Ένα από τα πιο παλιά Πασχαλινά έθιμα στην Μεσσηνία με επίκεντρο την πόλη της Καλαμάτας είναι ο Σαϊτοπόλεμος. Ένα έθιμο με ρίζες από την επανάσταση του 1821 το οποίο αναβιώνει κάθε Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα και σε λίγες άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, όπως η Εύα, ο Άρις και η  Θουρία.

Κάθε Χρόνο μετά την Καθαρή Δευτέρα διάφορες ομάδες που αποκαλούνται “Μπουλούκια” αρχίζουν την σαρανταήμερη προετοιμασία τους.

Εμείς, λίγο πριν την εκδήλωση τους Εθίμου, ήρθαμε σε επαφή με μια ντόπια ομάδα ή να το πούμε σωστά “Μπουλούκι”, τους “Πρωτοπόρους Αγίου Σιδερη”. Μιλώντας, λοιπόν, με τα μέλη και τον Καπετάνιο και Αρχηγό του “μπουλουκιού” μάθαμε διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα για το έθιμο, την οργάνωση και την προετοιμασία του.

Αρχικά κουβεντιάσαμε με τους “Πρωτοπόρους” για τα μπουλούκια και τους συμβολισμούς του εθίμου. Μας είπαν ότι τα πρώτα μπουλούκια δημιουργηθήκαν το 1920 με 1930 και αυτή την στιγμή υπάρχουν οκτώ μπουλούκια που ετοιμάζουν τις σαΐτες τους για την εκδήλωση του εθίμου.    Συνήθως απαρτίζονται από δέκα άτομα και το μεγαλύτερο ενεργό “μπουλούκι” έχει φτάσει αυτή την στιγμή τα 27 άτομα.

Το έθιμο μας είπαν ότι προήλθε από μια ευφυή χρήση των Ελλήνων στον απελευθερωτικό πόλεμο του 1821, ως ένα είδος εκφοβισμού του ιππικού των Τούρκων. Αρχικά ήταν αυτοσχέδιες κατασκευές, όπου με χρήση μπαρουτιού τοποθετημένο σε αδειασμένο καλάμι, απελευθέρωναν ισχυρή φλόγα από την μια πλευρά που τρομοκρατούσε τα υποζύγια των Τούρκων ιππέων. Μετά το πέρας του πολέμου αυτές οι αυτοσχέδιες κατασκευές εξελίχθηκαν και μετατράπηκαν στο γνωστό έθιμο του Σαϊτοπόλεμου.

Συζητήσαμε μαζί τους για το τι υλικά χρειάζεται για την κατασκευή αυτών τον Σαϊτών. Μάθαμε ότι συνήθως χρειάζονται περίπου εκατό κιλά μπαρούτι για την κατασκευή σε κάθε ένα από τα “Μπουλούκια” όταν αυτά ετοιμάζουν περίπου εκατό με εκατόν είκοσι σαΐτες για να ρίξουν την βράδια του εθίμου.

Ο Σαϊτοπόλεμος είναι ένα μοναδικό έθιμο που έχει αναδειχθεί και παρουσιαστεί σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, διαφημίζοντας την Καλαμάτα πανελλαδικά και αφήνοντας μια ανοιχτή πρόσκληση σε όλους να έρθουν να το βιώσουν μια φορά το χρόνο. Για αυτό το μοναδικό θέαμα η ομάδα των Πρωτοπόρων μας είπε αυτολεξεί “είμαστε πολύ χαρούμενοι που έρχεται κόσμος και μας βλέπει” και που ουσιαστικά μέσω αυτού του εθίμου βοηθούν στην ανάδειξη της περιοχής τους.

Βέβαια, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά “θα θέλαμε μεγαλύτερη στήριξη από τον Δήμο ώστε να βοηθήσει περισσότερο στην αναβίωση και ανάδειξη του εθίμου” διότι φέτος λόγω οικονομικών δυσχερειών δεν είχαν την άνεση των προηγούμενων χρόνων για την κατασκευή περισσότερων σαϊτών. Αυτό βεβαία, μας είπαν ότι δεν θα τους εμποδίσει και φέτος να δώσουν ένα κάλο θέαμα. Να διευκρινιστεί ότι ο Δήμος και η Φάρις ενίσχυσαν τα “Μπουλούκια” για την διεξαγωγή του εθίμου με το ποσό των 8.000 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εκδήλωση του εθίμου του Σαϊτοπόλεμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή του Πάσχα στην Καλαμάτα στο Γήπεδο των Σφαγείων στις 19.30, στη Δυτική Παραλία

Ελλαδικό