Στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου Ανοικτών Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων, τον οποίο διοργανώνει το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γενικό θέμα: «Διαδρομές στην ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία», θα βρεθεί στην πόλη της Καλαμάτας η ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου.

Το ανοικτό σεμινάριο θα λάβει χώρα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2017, στο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» και ώρα 19:00, ενώ το θέμα της ομιλίας της είναι: “Η επικαιρότητα της Στωικής Φιλοσοφίας στη σύγχρονη παγκόσμια ηθική και στη στάση του ανθρώπου απέναντι στις δοκιμασίες”.

Λίγα λόγια για τη Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου…

Η Μυρτώ Δραγώνα – Μονάχου είναι ομότιμη καθηγήτρια φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Ελλάδα και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου από το οποίο έλαβε διδακτορικό στην αρχαία φιλοσοφία.

Διατέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εργάστηκε για λίγο στη μέση εκπαίδευση και για δέκα χρόνια στο Κέντρο Έρευνας της ελληνικής φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τα ενδιαφέροντά της εκτείνονται από την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στη Φιλοσοφία των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, στην Ηθική και τη Βιοηθική. Έχει γράψει τα βιβλία «The Stoic Arguments for the Existence and the Providence of the Gods» (1976), «Φιλοσοφία και ανθρώπινα δικαιώματα» (1986), «Σύγχρονη ηθική φιλοσοφία» (1995), τη μονογραφία, «Divine Providence in the Philosophy of the Empire» (ANRW, 1994).

Έχει περισσότερες απο 200 δημοσιεύσεις σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικούς τόμους και ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ελλαδικό