Ένα σεμινάριο με στόχο τον τουρισμό, την κατάρτιση και τις εξελίξεις πάνω σε αυτόν, δεν είναι απλώς απαραίτητο αλλά μάλλον “αναγκαίο” για την Καλαμάτα και το επιβεβαιώνει η επιτυχία που έχει πραγματοποιήσει και το έντονο ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει, μέχρι σήμερα, το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας.

Με αφορμή, λοιπόν, την πραγματοποίηση του 6ου, κατά σειρά, Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε κατά το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το 2ο και το 1ο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου και Πόρου αντίστοιχα, μιλήσαμε με έναν εκ των δύο εμπνευστών και διοργανωτών της εν λόγω δράσης κ. Ανδρέα Ζαγάκο.

Φτάσαμε αισίως στο 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας. Πείτε μας λίγα λόγια για την εν λόγω δράση.

Το 6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, το οποίο πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 13 – 15 Μαρτίου 2017, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με 700 πλέον “σταθερούς” συμμετέχοντες. Επιπλέον, τα workshops που έχουν ενσωματωθεί στο πρόγραμμα των τελευταίων Σχολείων δείχνουν ότι είναι απαραίτητα και αναπόσπαστα πλέον μέρη της δράσης αυτής. Workshops για τους ξενοδόχους, τους επαγγελματίες εστίασης, τις καμαριέρες και το τμήμα ευεξίας (spa).

Πείτε μας και για την πρωτοτυπία του… 

Υπήρξε όντως μια ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία στο 6ο Σχολείο Τουρισμού. Αυτή ήταν οι δύο παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν προτού αυτό ξεκινήσει. Ο λόγος για την ημερίδα με θέμα τον τουρισμό και την αρχιτεκτονική «CONSTRUCTING TOURISM/ Κατασκευάζοντας τον Τουρισμό» και την παράλληλη εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου «Front Office Management» και συζήτηση με το συγγραφέα του, Νίκο Θεοχάρη.

17759862_1440551136017129_4910417246781273311_n

Η συνέχεια ήθελε άλλες δύο πόλεις να υλοποιούν Σχολεία Τουρισμού. Αναφερόμαστε στο Ναύπλιο και τον Πόρο. Πείτε μας για το 2ο Σχολείο Τουρισμού Ναυπλίου.

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιείται Σχολείο Τουρισμού στο Ναύπλιο, με την ενεργή συμμετοχή της Τουριστικής Σχολής του Άργους και του ιδιωτικού Ι.Ε.Κ “Όμηρος” και με 300 και πλέον συμμετέχοντες.

Και το 1ο Σχολείο Τουρισμού Πόρου… 

170 επαγγελματίες και εργαζόμενοι από τον Πόρο, την Αίγινα και τις Σπέτσες βρέθηκαν στο 1ο Σχολείο Τουρισμού Πόρου. Σημαντικό ήταν ότι παρουσιάστηκε το ελληνικό πρωινό του Πόρου από τον Γιώργο Πίττα. Η επαφή για το 1ο Σχολείο Τουρισμού Πόρου έγινε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρη Συξέρη. Ο Πόρος είναι ένα τουριστικό νησί με πάνω από 2.500 κλίνες, όπως επίσης, πολλούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Να σημειωθεί ότι ο κοινός παρανομαστής Πόρου και Ναυπλίου είναι ότι και οι δύο περιοχές κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν δύο τουριστικοί προορισμοί με κίνηση, οι οποίοι πλέον θέλουν να περάσουν στην επόμενη εποχή με τα νέα τουριστικά δεδομένα.

Αντίθετα, στην Καλαμάτα, βαδίζουμε ήδη στα νέα αυτά δεδομένα και στα νέα χαρακτηριστικά του τουρισμού. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας. Οπότε αυτό που οφείλει να κάνει η περιοχή μας είναι να συντηρήσει το επίπεδο στο οποίο ήδη βρίσκεται και, φυσικά, να το εξελίξει.

Υπάρχουν άλλες περιοχές της Ελλάδας που έχουν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον; 

Είναι γεγονός ότι τα Χανιά, το Ηράκλειο, η Κατερίνη, η Αίγινα έχουν εκδηλώσει άμεσο ενδιαφέρον. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, βέβαια, είναι να μπουν όλα σε ένα σωστό πλαίσιο για να γίνουν με συγκεκριμένο τρόπο ούτως ώστε να εξαρτώνται από τις εκάστοτε ανάγκες της κάθε περιοχής.

