Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας πραγματοποιεί αφιερωματική έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Σχολής Καλαμάτας (3ος όροφος – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) έως και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της αφιερωματικής έκθεσης πραγματοποιούνται δύο προβολές ως παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας:

Η πρώτη προβολή που αφορά την μαγνητοσκοπημένη παράσταση “Όλα είναι όπερα” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα γίνει την Κυριακή 19 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”.

Η δεύτερη προβολή είναι η ταινία του Τόμ Βόλφ “Maria by Callas” που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, στις 7 το απόγευμα  στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, πριν την προγραμματισμένη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας έχει ως εξής:

«Ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της αφιερωματικής έκθεσης για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, συνεργάζεται με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και σας προσκαλεί σε δύο ξεχωριστές προβολές.

Η πρώτη προβολή είναι για τους “μικρούς” κι όχι μόνο φίλους μας. Πρόκειται για την μαγνητοσκοπημένη παράσταση “Όλα είναι όπερα” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ημέρα & ώρα προβολής: Κυριακή 19 Νοεμβρίου, ώρα: 19.00
Πού; Στο παιδικό-μουσικό τμήμα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας – 5ος Όροφος, Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας “Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή”.
Απαραίτητη κράτηση θέσης / περιορισμένος αριθμός θεατών. Είσοδος Δωρεάν.
Τηλ. Κρατήσεων: 27210 22607 / Δευτέρα – Παρασκευή: 10.00 – 14.00 Ηλικίες 5+

Πληροφορίες:

Πώς γίνεται άραγε μια απλή μπανιέρα να μετατρέπεται σε σκηνή θεάτρου; Και η κουρτίνα της σε μαγική αυλαία; Τι κρύβεται πίσω από αυτό το παράξενο σκηνικό; Από πού βγαίνει η μουσική που ακούμε; Ποιος τραγουδάει; Ποιοι είναι οι άνθρωποι που μεταμορφώνουν τη μουσική σε μια ολόκληρη παράσταση που ζωντανεύει στη σκηνή;

Η παράσταση, που είχε ενταχθεί στον επιτυχημένο κύκλο “Το Μέγαρο των παιδιών”, βασίζεται σε μια ιδέα της Μιχαέλλας Χατζηαγγέλου, η οποία υπογράφει το κείμενο και τη δραματουργία. Την επιμέλεια του εκπαιδευτικού υλικού έχει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΜΜΑ Σοφία Τοπούζη. Η σκηνοθετική και σκηνογραφική επιμέλεια είναι του Ηλία Καρελλά.

Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Μαρία Μπαλούτσου. Το οπτικό υλικό που συνοδεύει την παράσταση σκηνοθέτησε η Ιωάννα Γιαννούλη, ενώ η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Αλέξανδρου Τσερέπα. 
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Μακαλιάς (Οδυσσέας) και Αντιγόνη Ψυχράμη (Αλεξάνδρα) καθώς και οι τραγουδιστές Όλγα Παπακωνσταντίνου (σοπράνο) και Γιάννης Καλύβας (τενόρος).
Τη μουσική προετοιμασία και τη συνοδεία επί σκηνής έχει αναλάβει ο Γιάννης Αερινιώτης.

Η δεύτερη προβολή είναι η ταινία του Τόμ Βόλφ “Maria by Callas”.
Ημέρα & ώρα προβολής: Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023, ώρα: 19.00 /  Είσοδος Ελεύθερη

Σημαντική σημείωση: Την συγκεκριμένη ημέρα η έκθεση για την Μαρία Κάλλας στην αίθουσα “Αγγελική Κουτσομητοπούλου” της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης θα παραμείνει κλειστή.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, πριν την προγραμματισμένη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης.

Για την ταινία:

“Maria by Callas: H Μαρία Κάλλας εξομολογείται” “Υπάρχουν δύο άνθρωποι μέσα μου, η Μαρία και η Κάλλας “

Aπόλυτη Καλλιτέχνης που έγινε διεθνές ίνδαλμα, γυναίκα που ερωτεύτηκε μοιραία και πέρα από το συνηθισμένο, η ταινία «Maria by Callas: η Μαρία Κάλλας εξομολογείται» είναι η ιστορία μιας ζωής ξεχωριστής, σε πρώτο πρόσωπο.

Η Κάλλας αποκαλύπτει τη Μαρία και φανερώνει μια προσωπικότητα φλογερή όσο και ευάλωτη. Η ταινία μας προσφέρει μια σπάνια στιγμή οικειότητας με έναν θρύλο και με όλα τα συναισθήματα συγκίνησης που προκαλεί αυτή η μοναδική φωνή στον κόσμο.

