Ελλαδικό

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, ο ιδρυτής της Costamare και ευπατρίδης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος εμπνεύστηκε και σχεδίασε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο να φτιάξει στη Μεσσηνία τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση ολόκληρης της Μεσογείου.

Ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, γνωστός και ως “καπετάν Βασίλης”, γεννήθηκε το 1935, από μια φτωχή οικογένεια, στο Διαβολίτσι της Μεσσηνίας. Στην Κατοχή συμμετείχε στους εθνικούς αγώνες μέσα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μετώπο (ΕΑΜ). Το 1948 ήρθε στην Αθήνα και έκανε διάφορες δουλειές μέχρι το 1953 όταν και μπαρκάρισε για πρώτη φορά. Από τότε εξελίχθηκε σε όλες τις βαθμίδες της ναυτικής ιεραρχίας.

Επιχειρηματική δράση

Σε ηλικία 27 ετών ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει με δάνειο ένα μικρό φορτηγό πλοίο. Το 1974 ιδρύει την εταιρεία Costamare Shipping SΑ. Κατά τη ναυτιλιακή κρίση, την περίοδο 1982 – 1984, o Βασίλης Κωνσταντακόπουλος αγοράζει οκτώ πλοία σε πολύ χαμηλή τιμή. Το έτος 2000, η Costamare διαχειριζόταν 35 πλοία, των οποίων η μεταφορική ικανότητα έφθανε το 1.560.000 dwt. Πέρα από τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος επένδυσε και στη στεριά.

Η υλοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Costa Navarino

Το 1997 οραματίστηκε μία μεγάλη τουριστική επένδυση στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στην Καλαμάτα. Έτσι, ανέπτυξε στην Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας (Π.Ο.Τ.Α) το ξενοδοχειακό συγκρότημα υψηλών προδιαγραφών Costa Navarino, μια επένδυση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. στην οποία ήταν πρόεδρος ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, ανακοίνωσε το 2005 ότι σκόπευε να επενδύσει σταδιακά έως το 2010 περίπου 1 δισ ευρώ για την κατασκευή 4 ξενοδοχειακών μονάδων, δύο γηπέδων γκολφ, και άλλων τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων σε δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις ιδιοκτησίας Κωνσταντακόπουλου κοντα στην περιοχή της Πύλου.

Ωστόσο, η υλοποίηση του οράματος του καπετάνιου μόνο εύκολη δεν αποδείχθηκε, αφού οι αντιδράσεις τοπικών οργανώσεων και φορέων σε κάτι πρωτόγνωρο για την περιοχή, καθώς και περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθυστέρησαν την ολοκλήρωση και τη λειτουργία του συγκροτήματος 12 ολόκληρα χρόνια!

Ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος σε μία από τις σπάνιες δημόσιες τοποθετήσεις του είχε δηλώσει το 2005, ότι “εκτός από τη θέληση, έχω και την οικονομική δυνατότητα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου για τη Μεσσηνία. Και θα το πραγματοποιήσω εγώ ή εάν ο Θεός αποφασίσει διαφορετικά, ο Αχιλλέας”. Έτσι, το 2009 το ξενοδοχειακό συγκρότημα να τίθεται σε λειτουργία.

Ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, “έφυγε” το 2011 σε ηλικία 76 ετών, γαλήνιος ολοκληρώνοντας τα όνειρα και σχέδια του για τη θάλασσα και τη στεριά, με τη σκέψη του στην ελληνική ναυτιλία, τους ναυτικού του ομίλου και την αγαπημένη του πατρίδα, τη Μεσσηνία. Η αιτία του θανάτου ήταν αναπνευστική ανεπάρκεια. Το τελευταίο διάστημα είχε διαγνωστεί με καρκίνο.

Δείτε επίσης: