Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας αφιερώνει το μήνα Μάρτιο στη σχέση του βιβλίου με το σινεμά, προγραμματίζοντας τέσσερις εξαιρετικές ταινίες εμπνευσμένες από την λογοτεχνία. Οι ταινίες θα προβάλλονται στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας κάθε Πέμπτη στις 21:15 με είσοδο 4 ευρώ, ενώ για τους νέους κάτω των 18 η είσοδος είναι ελεύθερη.07/03 Μεγάλες Προσδοκίες

Υπόθεση

Η ιστορία, μας πάει πολύ πίσω, στο 1812, όπου ο συγγραφέας αφηγείται τη ζωή ενός μικρού φτωχού παιδιού, ορφανού από πολύ μικρή ηλικία, κάπου σε ένα μικρό χωριουδάκι στην Αγγλία.

Ο μικρός Πίπ μεγαλώνει με την αδερφή του και μαθαίνει από πολύ νωρίς τη δουλειά του σιδηρουργού, δουλεύοντας δίπλα στον άντρα της αδερφής του.

Τις ελεύθερες του ώρες, τις περνάει στο σπίτι της (περίεργης) κυρίας Χάβισαμ, παίζοντας με την όμορφη Εστέλλα, με την οποία είναι κρυφά ερωτευμένος.

Τα χρόνια περνούν με σκληρή δουλειά για το αγόρι, ενώ μεγαλώνοντας, μια μυστική υποτροφία, θα μεταφέρει τον ήρωά μας στο Λονδίνο.

Είδος ταινίας: Δραματική

Διάρκεια: 118 ‘

IMDB: 8.0

Έτος: 1946

Trailer

14/03 ΣΟΣ Πεντάγωνο καλεί Μόσχα

Υπόθεση

Στο απόγειο του “Ψυχρού Πολέμου” ένας τρελάρας στρατιωτικός αποφασίζει, έτσι ξαφνικά, να ρίξει ατομικές βόμβες στη Σοβιετική Ένωση, γιατί οι κομμουνιστές είναι πολύ επικίνδυνοι και οι πολιτικοί δεν είναι πλέον άξιοι να τους εμπιστεύεται κανείς για καθοριστικές πράξεις. Η πιθανή και καθόλου ευκαταφρόνητη αυτή εκδοχή, που παρ’ όλα ταύτα διαφεύγει στις συχνές συζητήσεις περί “άμυνας” μιας χώρας, γίνεται η σεναριακή αφετηρία για μια σειρά υποθέσεων καθόλου αδύνατων ή παράλογων που προκαλούν ειλικρινές γέλιο μέσα από την εφιαλτική τους ρεαλιστικότητα.

Είδος ταινίας: Κωμωδία, Πολεμική

Διάρκεια: 102 ‘

IMDB: 8.6

Έτος: 1964

Trailer

21/03 Πριν Πέσει η Νύχτα

Υπόθεση

Η ταινία ξεκινά με τον Αρένας να περνάει μια δύσκολη παιδική ηλικία στην επαρχιακή πόλη όπου μεγαλώνει κοντά στη μητέρα του, ακολουθώντας τον στη διάρκεια της επανάστασης, όταν αρχικά προσχωρεί σ’ αυτήν με την ελπίδα μιας καλύτερης και πιο ελεύθερης ζωής, συνεχίζοντας στην περίοδο της απογοήτευσής του και του διωγμού του από το καθεστώς του Κάστρο, μαζί και τη φυλάκισή του, ώς τη στιγμή που εγκαταλείπει τη χώρα του, όταν ο Κάστρο επιτρέπει στους ποινικούς κρατούμενους να φύγουν από την Κούβα, και καταλήγοντας στην αυτοεξορία του στην Αμερική, με τις απογοητεύσεις που ακολούθησαν εκεί μέχρι την τραγική αυτοκτονία του.

Είδος ταινίας: Δραματική

Διάρκεια: 133 ‘

IMDB: 7.1

Έτος: 2000

Trailer

28/03 Φάρεναϊτ 451

Υπόθεση

Το Fahrenheit 451 θίγει εξόφθαλμα τον τρόπο δράσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Το πυρ των βιβλίων, οι στολές, οι τυποποιημένοι χαιρετισμοί καθώς και διάφορα άλλα σύμβολα αποτελούν άμεσες φασιστικές παραπομπές. Καθρεφτίζοντας έναν χώρο φασιστικής κυριαρχίας. Με την εξουσία να επιθυμεί την απαρέγκλιτη ευθυγράμμιση-ρύθμιση των ανθρώπων σύμφωνα με τις φασιστικές προδιαγραφές.

Είδος ταινίας: Δραματική

Διάρκεια: 112 ‘

IMDB: 7.2

Έτος: 1966

Trailer

 

Ελλαδικό