Από φέτος το καρναβάλι μπαίνει στη ζωή των Καλαματιανών. Από θεατές γινόμαστε πρωταγωνιστές σε ένα γεγονός που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ξένο, απόμακρο. Άλλωστε, από τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού της Καλαμάτας στο πρώτο Καλαματιανό Καρναβάλι φαίνεται η δίψα που έχει η πόλη μας για διοργάνωση τέτοιων γεγονότων.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Καρναβαλικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εθελοντισμού, ο Δήμος στήριξε και οικονομικά την προσπάθεια, οι επιχειρηματίες της πόλης συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις, τα ΜΜΕ προβάλλουν το γεγονός και η συμμετοχή του κόσμου είναι εντυπωσιακή. Όλα δείχνουν ότι η πρώτη καρναβαλική διοργάνωση της Καλαμάτας θα είναι επιτυχημένη. Αρκεί όμως αυτό;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε τι θέλουμε να πετύχουμε με αυτή τη διοργάνωση. Θέλουμε τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία των κατοίκων της πόλης μας; Θέλουμε την προβολή της περιοχής και την προσέλκυση επισκεπτών από άλλες περιοχές της Ελλάδας; Θέλουμε την πρόσκαιρη ενίσχυση της τοπικής οικονομίας; Θέλουμε την καθιέρωση της πόλης ως αποκριάτικου προοριμού; Θέλουμε να αποτελέσει αυτό το γεγονός μέρος μίας συνολικής προσπάθειας για την καθιέρωση της Καλαμάτας ως τουριστικού προορισμού; Μάλλον το τελευταίο!

Δεν αρκεί να συγκεντρωθεί στην πόλη πλήθος κόσμου για τρεις μέρες και στη συνέχεια να τους ψάχνουμε με το τηλεσκόπιο. Πρέπει να καθιερωθεί ως προορισμός, όχι αποκριάτικος προορισμός. Μην κάνουμε αυτό το λάθος. Χριστουγεννιάτικος προορισμός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, θαλάσσιος, αθλητικός. Να προστεθεί το καρναβάλι στο πλήθος δραστηριοτήτων και επιλογών που μπορεί να βρει και να απολαύσει ο επισκέπτης της Καλαμάτας.

Ελλαδικό