Η ταινία “Maria by Callas: H Μαρία Κάλλας εξομολογείται” παρουσιάζει την άνοδο, το απόγειο και την τραγική μοίρα της Μαρίας Κάλλας, μέσα από συνεντεύξεις της, σπάνιο υλικό από τις παραστάσεις της και οπτικό αρχείο που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν.

Για πρώτη φορά, η Μαρία Κάλλας, η διασημότερη τραγουδίστρια όπερας, εξιστορεί τη ζωή της με τα δικά της λόγια. Δεν μιλούν γι’ αυτήν άνθρωποι που την γνώριζαν ή ειδικοί, αλλά η ίδια η Κάλλας μιλά για τον εαυτό της, μέσα από συνεντεύξεις της (εκ των οποίων οι περισσότερες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα), και μέσα από σπάνια αλληλογραφία προς τους φίλους και την οικογένειά της, ερωτικές επιστολές της προς τον πρώτο της σύζυγο, αλλά και μια αποκαλυπτική ερωτική επιστολή προς τον Ωνάση λίγους μήνες πριν χωρίσουν, μας δίνουν πρόσβαση στα συναισθήματα και τις σκέψεις της. H φωνή της ηθοποιού Fanny Ardant ζωντανεύει τα λόγια της Ντίβας.

Σπάνια αρχεία που παρουσιάζονται στην ταινία:

Ένα φιλμ από το 1970 που για τέσσερις δεκαετίες θεωρούνταν ότι είχε χαθεί. Αυτό το υλικό αποκαλύπτει μια εύθραυστη γυναίκα, αμέσως μετά τον χωρισμό της με τον Ωνάση και μια αμφιταλαντευόμενη καλλιτέχνη που θέτει τη σταδιοδρομία της σε αναμονή για πέντε χρόνια. Η Μαρία Κάλλας επανεξετάζει την καριέρα της και για πρώτη φορά μιλάει για τη νεανική της ηλικία στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Συνεντεύξεις για την αμερικανική, την ιταλική και τη γαλλική τηλεόραση, στις οποίες η Κάλλας εξομολογείται τη σχέση της με τη μοναδική αγάπη της, τον Ωνάση, τη σχέση της με τον Μενεγγίνι και την ανεπανάληπτη φωνή της.

Πολύ προσωπικές στιγμές της που γυρίστηκαν σε Super 8 παρουσιάζοντας μια πολύ διαφορετική γυναίκα από την Ντίβα που γνωρίζουμε : οι διακοπές της με τον Ωνάση στην «Χριστίνα», η Βασιλική Οικογένεια του Μονακό, οι τελευταίες διακοπές της στη Φλώριδα αρκετούς μήνες πριν από το θάνατό της.

Ένα αρχείο του BBC, που λόγω εσφαλμένης ταξινόμησης θεωρούνταν ότι είχε χαθεί. Αυτή είναι η μοναδική φορά που βλέπουμε την Κάλλας μαζί με τον πατέρα της, όταν εκείνος την υπερασπίστηκε στη δημόσια διαμάχη της με την μητέρα της το 1958.

Πολλές αδημοσίευτες φωτογραφίες της από διαφορετικές περιόδους της ζωής της: φωτογραφίες από την παιδική της ηλικία στην Ελλάδα και το ντεμπούτο της στην ηλικία των 15 ετών, όπως και τις σπάνιες φωτογραφίες του τελευταίου έτους της ζωής της.

Τέλος, ζωντανές ηχογραφήσεις από πολλές συναυλίες της, που επιτρέπουν στους θεατές να συνειδητοποιήσουν το εύρος του φωνητικού της πλούτου.

Στην ταινία εμφανίζονται: Maria Callas, Aristotle Onassis, Marilyn Monroe, Alain Delon, Yves Saint Laurent, J. F. Kennedy, Luchino Visconti, Brigitte Bardot, Winston Churchill, Grace Kelly, Liz Taylor, κ.ά.

Υπενθυμίζεται πως ο Σύλλογος Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας πραγματοποιεί μια μεγάλη αφιερωματική έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας στην αίθουσα Αγγελική Κουτσομητοπούλου της Πινακοθήκης Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Σχολής Καλαμάτας (3ος όροφος – Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας) έως και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου. Οι δύο προβολές πραγματοποιούνται ως παράλληλες δράσεις σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Τα μέλη και το Δ.Σ. του  Συλλόγου Αποφοίτων “Μαρία Κάλλας” θέλουν να ευχαριστήσουν θερμά για την ευγενιστή στήριξή τους, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Καλαμάτας & τον Δήμο Οιχαλίας, την Κοινότητα Καλαμάτας, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, την Μεσσηνιακή Αμφικτυονία και την Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου,

Ο Πρόεδρος:
Ηλιόπουλος Γιώργος.

Ελλαδικό