Η Καλαμάτα είναι μία πόλη έντονα συνδεδεμένη με το χορό, καθώς το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της πόλης είναι ένα από τα δημοφιλέστερα της χώρας. Εκατοντάδες επισκέπτες έρχονται στην Καλαμάτα κάθε καλοκαίρι για να συμμετέχουν ή να παρακολουθήσουν τις χορευτικές εκδηλώσεις της πόλης. Η ολοκλήρωση του υπερσύχγρονου και εντυπωσιακού Μεγάρου Χορού αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση και μεγαλύτερη αίγλη στο Φεστιβάλ, κάτι που θα αναπτύξει τον πολιτιστικό τουρισμό της περιοχής.

Ο κόσμος της Καλαμάτας έχει αποκτήσει πλέον χορευτική κουλτούρα. Τα Latin Party έχουν καθιερωθεί στην πόλη, οι σχολές χορού έχουν αυξηθεί, ενώ και οι παραδοσιακοί χοροί παρουσιάζουν αισθητή άνοδο.

Για τον χορό στην Καλαμάτα, τις προοπτικές καθιέρωσης της πόλης ως χορευτικού προορισμού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού μας μιλά ο Μεσσήνιος χορευτής Γιάννης Χατζηγιαννόπουλος στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Από ποια ηλικία χορεύεις και ποια η σχέση σου με το χορό;

Η πρώτη μου επαφή με το χορό ήταν το 1987 όταν σε ηλικία 7 ετών με έστειλαν οι γονείς μου σε ένα τοπικό σύλλογο στη Μεσσήνη με παραδοσιακούς χορούς. Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα από την πρώτη μου επαφή, απλά όλες μου οι αναμνήσεις από παιδί περιέχουν το χορό σαν βάση και μετά έρχονται όλα τα υπόλοιπα!

Πραγματικά με θυμάμαι να χορεύω από πάντα και είναι αυτό που με μεγάλωσε και με συντρόφευε σε όλη μου τη ζωή μέχρι και σήμερα. Για μένα πια είναι τρόπος ζωής, κινητήρια δύναμη,  όλο μου το είναι συνδέεται απόλυτα με το χορό! Η μόνη σχέση που ήταν και είναι μαζί μου απόλυτα ειλικρινής, ανιδιοτελής, έντιμη, πιστή και αυτό που έχω νιώσει όλα αυτά τα χρόνια, η μόνη σχέση που δε με πρόδωσε ποτέ!

Ποιο είδος χορού ξεχωρίζεις;

Είναι αυτό που έχω επιλέξει και διδάσκω, αυτό που με τράβηξε πιο πολύ, με ενθουσίασε και με πέρασε σε ένα διαφορετικό χορευτικό επίπεδο που δεν είχα ανακαλύψει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Οι Latin & Ballroom χοροί είναι το αντικείμενο μου, ασχολούμαι πολλά χρόνια με αυτό και είναι το είδος που ξεχωρίζω. Χορεύονται συνήθως σε ζευγάρια και είναι χοροί με μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά οι Latin χοροί είναι περισσότερο αισθησιακοί, δίνουν μεγαλύτερο βάρος στη σωστή ρυθμική έκφραση και  τέλος συνδυάζουν ρυθμό, ελευθερία έκφρασης και πάθος. Η αίσθηση της συνεργασίας, χορευτικά, με έναν καβαλιέρο ή μια ντάμα είναι μοναδική  και το αποτέλεσμα σε δικαιώνει με την ομορφιά της κίνησης του ζευγαριού! Χοροί  που μπορείς να μάθεις εύκολα, να εναρμονιστείς με τη ροή τους και να απολαύσεις το ταξίδι.

Ενδεικτικά θα αναφέρω από τους Ballroom  τους  Fox-trot, Waltz και Tango και από τους Latin τους Rumba, Samba, Cha cha cha, Mambo, Paso Doble, Jive. Στους ρυθμικούς χορούς του είδους συναντάμε το Disco και το Rock n’ Roll, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι κουβανέζικοι Salsa, Merengue, Bachata.

Ποια η γνώμη σου για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Είναι ένας θεσμός ο οποίος μας κάνει υπερήφανους με την εμβέλεια του και με το χορευτικό θέαμα που προσφέρει, όχι μόνο στους Καλαματιανούς αλλά και σε κόσμο από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρέπει να το στηρίξουμε και να το υποστηρίξουμε ανεξάρτητα το είδος χορού που έχει επιλέξει ο καθένας. Έχουμε δει πραγματικά εξαιρετικές παραστάσεις και παρουσίες στη διάρκεια του Φεστιβάλ Χορού που ίσως σε άλλη περίπτωση να μη συναντούσαμε ποτέ! Είναι ένα μέσο για την προώθηση του χορού γενικότερα, της Καλαμάτας ως πολιτιστικής  χορευτικής  πόλης  και σίγουρα ως τουριστικό προορισμό.

