί, αυτό κάνει την διδασκαλία για μένα πιο γοητευτική καθώς όσο πιο ψηλό είναι το επίπεδο του μαθητή τόσο πιο απαιτητική και γοητευτική γίνεται η διδασκαλία.

Πως κρίνετε την εξέλιξη τη jazz μέσα στα χρόνια και σε ποιο σημείο είναι σήμερα;

Η τζαζ απο την δεκαετία του ’20 έως και την δεκαετία του ’60 εξελίχθηκε ραγδαία μέσω των στυλ της (swing, bebob, cool, hardbob, modal) αλλά και μέσω των προσωπικοτήτων της. Όπως συνέβη σε όλες τις τέχνες στο δυτικό πολιτισμό μετά το 1970 παρουσιάζεται μια κάμψη η οποία αναφέρεται κυρίως στην ποιότητα και όχι τόσο στον αριθμό των μουσικών ή του κοινού.

Σήμερα λοιπόν,  η τζαζ έχει κατακτήσει πια όλο τον κόσμο, είναι εύκολα προσβάσιμη απο όλους, υπάρχουν ανά τον κόσμο πάρα πολλές σχολές, πολλά φεστιβάλ. Παρ’ όλα αυτά, οι μεγάλες μορφές της τζαζ της δεκαετίας των ’30, ’40, ’50 παραμένουν αξεπέραστες.

Πως βλέπετε το επίπεδο της jazz στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα λόγω της εύκολης προσβασιμότητας όπως είπαμε και παραπάνω στην τζαζ μουσική (σχολές, αριθμός μουσικών, ίντερνετ) η σκηνή που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε σχέση με το δυναμικό της χώρας είναι σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα. Κατά την χειμερινή περίοδο στην Αθήνα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος σχεδόν καθημερινά live jazz διαφόρων επιπέδων και διαφόρων στυλιστικών προσεγγίσεων.

Ποια είδη jazz αγαπάτε περισσότερο;

Θα απαντήσω όλα τα είδη της τζαζ με μια προτίμηση στην modal jazz.

Τι θα δούμε από εσάς στο Φεστιβάλ της Μάνης;

Στην δεύτερη τζαζ ακαδημία στην Μάνη οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με όλα τα μαθήματα ενός πλήρους τζαζ προγράμματος και κάθε βράδυ θα παρουσιάζουμε διάφορα σχήματα που θα δημιουργούνται απο τους συμμετέχοντες σε γνωστά μαγαζιά της Καρδαμύλης και της Στούπας.

summer-jazz-academy-sti-mani

Δείτε παρακάτω το πρόγραμμα των μαθημάτων του Jazz Mani Academy:

3 ΙΟΥΛΙΟΥ

15.30 Γνωριμία μεταξύ σπουδαστών και καθηγητών

16.00-17.00 Φαγητό & Ξεκούραση

17.00-20.00 Πρώτη επαφή μεταξύ καθηγητών-σπουδαστών και οργάνωση μαθημάτων

20.00-21.30 Φαγητό & Ξεκούραση

21.30 Jam session

4-8 ΙΟΥΛΙΟΥ

11.30-14.00 Όργανα, θεωρητικά ,αρμονία

14.00-17.00 Διάλειμμα για φαγητό & Ξεκούραση

17.00-20.00 Αυτοσχεδιασμός &Workshops

20.00-21.30 Φαγητό & Ξεκούραση

21.30 Jam session

9 ΙΟΥΛΙΟΥ 

Αναχώρηση μεταξύ 12.00-14.00

Η ακαδημία θα φιλοξενηθεί στο Καλαμίτσι, ένα παραθαλάσσιο πέτρινο συγκρότημα στα όρια της Καρδαμύλης.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης για περισσότερες πληροφορίες

Ελλαδικό