Μπορεί, λοιπόν, το Σχολείο Τουρισμού να συμβάλει ακόμη πιο θετικά σε αυτές τις δύο περιοχές, σε άλλες πόλεις αλλά και στην Καλαμάτα; 

Φυσικά και  μπορεί…

Με ποιους τρόπους θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

Μέσω της εκπαίδευσης και της επαφής με τις νέες τεχνολογίες. Χωρίς, βέβαια, να ξεχνάμε τα βασικά χαρακτηριστικά της φιλοξενίας που δεν είναι άλλα από την καθαριότητα, τη χρήση των τοπικών προϊόντων και, ας μην ξεχνάμε, το… χαμόγελο. Ο επισκέπτης έρχεται για να εισπράξει μια εμπειρία, την οποία οφείλουμε να του την προσφέρουμε με κάθε τρόπο. Οφείλουμε να του τη δημιουργήσουμε ούτως ώστε να θέλει να την επαναλάβει.

17795965_1440553056016937_6917027102304555280_n

Έχει επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του Σχολείου Τουρισμού; 

Είμαστε πλέον σε θέση να πούμε πως μετά το 3ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας, ο αρχικός στόχος έχει πλέον επιτευχθεί και αυτό είναι φανερό με ποικίλους τρόπους. Οι ανάγκες των επαγγελματιών και των εκπαιδευομένων μάς οδηγούν στην κατάκτηση του προγράμματος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει διαφορά, άλλωστε, στις εκπαιδευτικές ενότητες, οι οποίες πάντα διαμορφώνονται ανάλογα με τη ζήτηση.

Είναι και θα παραμείνει μια εθελοντική δράση, σωστά; 

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί και τονιστεί για ακόμη μία φορά, είναι ότι η λειτουργία και οι δράσεις των Σχολείων Τουρισμού παραμένουν εθελοντικές. Επιπλέον, δεν αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει καμία μορφή δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αντιθέτως, αποσκοπεί στο να προβάλει την ανάγκη σε κάθε τουριστικό τομέα. Μέσα από ημερίδες και σεμινάρια. Συνεπικουρεί, λοιπόν, την όποια δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση.

17425915_1440545316017711_7180237271584802451_n

Επίσης, η απόφαση να μείνει έξω από κρατικές επιχορηγήσεις παραμένει σταθερή, γιατί πρέπει να αντιληφθεί η τοπική επαγγελματική κοινότητα ότι “οφείλει” να στηρίξει και να χορηγήσει η ίδια αυτού του τύπου τις ενέργειες. Η φιλοσοφία, άλλωστε, του Σχολείου Τουρισμού είναι η στήριξή του από την τοπική κοινότητα. Είναι πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς ότι οι εισηγητές του έρχονται δωρεάν προσφέροντας αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους.

Τα παραπάνω Σχολεία Τουρισμού με πρώτο αυτό της Καλαμάτας, το οποίο άνοιξε, φυσικά, τον δρόμο και για επόμενα και για πολλά ακόμη, δείχνουν ότι η Πελοπόννησος μπορεί να είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στον τουρισμό, αρκεί όλα αυτά να προκύψουν από μια στρατηγική που θα στοχεύει σε:

  • ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών
  • επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • φυσικό περιβάλλον (sea and sun)
  • πολιτισμό
  • γαστρονομία

Εμείς θέλουμε να σημειώσουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η καινοτόμος αυτή ιδέα και δράση, η οποία ξεκίνησε από την Καλαμάτα, να γίνει πηγή έμπνευσης και για άλλες πόλεις της Ελλάδας εκτός από το Ναύπλιο και τον Πόρο, ούτως ώστε μελλοντικά το «σχολείο» αυτό να αποτελέσει έναν τουριστικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αυτών!

Δείτε επίσης:

Πάνω από 750 «μαθητές» θα βρεθούν στο «6ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας» (βίντεο)

Το 4ο Σχολείο Τουρισμού σε ένα λεπτό (video)

Το 3ο Σχολείο Τουρισμού σε ένα λεπτό (video)

Ελλαδικό
Κυριακή Παπακωνσταντίνου
Η Κυριακή Παπακωνσταντίνου είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλολογίας Αθηνών και υποψήφια διδάκτωρ ηθικής φιλοσοφίας. Γράφει για το Kalamata IN άρθρα ποικίλης θεματολογίας.