Ο Σπυρίδων Αλεξανδράκης ήταν ένας από τους μεγάλους ευεργέτες της καλαματιανής κοινωνίας. Με καταγωγή από τον Κάμπο Αβίας, διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για να ιδρύσει το πτωχοκομείο-γηροκομείο στην Καλαμάτα.

Με έδρα την Καλαμάτα, κατά το έτος 1871, ιδρύθηκε από τον μεγάλο ευεργέτη, αείμνηστο Σπυρίδωνα Αλεξανδράκη, το “Αλεξανδράκειο Γηροκομείο”. Πρόκειται για το κτήριο που βρίσκεται ανατολικά του Μητροπολιτικού Ναού της Υπαπαντής του Χριστού στην Καλαμάτα και προσφέρει περίθαλψη σε ηλικιωμένα άτομα από το 1877 έως και σήμερα.

Ποιός ήταν ο Σπυρίδων Αλεξανδράκης και ποιά η σχέση του με την Καλαμάτα

Ο Σπυρίδων Αλεξανδράκης γεννήθηκε το 1807 στον Κάμπο Αβίας. Η οικογένειά του δεν είχε ιδιαίτερη οικονομική άνεση, κάτι που τον ώθησε σε ηλικία 14 ετών να μεταβεί στην Καλαμάτα, όπου δούλεψε αρχικά ως υπηρέτης και στη συνέχεια ως βοηθός εμπόρου. Μαθητεύοντας κοντά στον έμπορο, κατάφερε σταδιακά να αναδειχθεί και ο ίδιος στο χώρο, με αποτέλεσμα σε ηλικία 29 ετών να διαχειρίζεται ήδη τη δική του επιχείρηση στην Καλαμάτα.

Η περιουσία που απέκτησε ήταν μεγάλη και διέθεσε μεγάλο μέρος αυτής σε ευεργετικούς σκοπούς. Μέσω της διαθήκης του, που συντάχθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1870, κληροδότησε ένα τεράστιο, για τα δεδομένα της εποχής, ποσό για την ίδρυση πτωχοκομείου-γηροκομείου, καθώς και του Ελληνικού Σχολείου Κάμπου.

Λίγα λόγια το Αλεξανδράκειο γηροκομείο Καλαμάτας

Το 1934 το ίδρυμα λειτούργησε ως Πτωχοκομείο και Νοσοκομείο. Την περίοδο της Κατοχής, το Νοσοκομείο επιτάχθηκε και λειτούργησε στον ίδιο χώρο μέχρι το 1958, από όπου μεταφέρθηκε σε νέες κρατικές εγκαταστάσεις, και διέκοψε την λειτουργία του υπό την αιγίδα του Ιδρύματος.

Το 1940 μετατράπηκε αποκλειστικά σε γηροκομείο. Το 1972 ανεγέρθη ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, για τις ανάγκες εκκλησιασμού των ηλικιωμένων, ενώ το 1999 εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο, καθώς το παλιό είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τους σεισμούς του 1986.

Για την πλούσια κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε το “Αργυρό Παράσημο” το 1953 .

Το Ιδρυμα έχει συνδεθεί με την ιστορία της πόλεως και είναι κομμάτι της καλαματιανής κοινωνίας, ταυτιζόμενο με αυτή.

Σήμερα το Αλεξανδράκειο Γηροκομείο περιθάλπει ηλικιωμένα άτομα, τα οποία έχουν προσέλθει εδώ οικειοθελώς. Οι συνθήκες ζωής των ηλικιωμένων έχουν χαρακτηριστεί άριστες από τους ίδιους, καθώς δεν τους λείπει ούτε η φροντίδα, ούτε η αναψυχή. Τα έξοδα καλύπτονται κατά τον 1/3 από το κληροδότημα Αλεξανδράκη και κατά τα 2/3 από δωρεές και ιδίους πόρους.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό