Την Πέμπτη, 9 και την Παρασκευή, 10 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης», με 31 συμμετοχές νέων κιθαριστών από την Καλαμάτα, τον Πύργο, την Τρίπολη, την Αθήνα και άλλες πόλεις, σε δύο ηλικιακές κατηγορίες (γεννημένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2000 και μετά την 1η Ιανουαρίου 1997).

Ο διαγωνισμός εντασσόταν στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.

Η κριτική επιτροπή, με Πρόεδρο τον επί χρόνια καθηγητή κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας  Γιάννη Μαυρέα και μέλη τους σολίστ κιθάρας Ανδρέα Καρακατσάνη, Μιχάλη Σουρβίνο, Δημήτρη Κουρζάκη και Άγγελο Μπότση, διαπίστωσε με χαρά το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων και την εξαιρετική τους επίδοση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΚΡΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2013

 • Μάρτζι Λάμπου Α΄ Βραβείο
 • Νικόλαος Πολυχρονόπουλος Β΄ Βραβείο
 • Γιώργος Σκιαδάς Γ΄ Βραβείο
 • Σοφία Βαΐτσα Έπαινος
 • Kωνσταντίνος Μανωλόπουλος Έπαινος
 • Δηδώ Τετζογλίδη Έπαινος
 • Λυδία Μητροπούλου Έπαινος
 • Ανδρέας Αβραμόπουλος Έπαινος
 • Δημήτριος Καλογερόπουλος Έπαινος

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 2013

 • Αλέξανδρος Μπενετάτος Α” Βραβείο
 • Λουκάς Αθηναίος-Αθηνάδης Β΄ Βραβείο
 • Σταμάτης – Διονύσης Νικολαΐδης Γ΄ Βραβείο
 • Αθανάσιος Πέτρουλας Γ΄ Βραβείο
 • Κωνσταντίνα Μενύχτα Διάκριση, για την εξαιρετική της ερμηνεία στο υποχρεωτικό έργο του διαγωνισμού «Καλοκαιρινή Ηχώ» του Θεόδωρου Παναγόπουλου.

Με αφορμή το διαγωνισμό αυτό, μιλήσαμε ενδεικτικά με δύο από τα παιδιά που διακρίθηκαν.

Η Μάρτζι Λάμπου και η Λυδία Μητροπούλου  μας εξέφρασαν πόσο χαρούμενες είναι για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό και ικανοποιημένες για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους. Ο διαγωνισμός, όπως μας είπαν, αποτέλεσε μια όμορφη εμπειρία που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις ικανότητες τους μπροστά σε κοινό και κριτές, να συνεργαστούν για την ανάδειξη ενός άρτιου αποτελέσματος και να μάθουν – να γίνουν καλύτερες αντλώντας θετικά στοιχεία από όλους τους διαγωνιζόμενους, αλλά και το διαγωνισμό ως διοργάνωση. Για το λόγο αυτό, θα ήθελαν τέτοιες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί να καθιερωθούν και να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, αφορώντας και άλλα μουσικά όργανα και μουσικές δράσεις.

Στην ερώτησή μας αν ήθελαν στο σχολείο να δίνεται περισσότερη έμφαση στη μουσική και οι δύο απάντησαν καταφατικά. Πιστεύουν ότι η μουσική παιδεία τους προσφέρει πολλά και θα έπρεπε να δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να έρθουν σε πιο συστηματική επαφή με τη μουσική και τα μουσικά όργανα, να διοργανώνονται μουσικές εκδηλώσεις και να μαθαίνουν τα παιδιά περισσότερα για τη μουσική στη βασική τους εκπαίδευση. Μάλιστα για τους παραπάνω λόγους, η Μάρτζι Λάμπου, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο στη μικρή κατηγορία, επέλεξε την εγγραφή της  στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, για τη φοίτηση στο οποίο δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη.

Μας ανέφεραν, ακόμα, πως θα πρότειναν σε όλα τα παιδιά να ασχοληθούν με την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, καθώς θεωρούν την ενασχόληση αυτή ευχάριστο και δημιουργικό χόμπι,  που εκτονώνει και χαλαρώνει από το άγχος. Τέλος, όπως μας δήλωσαν τα δύο κορίτσια, εξασκούνται καθημερινά, έχουν σκοπό να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στην κιθάρα – ένα μουσικό όργανο που έχουν αγαπήσει – και ελπίζουν να γίνουν ακόμα καλύτερες στο μέλλον.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013  στο Πνευματικό Κέντρο η καθιερωμένη συναυλία των 32 αριστούχων σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο πλαίσιο της οποίας απονεμήθηκαν οι υποτροφίες, κατόπιν του εσωτερικού διαγωνισμού για το 2013.  Επισημαίνεται ιδιαίτερα η στήριξη του θεσμού των υποτροφιών από την Καρέλια Α.Ε. (προσφορά μιας πλήρους ετήσιας υποτροφίας εγγραφής – διδάκτρων – εξετάστρων στη Σχολή Πιάνου) και του κ. Στάθη Δημόπουλου που προσέφερε 1000 ευρώ για τις υποτροφίες της Σχολής Κιθάρας.
Εμείς ευχόμαστε, στη Μάρτζι, στη Λυδία και σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, να συνεχίσουν με επιτυχία το ταξίδι τους στο χώρο της μουσικής και να μαγέψουν πάλι σύντομα κοινό και κριτές.

Ελλαδικό
Xara Koulopoulou
Η Χαρά Κουλοπούλου είναι πτυχιούχος παιδαγωγός με ειδίκευση στην ειδική αγωγή. Έχει δημοσιεύσει για το Kalamata IN πολλά άρθρα ποικίλης θεματολογίας.