Τα Χριστούγεννα είναι μια λαμπερή γιορτή, ένα παραμύθι. Τα χρώματα, η μουσική και τα λαμπερά φωτάκια που στολίζουν το καθετί, συνθέτουν την δημιουργία ενός μαγικού σκηνικού, που για λίγο μας απαλλάσσει από το καθιερωμένο και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Εμβληματική φιγούρα του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού ο Άγιος Βασίλης ή αλλιώς Santa Claus, Saint Nicholas ή Father Christmas όπως ονομάζεται σε άλλες χώρες. Είναι αλήθεια, πως δύσκολα μπορεί να βρεθεί κάποιος στον κόσμο που δεν αναγνωρίζει αυτήν την φιγούρα με τη λευκή μακριά γενειάδα και την ασπροκόκκινη φορεσιά.

Πολλά παιδιά είναι αυτά που πιστεύουν, πως τώρα τα Χριστούγεννα ο Άγιος Βασίλης θα έρθει για να τους αφήσει τα δώρα που του έγραψαν πως θέλουν, εφόσον, βέβαια, ήταν καλά και υπάκουα παιδιά, τη χρονιά που πέρασε. Με μεγάλη προσμονή και λαχτάρα περιμένουν να έρθει το πρωί για να τρέξουν στο δέντρο και να δουν αν τα δώρα τους είναι εκεί.

Οι ειδικοί, βέβαια, έχουν ασχοληθεί κατά καιρούς με το αν είναι καλό οι γονείς να υποστηρίζουν ως αληθινή ή όχι την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη στα παιδιά τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν, πως προτρέποντας οι γονείς τα παιδιά τους να πιστεύουν στον γέροντα με τη λευκή γενειάδα, μπορεί να προκαλέσει αργότερα προβλήματα εμπιστοσύνης στη σχέση τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ένα ψέμα σαν και αυτό μένει να αιωρείται και να ενδυναμώνεται από τους γονείς για χρόνια, με αποτέλεσμα, να υπάρχει κίνδυνος να πληγεί η σχέση παιδιού γονέα όταν αυτό αποκαλυφθεί. Ειδικά, όταν από πριν η σχέση αυτή έχει προβλήματα και υπάρχει τραύμα στο συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στο παιδί και τους γονείς του.

Επιπλέον, η απογοήτευση του παιδιού είναι μεγάλη όταν κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει και ότι όλο αυτό είναι ένα κατασκεύασμα της φαντασίας.

Το καλύτερο ίσως τελικά να έγκειται στο να ακολουθήσουν οι γονείς μια μέση οδό. Να μιλήσουν στα παιδιά τους για τον Άγιο Βασίλη και να αφηγηθούν ιστορίες για αυτόν. Σαν φιγούρα έτσι και αλλιώς ο Άγιος Βασίλης βγάζει τόση πολλή αγάπη και είναι τόσο όμορφο το παραμύθι που τον περιβάλλει, που είναι πραγματικά κρίμα για τα παιδιά να μην τον «γνωρίσουν».

Όλα αυτά, βέβαια, στο πλαίσιο του ότι ο Άγιος Βασίλης είναι μια μυθική φιγούρα. Αυτό, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν στερεί από τα παιδιά τη μαγεία του παραμυθιού και την ίδια στιγμή προστατεύει τη σχέση με τους γονείς τους. Τα παιδιά, άλλωστε, χρειάζεται να εμπιστεύονται αυτούς που τα μεγαλώνουν αφού μέσα από αυτήν την εμπιστοσύνη μαθαίνουν να εμπιστεύονται και τον εαυτό τους αργότερα.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Χαριέττα Λιακάκη

Συμβουλευτική Ψυχολόγος MSc

 Ψυχοθεραπεύτρια

Καλαμάτα

www.chariettaliakaki.gr

Ελλαδικό
Η Χαριέττα Λιακάκη είναι ψυχολόγος με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία και μάστερ επιστημών (MSc) στη Συμβουλευτική Ψυχολογία. Έχει κάνει επιπλέον μετεκπαίδευση στην προσέγγιση ψυχοθεραπείας Γκεσταλτ και είναι ειδικευμένη στις θεραπείες ψυχικού τραύματος EMDR, Brainspotting και CRM. Στην Καλαμάτα διατηρεί ιδιωτικό γραφείο. Άρθρα της στο Kalamata IN δημοσιεύονται κάθε δεύτερη Δευτέρα.