Οι λάτρεις των πουλιών βρήκαν το φόρουμ τους. Μιλάμε για το birdnest.gr, στο οποίο παρέχεται ενημέρωση για τα οικόσιτα πτηνά και τα πτηνά συντροφιάς, όπως είναι οι παπαγάλοι, τα καναρίνια, τα παραδείσια, οι πάπιες, οι κότες και άλλα.

Μεταξύ των ιδρυτών του φόρουμ είναι ένας Καλαματιανός, ο Κωνσταντίνος Κολοβάκης, ο οποίος μαζί με την Αναστασία Κωνσταντινίδου Δούκα από την Αθήνα, τον Βαγγέλη Περπυράκη από το Ρέθυμνο και μία ομάδα συντονιστών υποστηρίζουν αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια ενημέρωσης και πληροφόρησης του ελληνικού κοινού για τα πτηνά.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι συντελεστές του φόρουμ.

Πως ξεκίνησε το φόρουμ και ποιος είναι ο σκοπός του;

Ξεκίνησε από την αγάπη για τα πτηνά συντροφιάς, το Νοέμβριο του 2011. Οι ιδιοκτήτες του φόρουμ Αναστασία Κωνσταντινίδου Δούκα από την Αθήνα, ο Βαγγέλης Περπυράκης από το Ρέθυμνο και ο Κωνσταντίνος Κολοβάκης από την Καλαμάτα είχαν γνωριστεί διαδικτυακά πιο πριν από τη δημιουργία του site και έχοντες κοινά ενδιαφέροντα και ανησυχίες για τα πτηνά συντροφιάς αποφάσισαν τη δημιουργία του www.birdnest.gr.

Ο σκοπός του birdnest.gr δεν είναι άλλος από το να υπάρξει ενημέρωση πάνω σε θέματα που αφορούν τη συμβίωση με τα πτηνά συντροφιάς, είτε αυτά είναι καναρίνια, παπαγάλοι, παραδείσια ή ακόμα και οικόσιτα όπως κότες, πάπιες κ.α. Στην Ελλάδα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε πληροφόρηση για τα πτηνά συντροφιάς μέσα από προσωπικές εμπειρίες κατόχων πτηνών και η πληροφόρηση γινόταν μέσα από ξενόγλωσσα φόρουμ και σελίδες αλλά πάντα υπήρχαν προβλήματα σε συγκεκριμένα θέματα στην καθημερινή πρακτική τους. Μέσα από τις ενότητες του φόρουμ και την εμπειρία ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με τα πτηνά συντροφιάς, ο αναγνώστης-επισκέπτης ή το εγγραμμένο μέλος θα βρει πολλές πληροφορίες όπου θα βελτιώσουν τις συνθήκες των ζώων αυτών, θα διευκολύνει την κοινή συμβίωση και θα μας κάνει να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε τη συμπεριφορά τους.

Το birdnest δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην ενημέρωση και μόνο των Ελλήνων κατόχων πτηνών συντροφιάς. Είναι ανοικτό προς όλους τους αναγνώστες και για τη συμμετοχή στην όμορφη παρέα, δεν απαιτείται τίποτα άλλο από μια απλή έγγραφή.

Σε ποιους απευθύνεται το φόρουμ;

Το φόρουμ απευθύνεται σε όλους εκείνους που αγαπούν και νοιάζονται για πτηνά συντροφιάς. Σε έμπειρους χομπίστες που θα μεταδώσουν με χαρά τις γνώσεις τους, στους αρχάριους που θα ψάξουν να μάθουν για την καλύτερη διαβίωση και χειρισμό του κατοικίδιου πτηνού τους και θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτά.
birdnest-7 birdnest-4 birdnest-3

Δράσεις, ενέργειες και δραστηριότητες του φόρουμ;

Πέρα από τη καθημερινή ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τη βοήθεια όσων τη ζητάνε, το φόρουμ διαθέτει συγκεκριμένες ενότητες όπου επιβραβεύει μέλη που είναι παράδειγμα προς μίμηση και που μέσα από τη παρουσία τους αποδεικνύεται η πραγματική τους αγάπη για τα πλάσματα αυτά. Έτσι, υπάρχει το Μέλος του Μήνα, όπου παρουσιάζεται κάθε μήνα και από ένα μέλος ώστε να το γνωρίσουμε καλύτερα, αλλά και το Πουλί του Birdnest όπου παρουσιάζονται ιστορίες ξεχωριστές που έζησαν οι ιδιοκτήτες των πουλιών αυτών μαζί τους.

