Ελλαδικό

Ο γοητευτικός “κακός” του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και ερμηνευτής του κλασικού τραγουδιού, Γιώργος Μούτσιος. Ο ηθοποιός, ο οποίος λατρεύτηκε από το κοινό από τις αρχές της δεκαετίας ’60, γεννήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1932 στην Καλαμάτα!

Ο Γιώργος Μούτσιος πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Καλαμάτα, τελείωσε όμως το γυμνάσιο στην Αθήνα, αφότου μετακόμισε μαζί με την οικογενειά του. Η αγάπη του για την τέχνη φάνηκε πολύ νωρίς καθώς σπούδασε μουσική και τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία έφυγε για τη Βιέννη, όπου έκανε ανώτερες σπουδές φωνητικής στη Μουσική Ακαδημία και θέατρο και σκηνοθεσία στο Reinhardt Seminar.

Ήδη από την ηλικία των 19 ετών συμμετείχε στη θεατρική παράσταση αρχαίου δράματος “Οιδίπους Τύραννος” του Σοφοκλή με το Εθνικό Θέατρο, όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία και το έργο άνέβηκε στους Δελφούς, στην Επίδαυρο και σε περιοδεία στο εξωτερικό. Με το Εθνικό Θέατρο έλαβε μέρος μάλιστα σε διεθνή Φεστιβάλ του Παρισιού και του Λονδίνου.

Στην Ελλάδα, εργάστηκε τόσο ως ηθοποιός όσο και ως θιασάρχης, παίζοντας με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έλλη Λαμπέτη, Άννα Βίσση, Σμαρούλα Γιούλη, Τζένη Ρουσσέα κ.ά.

Σύζυγός του ήταν η επίσης ηθοποιός, Δέσποινα Νικολαΐδου όπου μαζί συγκρότησαν θίασο το 1977.

Στον κινηματογράφο ο Γίωργος Μούτσιος εμφανίστηκε από πολύ νωρίς, περίπου 20 ετών και η πρώτη του επιτυχία ήταν στην ταινία «Η αγνή του λιμανιού» (1952). Από τότε εμφανίστηκε σε περισσότερες από 50 ταινίες, δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Ενδεικτικά: «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1954) , «Θα σε κάνω βασίλισσα» (1964), «Τρούμπα ’67» (1967) , «Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί» (1967) , «Ο αετός των σκλαβωμένων» (1970), «Εσχάτη προδοσία» (1971), «Ο αντιφασίστας» (1972).

Τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του Μούτσιου είναι στην ταινία του Δημήτρη Κολάτου «Αλέξανδρος και Αϊσέ» (2002), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε και στην αμερικανική παραγωγή «Ο Λέων της Σπάρτης» («The 300 Spartans», 1962) που γυρίστηκε στην Ελλάδα από τον Ρούντολφ Ματέ. Μία από τις τελευταίες του επιτυχίες ήταν και η τηλεοπτική σειρά «Τα παιδιά της Νιόβης».

Σημαντική η παρουσία του και στο ελληνικό τραγούδι. Ο Γιώργος Μούτσιος, με τη χαρακτηριστική βαρύτονη φωνή του, διακρίθηκε και στο έντεχνο τραγούδι, αποτελώντας έναν από τους ιδανικούς ερμηνευτές των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

Από το 1999 αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα υγείας, τα οποία τον υποχρέωναν να βρίσκεται υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Ο ίδιος τα αντιμετώπισε με στωικότητα και εγκαρτέρηση, ενώ στο πλάι του βρισκόταν πάντα η γυναίκα του, Δέσποινα Νικολαΐδου. Ο Γιώργος Μούτσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιουλίου 2012, σε ηλικία 80 ετών.

Δείτε επίσης: