Μικρά κι ανήλιαγα στενά και σπίτια χαμηλά… όμορφα μπαλκόνια, πλακόστρωτοι δρόμοι, χωρίς αμάξια, σκαλιά, αρκετά σκαλιά, είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτής της γειτονιάς. Βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο, στην Παλαιά Πόλη, κάτω από το κάστρο της Καλαμάτας και μαρτυρά μια αλλιώτικη εποχή.

Η περιπλάνηση στα μικρά δρομάκια αυτής της συνοικίας μάς μεταφέρει σε παλιούς καιρούς και μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την “άλλη Καλαμάτα” που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία από τις “ξεχασμένες” περιοχές της Καλαμάτας. Αλλά μάλλον για τους περισσότερους – νεότερους κυρίως – δεν είναι ξεχασμένη, είναι απλώς μια γωνιά που ίσως δεν έχουμε γνωρίσει… ακόμη. Και ο μόνος τρόπος είναι να την περπατήσουμε.

Παλιά κτήρια, γραφικά σπίτια, αυλές και μπαλκόνια, ειδυλλιακές γωνιές και σημεία που αναδεικνύουν την Καλαμάτα των παλιότερων χρόνων αλλά και των νεότερων καιρών… από ψηλά.

Είναι η «άλλη Καλαμάτα» στο διάβα σας. Μια σταλιά γης, σπίτια χαμηλά και νησιώτικα σοκάκια… Μόλις ξεκινήσετε να περιδιαβαίνετε στα πλακόστρωτα στενά αυτής της γειτονιάς, στα δυτικά ριζά του κάστρου, θα έχετε την αίσθηση ότι ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο…

Εκεί βρισκόταν το πιο παλιό κτήριο της Καλαμάτας, που φιλοξένησε το Νοσοκομείο του 1821, το πανέμορφο και ιδιαίτερο εκκλησσάκι της Αγίας Κυριακής, που χρονολογείται τον 17ο αι., ο σπηλαιώδης υστεροβυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη και το ετοιμόρροπο κτήριο που χρονολογείται από τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Για πανοραμική άποψη της Καλαμάτας, ίσως για μία από τις ομορφότερες, «σκαρφαλώστε» στο ψηλότερο σημείο. Κάποιο δειλινό…

Περισσότερες φωτογραφίες παρακάτω:

Μείνετε συντονισμένοι γιατί θα υπάρξει και συνέχεια με περισσότερες φωτογραφίες…

Φωτογραφίες για το «Kalamata IN»: Παύλος Παύλου 

Δείτε επίσης:

5 ιδιαίτερα σημεία της Καλαμάτας που θα σου θυμίσουν άλλη εποχή…

Ελλαδικό