Μια διαδικτυακή κοινότητα όμως που αγαπά τα πτηνά θα πρέπει να μην κλείνεται στον εαυτό της αλλά θα πρέπει και να προωθεί δράσεις και ενέργειες σχετικά με αυτά, προάγοντας έτσι την ορνιθοκουλτούρα στη χώρα μας.

Το birdnest.gr οργανώνει διάφορα events όπου βοηθούν την επαφή μεταξύ των μελών του αλλά και την ευαισθητοποιήσή τους. Έτσι, οργανώνει κατά καιρούς συναντήσεις για απλό καφεδάκι φίλων για άμεση χαλαρή κουβέντα, κόβει τη πίτα του, γιορτάζει τα γενέθλιά του κάθε χρόνο και βγαίνει για βραδινή διασκέδαση για μεζεδάκι, κρασί και χορό.

Πέρα όμως από αυτά, έχει συνδιοργανώσει με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Oasis Scala Beach Hotel ένα ξεχωριστό σεμινάριο για τη συμπεριφορά, την εξημέρωση και την εκπαίδευση των πτηνών, όπου τον Απρίλιο του 2012 η γνωστή Barbara Heidenreich ήρθε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο στο Αγκίστρι. Τα μέλη του birdnest είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη ξεχωριστή αυτή γυναίκα να τους εξηγεί με ποιο τρόπο θα καταφέρουν να επιλύσουν διάφορα προβλήματα συμπεριφοράς και χειρισμού των πτηνών που έχουν στη συντροφιά τους και πως η συμβίωση τους θα γίνει πιο ευχάριστη μαζί τους.

Το Νοέμβριο του 2012 σε συνεννόηση με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα, τα μέλη μας έφτιαξαν χειροποίητα παιχνίδια για τους Παπαγάλους του πάρκου. Η συμμετοχή των μελών ήταν απ’ όλη την Ελλάδα, όπου είτε έστειλαν τα παιχνίδια τους, είτε έδωσαν το παρόν στο πάρκο, κρεμώντας εκείνοι τα παιχνίδια στα κλουβιά των πουλιών. Τα πουλιά του πάρκου αποδέχτηκαν τα δώρα μας και μετά από λίγη ώρα άρχισαν να ασχολούνται με αυτά.

Τα άγρια όμως πουλιά και ζώα της πατρίδας μας δεν μας αφήνουν αδιάφορους και θέλαμε με κάποιο τρόπο να βοηθήσουμε. Έτσι, ένα σχετικό με αυτά event είναι αυτό τον καιρό σε εξέλιξη και αφορά τη συλλογή φαρμάκων και κτηνιατρικών υλικών όπου και θα αποσταλούν στο νεοσύστατο Σταθμό πρώτων βοηθειών, φιλοξενίας και επανένταξης αγρίων ζώων και πουλιών (ΕΚΠΑΖ) Μεσσηνίας με έδρα της το Πύργο Τριφυλίας. Ήδη τα πρώτα πακέτα έχουν κλειστεί και ταξιδεύουν προς τη Μεσσηνία. Η ανταπόκριση, για αρχή, είναι μεγάλη από τα μέλη μας, παρότι ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς.

Τι να προσέξει κάποιος πριν την απόκτηση ενός πουλιού;

Πολλές φορές φέρνουμε κάποιο πτηνό στο σπίτι μας χωρίς καν να έχουμε πληροφορηθεί τίποτα σχεδόν για αυτό. Το αποτέλεσμα; Ολέθριο και αντί για χαρά θα μας φέρει λύπη, άγχος και νεύρα. Τι μπορούμε να κάνουμε; Μα φυσικά να ψάξουμε, να ενημερωθούμε και να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα τα οποία θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε αν πραγματικά θέλουμε και αν μπορούμε πρακτικά να το φιλοξενήσουμε και να γίνει μέλος της οικογένειά μας. Η λάθος πληροφόρηση και η μη δυνατότητα φιλοξενίας αποβαίνει εις βάρος των πουλιών και τα κάνει ανεπιθύμητα στο περιβάλλον μας χωρίς στην ουσία να φταίνε σε κάτι.