Επίσης, μέσα από την εικονική περιήγηση δείχνοντας τους χώρους που λαμβάνουν χώρα οι παραστάσεις του Φεστιβάλ, όπως είναι το Κάστρο της Καλαμάτας ή το υπό κατασκευή Μέγαρο Χορού, αποκτά ακόμα πιο καθαρή εικόνα κάποιος ο οποίος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το θεσμό και το χορό κατ’ επέκταση. Πολύ θα ήθελα να δω κάποια στιγμή Καλαματιανούς χορευτές και χορευτικές ομάδες να συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Αυτό πιστεύω θα έδινε ένα κίνητρο  παραπάνω στον κόσμο να ασχοληθεί ακόμα περισσότερο  με την τέχνη του χορού, να τον αγαπήσει και να τον εξελίξει μέσω της πόλης.

Έχει ο Καλαματιανός χορευτική κουλτούρα;

Σαφώς και έχει χορευτική κουλτούρα ο κόσμος της Καλαμάτας! Ξεκινώντας από τους Παραδοσιακούς χορούς που έχουν μεγάλη απήχηση και συνεχίζοντας σε όλα τα υπόλοιπα είδη χορού που συναντάμε σε όλες τις σχολές χορού και τους συλλόγους της πόλης. Οι υπεύθυνοι βέβαια στη διαμόρφωση της κουλτούρας του κόσμου είναι όσοι διδάσκουν χορό και εκπαιδεύουν με ζήλο τους μαθητές τους στην τέχνη αυτή. Υπάρχουν πραγματικά πολύ αξιόλογοι φορείς και δάσκαλοι στην Καλαμάτα που μπορούν να το κάνουν με απόλυτη υπευθυνότητα, κατάρτιση, μεράκι και όρεξη!

Απλά θεωρώ θα πρέπει να μη μπερδεύουμε το χορό και να το ξεχωρίζουμε με οτιδήποτε άλλο μοιάζει ή φαίνεται να είναι χορός. Μπορούμε να είμαστε ‘’εμπορικοί’’ και να ακολουθούμε την τάση και το ρεύμα της εποχής, αλλά να το κάνουμε με αντίληψη, ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια! Άλλωστε ο χορός αυτό που έχει να δείξει στο μέγιστο βαθμό είναι η ευγένεια και η αλήθεια.  Στο κάθε είδος οι χοροί έχουν τεχνική και ιστορία, αυτά για μένα είναι από τα πιο βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην χορευτική κουλτούρα του ανθρώπου.

Πως θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τη Μεσσηνία μέσα από το χορό;

Υπάρχουν τρόποι πολλοί θεωρώ που θα μπορούσε ο τόπος να ωφεληθεί από το χορό και το αντίστροφο. Άλλωστε η σχέση αυτή δε θα μπορούσε να μην είναι αμφίδρομη. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν ομάδες, σύλλογοι και σχολές που συμβάλλουν, μέσω της ψυχαγωγίας, στον τουρισμό της περιοχής μας. Από διάφορες εκδηλώσεις και παραστάσεις χορού που γίνονται στην Καλαμάτα και όχι μόνο, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάτι πολύ ευχάριστο και διασκεδαστικό.

Οι συμμετοχές των φίλων του χορού της πόλης σε Φεστιβάλ, διαγωνισμούς και διοργανώσεις, σε άλλα μέρη εντός και εκτός Ελλάδας προβάλλει την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία γενικότερα. Ξενοδοχειακές μονάδες που φιλοξενούν ξένο κόσμο ίσως θα έπρεπε να εντάξουν στο ψυχαγωγικό τους μέρος πιο ενεργά το χορό μέσα από τους σχετικούς του είδους εδώ στην Καλαμάτα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Πιστεύω μπορούμε να βοηθηθούμε όλοι και σε συνέχεια και ο τόπος μας!

Τι κάνεις αυτή τη στιγμή επαγγελματικά;

Βρίσκομαι και διδάσκω στη σχολή χορού Dance-Studio στο πλάι μιας εξαιρετικής συνεργάτιδας, χορεύτριας και καθηγήτριας χορού, της Μαρίας Λαδά. Η σχολή βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στον πεζόδρομο της Αριστομένους 7 (είσοδος από Σφακτηρίας 14).

Στη σχολή διδάσκονται πολλά είδη χορού και εκεί μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τους Latin-Ballroom χορούς. Τα μαθήματα είναι ομαδικά σε προσιτές ώρες και υπάρχει και η δυνατότητα για ιδιαίτερα μαθήματα. Ακόμα κάτι πολύ ξεχωριστό είναι η δυνατότητα χορογραφίας γάμου που στήνεται μαζί με τα ενδιαφερόμενα ζευγάρια  στο αγαπημένο τους τραγούδι. Σας προσκαλώ να μυηθούμε μαζί στην τέχνη του χορού με ανεβασμένη διάθεση, που έχουμε τόσο ανάγκη, και να ανακαλύψουμε μαζί τη μαγεία της δημιουργίας και της ευχαρίστησης χορεύοντας!

Ελλαδικό