Σήμερα Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «LA MARIA» στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Το μονόπρακτο “La Maria” είναι γραμμένο και παρουσιασμένο από την Ελληνοαμερικανίδα Dr.  Maria Boundas – Bakalis. Βασίζεται στα γράμματα και τις συνεντεύξεις της ίδιας της Μαρίας Κάλλας.

Η Dr. Boudas Bakalis είναι καθηγήτρια υποκριτικής και ηθοποιός στο Πανεπιστήμιο Waubonse του Σικάγου. Είναι ελληνικής καταγωγής και από τους δύο γονείς, ο πατέρας της είναι πρώτης γενιάς Έλληνας και η μητέρα της δεύτερης γενιάς.

Η σπουδαία αυτή καλλιτέχνιδα, με αφορμή την παράσταση που θα δώσει απόψε, μας παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη:

 

Κατά τη γνώμη σας τι έκανε την Κάλλας αυτό το μεγάλο αστέρι;  

Η Μαρία Κάλλας επιδιώκει να ερμηνεύει με πάθος. Πιστεύω ότι αυτή η έντονα καλλιτεχνική της ευαισθησία και τα πολλά συναισθήματά της μπορούσαν να απελευθερωθούν μόνο μέσω της φωνής της. Όσον αφορά στη γυναίκα, αυτή απελευθερώθηκε εντελώς στους οπερετικούς ρόλους.   

 

Τι σημαίνει για σας η Κάλλας;  

Με πολλούς τρόπους βρίσκω ομοιότητες στην Κάλλας και σε εμένα. Και οι δύο μας θέλουμε περισσότερα από τη ζωή,  την ομορφιά, το νόημα, το πνεύμα. Όπως η Κάλλας έτσι και πολλοί καλλιτέχνες προβάλουν την πραγματική τους φύση μέσω των παραστάσεων. Βιώνουμε την υπαρξιακή αγωνία και υπενθυμίζουμε στο κοινό ότι η αγωνία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης. Δεν υπάρχει εξέλιξη χωρίς να βιώνει κανείς τη μάχη που έρχεται μαζί με τη ζωή.


Αν για λίγες στιγμές μπαίνατε στη θέση της Μαρίας Κάλλας τι θα αλλάζατε από τη ζωή της; 

 Η θλίψη της Κάλλας προέρχεται από την αδυναμία της να καταλάβει πως η αγάπη, η ρομαντική αγάπη είναι μια ψευδαίσθηση. Η απεγνωσμένη ανάγκη της Κάλλας για τρυφερότητα προέρχεται από τα παιδικά της χρόνια. Αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι, πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς στο παιδί. Τους δίνουν όχι μόνο την αίσθηση της ασφάλειας αλλά και μια αίσθηση του ίδιου τους του εαυτού. H Mαρία Κάλλας αναζήτησε την αγάπη και την ασφάλεια σε όλη της την ζωή. Μια ασφάλεια και μια αγάπη που δεν δέχθηκε από τους γονείς της. Πρώτα ο Μενεγκίνι και έπειτα ο Ωνάσης. Και οι δύο πολύ μεγαλύτεροι της και ατυχή υποκατάστατα.

 

Κατά τη γνώμη σας, υπάρχει μυστήριο γύρω από την Κάλλας, δηλ. πράγματα που ακόμα δεν γνωρίζουμε γι’ αυτήν;

Το μυστήριο που περιβάλλει την Κάλλας, προέρχεται από την αδυναμία μας να δούμε τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψε την καριέρα της. Παρότι η φωνή της δε θα ήταν ίδια με εκείνη του 1940 και του 1950, οι δραματικές της ικανότητες θα μπορούσαν να την είχαν κάνει μια υπέροχη ηθοποιό. Πολλοί της το πρότειναν αλλά εκείνη αρνήθηκε. Η απομόνωση της στο τέλος της ζωής της και η αποξένωσή της από την μητέρα και την αδελφή της αποκάλυψαν μια προβληματισμένη Κάλλας.  Οι συνθήκες του θανάτου της, η επιθυμία να μην συναντά κανένα, αποκαλύπτει μια Κάλλας που είχε χάσει την εμπιστοσύνη της στον εαυτό της. Αυτή η «φωτιά» και η σπίθα για την τέχνη είχαν χαθεί.

 

Ας μιλήσουμε όμως για την παράσταση που θα δώσετε στο Ωδείο της Καλαμάτας! Τι θα δούμε την Τρίτη στις 21.ΟΟ και γιατί επιλέξατε αυτό συγκεκριμένα;

 Η Κάλλας που θα δείτε στο Δημοτικό Ωδείο της Καλαμάτας, είναι η Μαρία Κάλλας που δίνει φωνή σε όλους τους μύθους και αλήθειες της ζωής της. Η παράσταση αποκαλύπτει πως η Κάλλας λατρεύει και αφιερώνει τη ζωή της στην μουσική μαζί με μια Κάλλας που παραιτείται από την μουσική για να κυνηγήσει ένα όνειρό της, την αγάπη από έναν άντρα. Προσωπικά, διάλεξα την Κάλλας ως χαρακτήρα γιατί και η ίδια θα μπορούσε να είναι ηθοποιός. Όλο το δράμα στηρίζεται στην σύγκρουση. Η Κάλλας βρισκόταν σε σύγκρουση με τον εαυτό της. Στο σενάριο μου, η Κάλλας συνειδητοποιεί την πτώση της. Επέρχεται, αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες τραγωδοί ονομάζουν, «Κάθαρση». Το μόνο που ελπίζω είναι ότι, στο διαμέρισμά της στο Παρίσι όπου άκουγε τις ηχογραφήσεις της μέρα και νύχτα να γνώρισε σε βάθος τον εαυτό της. Αγαπώ την Κάλλας γιατί είχε ελληνικό πνεύμα, μια φλόγα και ένα πάθος που ακόμη και σήμερα παραμένουν ζωντανές στις ηχογραφήσεις της.

Ελλαδικό