Πριν το αποκτήσουμε θα πρέπει να κάνουμε μια έρευνα για κάποιες βασικές παραμέτρους όπως:

Tι τρώει το πουλάκι που θέλουμε να πάρουμε;

Κάνει πολύ φασαρία ενώ εμείς μένουμε σε διαμέρισμα άρα θα ενοχλεί και θα έχουμε προβλήματα με τους διπλανούς μας (παπαγάλοι);

Πόσα χρόνια ζει;

Είναι κοινωνικό είδος; Μπορεί να ζήσει και μόνο του;

Έχει ανάγκη από μεγάλο κλουβί για να αισθάνεται καλά αφού θα περνά πολλές ώρες την ημέρα μόνο του (παπαγάλοι);

Χρειάζεται κάποια παιχνίδια για να απασχολείται και να μην πλήττει όταν εμείς απουσιάζουμε (παπαγάλοι);

Έχουμε το χρόνο να ασχολούμαστε μαζί του (παπαγάλοι);

Έχουμε την οικονομική δυνατότητα να του παρέχουμε τα παραπάνω;

Υπάρχει εναλλακτική λύση όταν χρειαστεί να απουσιάσουμε για ένα χρονικό διάστημα και δεν μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας (επαγγελματικό ταξίδι, διακοπές), δηλαδή αν μπορεί κάποιος που θα έχουμε εκπαιδεύσει έτσι ώστε το διάστημα αυτό να αναλάβει τη φροντίδα του; Ειδικά όταν πρόκειται για παπαγάλο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα.

Πόσο σίγουροι είμαστε ότι θέλουμε ένα πουλάκι στο σπίτι μας;

Είμαστε διατεθειμένοι να καθαρίζουμε κάθε μέρα το κλουβί και το χώρο του από τυχόν τροφές που θα πέφτουν κάτω; Υπάρχει χρόνος για αυτή τη δουλειά;

Μήπως κάποιος από την οικογένεια έχει πρόβλημα με την παρουσία του και άρα θα μας δημιουργηθούν προβλήματα στο μέλλον;

Καλό θα είναι αν αφήσουμε στην άκρη τον αρχικό ενθουσιασμό για λίγο καιρό και μετά βάση των παραπάνω θα καταλάβουμε αν πραγματικά το θέλουμε η όχι στο σπίτι μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι είδος πουλιού θέλουμε να πάρουμε.

Αν δεν πληρείτε κάποιο από τα παραπάνω, καλό θα ήταν να μην πάρετε ένα πουλάκι στο σπίτι σας.

Οι ιδρυτές του birdnest.gr
Γενέθλια του φόρουμ
Barbara Heidenreich

Η σχέση της Καλαμάτας και των Καλαματιανών με τα πτηνά;

Από την προσωπική εμπειρία μου θα έλεγα ότι στην πόλη μας τα καταστήματα κατοικίδιων είναι αρκετά καλά εξοπλισμένα και μπορείς να βρεις τα περισσότερα από τα αξεσουάρ που χρειάζεται ένα κάτοχος πτηνού καθώς επίσης και μεγάλη γκάμα σε τροφές. Αυτό όμως που παρατηρώ είναι ότι ο πολύ κόσμος δεν είναι ενημερωμένος για τις πραγματικές ανάγκες του πτηνού που έχει και τις περισσότερες φορές η γνώση φτάνει μέχρι την παροχή του είδους τροφής και τίποτα περισσότερο, μιλώντας για τους παπαγάλους περισσότερο, διότι τα καναρίνια η κάποια είδη παραδείσιων πουλιών για παράδειγμα είναι πιο εύκολα στη διαχείρισή τους, αν μπορεί να υποτεθεί κατά αυτό τον τρόπο. Ευτυχώς όμως οι νέοι άνθρωποι αλλάζουν την νοοτροπία αυτή και ενημερώνονται είτε από το διαδίκτυο είτε από εκτροφείς η φίλους με γνώση πριν την απόκτηση του φτερωτού φίλου τους.

Γιατί να πάρει κάποιος κάποιο πτηνό στο σπίτι του;

Πέρα από τα όμορφα χρώματα και τις μελωδικές φωνές που διαθέτουν, τα πτηνά συντροφιάς έχουν να μας προσφέρουν ξεχωριστές στιγμές και η συμβίωση τους μαζί μας, ως ισότιμα μέλη της οικογένειας μας είναι υπέροχη.

Οι συντελεστές του φόρουμ;

Εκτός από τους ιδιοκτήτες που αναφέρθηκαν παραπάνω, ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του φόρουμ έχουν και οι συντονιστές μας. Ο Ζαχαρίας Βρεττός (ιδ. υπάλληλος) ασχολείται με παπαγάλους, η Πωλίνα Ντιστάνοβα (γραφίστρια) ασχολείται με παραδείσια και παπαγάλους, η Μαριλένα Γιαννίρη (νηπιαγωγός) ασχολείται με σχεδόν όλων των ειδών ζωάκια, ο Τάσος Ρεκουνιώτης (λογιστής) ασχολείται με καναρίνια και ο Γιάννης Παπαδημητρόπουλος (δικηγόρος) ασχολείται με παπαγάλους.

Ιστοσελίδα birdnest.gr

Σελίδα στο facebook

Ελλαδικό