Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) διοργανώνει στις 11 & 12 Μαρτίου 2023, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το MESSINIA FORUM με στόχο να προσφέρει την ευκαιρία σε κάθε επαγγελματία της εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφέ, ξενοδοχεία, φούρνοι, κτλ.) να ενημερωθεί για τις προκλήσεις και τις εξελίξεις του κλάδου αλλά ν’ αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε καλές πρακτικές και τεχνικές.

Στην εκδήλωση θα τοποθετηθούν για το μέλλον της εστίασης και την Μεσσηνιακή Γαστρονομία, Υπουργοί, Υφυπουργοί, Βουλευτές, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς της εστίασης, εμπειρογνώμονες, τεχνοκράτες και επαγγελματίες του χώρου της εστίασης του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

Σκοπός του MESSINIA FORUM είναι

-η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας μέσω συνεργασιών όλων των εμπλεκομένων μερών καθώς και

-η αναβάθμιση των υπηρεσιών εστίασης στην ευρύτερη περιοχή.

Θα είναι η πρώτη φορά με την επιδίωξη να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, με στόχο την διεξαγωγή του κάθε χρόνο σε διαφορετικό Δήμο – που θα πραγματοποιηθεί ένα τόσο σημαντικό φόρουμ για τον κλάδο της εστίασης που αριθμεί και απασχολεί χιλιάδες εργαζόμενους. Η συμμετοχή όλων των Δημοσίων Φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, όλων των Συλλόγων της Μεσσηνίας, αρμόδιων Υπουργείων και οργανισμών είναι δεδομένη.

Το φόρουμ θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και αναμένεται να λάβουν μέρος επιχειρηματίες της εστίασης, εργαζόμενοι στην εστίαση (σεφ, σομελιέ, κ.α.), εκπρόσωποι φορέων της εστίασης, επιχειρήσεις τουρισμού και γενικότερα σύλλογοι που σχετίζονται με την τουριστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα του Ν. Μεσσηνίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιστήμονες από διάφορες ειδικότητες, εκπρόσωποι συλλόγων ανακύκλωσης & κυκλικής οικονομίας, εταιρίες προμηθευτές των καταστημάτων εστίασης, ενώ θα υπάρξει πανελλήνια δημοσιογραφική κάλυψη.

Το Σάββατο 11 Μαρτίου θα γίνει η Έναρξη του φόρουμ με χαιρετισμούς των θεσμικών φορέων, ομιλίες και διεξαγωγή μουσικοχορευτικής παράστασης.

Την Κυριακή 12 Μαρτίου, θα υπάρξουν διαλέξεις και συζητήσεις σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες που σχετίζονται με τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ φορέων και οργανισμών για την ανάδειξη και την λύση των προβλημάτων του κλάδου μας, με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, την εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, την περιβαλλοντική διαχείριση και την κυκλική οικονομία.

Με το MESSINIA FORUM, ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας θέτει τις βάσεις για τις επόμενες δράσεις, που θα έχουν σκοπό την ανάδειξη του προορισμού Μεσσηνία ως ένα διεθνή τουριστικό προορισμό γαστρονομίας υψηλής ποιότητας.

Ελλαδικό