Ο Γιώργος Μαρινάκης, Καλαματιανός βιρτουόζος μουσικός και συνθέτης, γνωστός στους καλλιτεχνικους χώρους της ελληνικής και τούρκικης παραδοσιακής μουσικής, αφήνει την Κωνσταντινούπολη για να δώσει δύο συναυλίες στην Αθήνα. Την Τετάρτη 25 και την Πέμπτη 26. Φεβρουαρίου στις 22.30 θα εμφανιστεί με το μουσικό σχήμα του Galata Fasil στο «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης»,

«Από το ΠΕΡΑΝ της Κωνσταντινούπολης στο ΠΕΡΑΝ της Αθήνας»

Οι Galata Fasıl είναι οι Nedim Nalbantoğlu-βιολί, Mete Edman-τραγούδι, Γιώργος Μαρινάκης-ούτι και Mert Demircioğlu-κανονάκι. Στις δύο παραστάσεις που θα δώσουν στην Αθήνα συμπράττουν με μεγάλους δεξιοτέχνες της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και καινοτόμους μουσικούς: τον Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο στο κλαρίνο, τον Ανδρέα Παππά, τον Κωνσταντίνο Μερετάκη στα κρουστά και τη φιλική συμμετοχή του Μάνου Κουτσαγγελίδη στο τραγούδι.

Το μουσικό σχήμα Galata Fasıl ιδρύθηκε το Οκτώβριο του 2013 από το Γιώργο Μαρινάκη με σκοπό την δυναμική αναβίωση της αστικής μουσικής του Πέρα, στη μορφή της πριν την οριστική μετάλλαξη του πληθυσμού της Πόλης. Όπως λέει και το τραγούδι του θρυλικού συνθέτη Ντεντέ Εφέντη, διασκευασμένο από το μεγάλο Αρμένιο ερμηνευτή Μάρκο Μέλκον Αλεμσεριάν: Galata’da Todoraki Beyoğlu’nda Vasilaki,  που πάει να πει, “στο Γαλατά στου Θοδωράκη, στο Πέρα στου Βασιλάκη”…

Μουσικά, οι Ρωμιοί υπήρξαν πανταχού παρόντες στην παλιά Πόλη. Galata είναι το όνομα της περιοχής του Γαλατά με το λιμάνι της Πόλης, με την περίφημη νυχτερινή ζωή, τα καπηλειά και τις ταβέρνες των Ρωμιών, των Αρμενιών, των Εβραίων κ.ά., που έδιναν μια πολυπολιτισμική ταυτότητα στην περιοχή.

Το fasıl, η αστική ανατολική μουσική, ήταν κoινή για όλες τις εθνότητες της Πόλης. Ήταν ο συνδετικός κρίκος διασκέδασης του αστικού, αλλά και του λαϊκού πληθυσμού της Πόλης. Μετά την Οθωμανική περίοδο, αποδόθηκαν στο είδος πολιτικές προσλαμβάνουσες, με αποτέλεσμα την απαξίωση και αποστείρωσή του, καθιστώντας το μουσειακό. Στόχος το εν λόγω σχήματος είναι η αναβίωσή του.

Η λέξη fasıl είναι περσική και σημαίνει «δομή». Μπορούμε να το ορίσουμε και ως σουίτα διαφορετικών ρυθμολογικώς κομματιών (τραγουδιών) που πρόσκεινται στο ύφος αυτής της μουσικής, χωρίς να έχουν, κανονικά, σολιστικό χαρακτήρα. Η ροή του fasıl ξεκινά με αργά κομμάτια, και μεταβαίνει σε πιο ρυθμικά, δημιουργώντας στον ακροατή μια συναισθηματική κορύφωση.

Ακούστε σύνθεση του ιδίου:

 

Αναμένουμε λοιπόν την αυριανή αυτή ιδιαίτερη βραδιά στην μουσική σκηνή “πέραν, το καφέ αμάν της πόλης” με μεγάλη χαρά κι ευχόμαστε να έχει επιτυχία σε ό,τι κάνει ο Καλαματιανός βιρτουόζος!

Ελλαδικό