Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 19:00  το απόγευμα, η αθάνατη φωνή της Μαρίας Κάλλας ακούστηκε  90 έτη μετά τη γέννησή της στον τόπο καταγωγής  της, στο Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά.

Στο κατάμεστο πνευματικό κέντρο του Δήμου Οιχαλίας, φιλοξενείται η έκθεση “η δική μας Κάλλας”  από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 17. Έπειτα  θα ταξιδέψει στην Καλαμάτα για μια εβδομάδα.

Τα εγκαίνια ξεκίνησαν με ένα σύντομο χαιρετισμό από την αντιδήμαρχο του Δήμου Οιχαλίας κα. Π. Γεωργακοπούλου, η οποία μίλησε για την καταγωγή  και τη διαδρομή της μεγάλης Σοπράνο. Έπειτα, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Οιχαλίας κος Φίλιππος Μπάμης, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για τη συνεργασία, όσο και τον Σύλλογο Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας για την πρωτοβουλία και την επιμέλεια του ντοκιμαντέρ “η δική μας Κάλλας” που προβλήθηκε για πρώτη φορά στα εγκαίνια στον Μελιγαλά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς, μίλησε για τη στήριξη που παρέχει η περιφέρεια στις πρωτοβουλίες πολιτισμού, καθώς και τη γενικότερη υποστήριξή του, για τη δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας στο Νεοχώριο Ιθώμης. Τελευταίος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύτιμες επιστολές που παραχώρησε η Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων  στο Σύλλογο (ανάμεσά τους βρίσκονται και επιστολές της Μαρίας Κάλλας, του Μανώλη Καλομοίρη, του Γιάννη Τσαρούχη κ.α.) και στο στήσιμο του φωτογραφικού υλικού που έχουν επιμεληθεί καλλιτέχνες, απόφοιτοι της Σχολής του μεγάλου Σπ. Ορνεράκη.

Έπειτα, έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό η μεσσήνια προσκεκλημένη της διοργάνωσης, Δρ. Μαρία Μπουντάς Μπακάλις, η οποία δήλωσε ενθουσιασμένη που θα λάβει μέρος στις εκδηλώσεις της έκθεσης. Επίσης, ζήτησε να παραμείνει η “φλόγα” και το “πάθος” της  Μαρία Κάλλας ζωντανά και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, όπως είπε η ίδια, είναι μέσω των νέων.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η προβολή του ντοκιματνέρ “η δική μας Κάλλας”  στο οποίο παρουσιάζεται η διαδρομή της μεγάλης Σοπράνο στη χώρα μας. Ξεκινώντας από το πατρικό σπίτι του Γ. Καλογερόπουλου στο Νεοχώριο Ιθώμης και καταλήγοντας στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Την επιμέλεια του  ντοκιμαντέρ έχουν τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας. Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη “δική μας Κάλλας” οι Καλαματιανοί, θα έχουν στα εγκαίνια της έκθεσης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα: 19:00. με ελεύθερη είσοδο. Μετά το ντοκιμαντέρ  η βραδιά των εγκαινίων θα ολοκληρωθεί, με μια μικρή παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Πρέπει να σημειωθεί, πως όλες οι εκδηλώσεις της εβδομάδας Κάλλας είναι δωρεάν.

Δείτε επίσης: Έκθεση – αφιέρωμα για τα 90 έτη από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας >

Ελλαδικό