Το αμφιθέατρο του κάστρου της Καλαμάτας υποδέχεται τη Δευτέρα, 31 Αυγούστου και ώρα 21:30, τη Μόνικα για μία μοναδική συναυλία, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2015 του Δήμου Καλαμάτας. Η τραγουδοποιός που έδωσε νέα πνοή στην ελληνική μουσική σκηνή επιστρέφει και θα μας μαγέψει με τους ήχους της και την ιδιαίτερη φωνή της. Με αφορμή τη συναυλία μιλήσαμε με τη Μόνικα, η οποία μας μίλησε για το τρίτο της άλμπουμ, για το Ηρώδειο και φυσικά… για τη μουσική.

Τρίτο προσωπικό άλμπουμ πλέον, διαφορετικός ήχος, ηχογραφήσεις στην Αμερική, πως προέκυψε όλο αυτό;

Προέκυψε τυχαία όταν πριν από τρία χρόνια επισκέφθηκα τη Νέα Υόρκη μαζί με τον κολλητό μου φίλο. Πάντα αγαπούσα την ντίσκο μουσική, τα τραγούδια του Marvin Guy και τις μελωδίες με έγχορδα της Dianna Ross, αλλά εκείνη την εποχή, όταν γνώρισα την παρέα της Sharon Jones και της Amy Winehouse, αμέσως η ιδέα ενός δίσκου με άρωμα Αμερικής άρχισε να γίνεται στόχος και τελικά πραγματικότητα. Νιώθω πολύ τυχερή που έζησα μια τόσο όμορφη εμπειρία ηχογραφώντας έναν διαφορετικό δίσκο με σπουδαία ταλαντούχους συνεργάτες και καλούς καινούργιους φίλους.

Πως αισθάνεται μια καλλιτέχνης όταν γεμίζει τόσο νωρίς το Ηρώδειο.. τι συναισθήματα σου αφήνει αυτό;

Αισθάνομαι γαλήνη κι ευτυχία όταν σκέφτομαι το Ηρώδειο. Όχι γιατί το μυθοποιώ αλλά γιατί αντιλαμβάνομαι πως είχα την τύχη να προετοιμάσω μια τέτοια συναυλία και να ζήσω αυτήν την συναρπαστική εμπειρία, σε μια εποχή της μουσικής μου πορείας που είχα την συγκέντρωση να το κάνω με όλη μου τη καρδιά, ακριβώς όπως το είχα φανταστεί, με τους ανθρώπους που θαυμάζω και την πείρα που μου χάρισε η μουσική η ίδια, η Ελλάδα και η αγάπη του κόσμου.

Υπάρχει κάτι που σου δίνει πάντα έμπνευση για να γράψεις ή αλλάζει κάθε φορά ανάλογα με τα βιώματά σου;

Χμ, δεν νομίζω. Είναι μάλλον η καθημερινότητα που σπάνια περιγράφουμε αλλά τόσο όμορφα ασυνείδητα απολαμβάνουμε. Οι σκέψεις, οι αναμνήσεις, οι επιθυμίες που γεννιούνται μέσα από μια ωραία συζήτηση, βλέποντας μια ταινία ή όταν απλώς οδηγάω.

Ως τώρα έχεις εστιάσει στην ξένη μουσική, θα ήθελες να ασχοληθείς περισσότερο με την ελληνική; 

Ναι, φυσικά. Η ελληνική μουσική είναι στο αίμα μου, στη ψυχή μου, συχνά τραγουδώ μαζί με τους φίλους μου ρεμπέτικα τραγούδια και στήνουμε κιθαροβραδιές και όταν τυχαίνει να είμαι στο εξωτερικό παρέα μου κάνουν τα τραγούδια του Ξαρχάκου και του Χατζιδάκι. Όλα αυτά με οδηγούν σε ελληνικούς στίχους και μελωδίες. Έχω λίγα τραγούδια μέχρι στιγμής. Όταν θα έχω αρκετά και θα νιώθω πως είναι και κάπως όμορφα τραγούδια, θα τα μοιραστώ μαζί σας. Δεν χρειάζεται βιασύνη. Μόνο δημιουργική ειλικρίνεια.

Έχεις σπουδάσει μαθηματικά. Τι σχέση μπορεί να έχουν με τη μουσική;

Ναι σπούδασα Μαθηματικά για 5 χρόνια, ήταν η μεγάλη μου αγάπη και λίγο πριν πάρω το πτυχίο, εγκατέλειψα. Τα Μαθηματικά καλλιεργούν τη συνδυαστική σκέψη. Όταν η μουσική μπήκε απρογραμμάτιστα και δυναμικά στη ζωή μου, την όποια έμπνευση ή συγκέντρωση απαιτούσε το αντικείμενο των Μαθηματικών, αυτόματα, το εξέφραζα σε μουσική. Όλη μου ενέργεια ξαφνικά διοχεύτηκε σε δημιουργία, πάντα όμως  με τα εφόδια που μου χάρισαν οι σπουδές μου.

Ποια είναι τα σχέδιά σου από εδώ και πέρα;

Να είμαι προσγειωμένη και απλώς να ακολουθώ τα βήματα της ζωής. Ακούγοντας μουσική, βεβαίως!

Και μια τελευταία ερώτηση… τι είναι μουσική; 

Επικοινωνία. Μια βαθιά, αληθινή, πλούσια γλώσσα.

Η Monika (Μόνικα Χριστοδούλου) είναι μια ελληνίδα τραγουδοποιός. Έχοντας σπουδάσει στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και με έμφυτη κλίση στη μουσική, κατάφερε να συνδυάσει και τα δύο, αν και τελικά την κέρδισε το δεύτερο. Η αγάπη της για τη μουσική ξεκινάει από πολύ μικρή ηλικία και μάλλον πλέον είναι εθιστική. Όπως άλλωστε η ίδια είχε δηλώσει: «Η μουσική είναι σαν ναρκωτικό, ακόμα και στο πανεπιστήμιο που είμαι και διαβάζω, το μυαλό μου τρέχει μόνο στη μουσική».

Πρωτοεμφανίστηκε στη μουσική σκηνή σε ηλικία μόλις 17 ετών συμμετέχοντας στη μπάντα του αδερφού της, τους Serpentine, παίζοντας κιθάρα. Όταν αυτή διαλύθηκε το 2004, ξεκίνησε τη σόλο καριέρα της. Παίζει πιάνο, κιθάρα, σαξόφωνο, τύμπανα και φυσαρμόνικα. Είναι μία καλλιτέχνιδα από τις πιο πολυσυζητημένες αλλά και πολλά υποσχόμενες στο μουσικό στερέωμα της χώρας. Η ιδιαίτερη φωνή της και ο ήχος της, την κάνουν μια από τις πιο επιτυχημένες τραγουδοποιούς στην Ελλάδα. Τα άλμπουμ της έχουν γίνει πλατινένια, ενώ οι συναυλίες της είναι πάντα sold out. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη χροιά της αλλά και το μοναδικό της ταλέντο στη σύνθεση και τη στιχουργική.

Ελλαδικό